Ανάλυση Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν χιλιάδες από τον ιό. Ο Τραμπ σώζει εκατομμύρια – Την αναστολή των πτήσεων εσωτερικού εξετάζει ο Τραμπ

Ανάλυση Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν χιλιάδες από τον ιό - Ο Τραμπ σώζει εκατομμύρια

Πρόκειται για σχιζοφρενική λογική, γράφει ο ανταποκριτής του Open Tv στην Ουάσιγκτον

Και όμως… Αν παρακολουθεί κανείς εκ του σύνεγγυς τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασχολείται με το θέμα του κορονοϊού, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι παίζονται φρικτά πολιτικά παιγνίδια, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com/.

Το γνωρίζαμε ότι δεν ήταν καλή η στάση του Λευκού Οίκου αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, από τον Ιανουάριο, όταν πληροφορήθηκε για πρώτη φορά ο Αμερικανός ηγέτης για το πρώτο κρούσμα μέχρι και σήμερα. Και δεν είναι καλή η πολιτική του για την επικίνδυνη ασθένεια ούτε και σήμερα. Διότι δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το πολιτικό του μέλλον, παρά για τους πολίτες της Αμερικής.

Τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το στάδιο του δραματικού. Ο Λευκός Οίκος είναι αυτός που προβλέπει χιλιάδες νεκρούς. Και τι κάνει για να σταματήσει το κακό; Ανακοίνωσε αστείες και αναιμικές… «κατευθυντήριες γραμμές» αντί να κλείσει τη χώρα και να περιορίσει τον κίνδυνο. Στην προσπάθειά του να μειώσει, ακόμα και να εξαλείψει, τις κακές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για την αρχική του (μη) αντίδραση, που είχε φτάσει στο σημείο να κάνει και πλάκα για τον επικίνδυνο ιό, έστησε ένα παραμύθι, ότι η μετέπειτα στάση και «αποφασιστικότητα» του θα σώσει πολλές ζωές Αμερικανών. Ομιλεί για εκατομμύρια…

Τις τελευταίες μέρες, και με βάση τις προβλέψεις των ειδικών, επιμένει να αναφέρεται σε ένα αριθμό πιθανών θανάτων από τον κορονοϊό, που ξεκίνησε από την Κίνα και ταλαιπωρεί αφάνταστα όλο τον κόσμο. Του είπαν, όπως δήλωσε δημόσια, ότι ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει 2,2 εκατομμύρια Αμερικανούς. Ήταν μία αρχική πρόβλεψη, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε για να εξεταστεί από τους ειδικούς. Ουδείς είδε την πρόβλεψη, μόνο ο κ. Τραμπ αναφέρεται σε αυτήν. Όμως, στο μεταξύ, ο αριθμός αυτός είτε άλλαξε, είτε δεν υπήρξε ποτέ. Η πρόβλεψη είναι άλλη. Η υπόθεση πάνω στην οποία βασίζει ο Αμερικανός πρόεδρος τα 2,2 εκ. θανάτους, φαίνεται να ευσταθεί.

Τι λένε οι ειδικοί και επαναλαμβάνει και ο πρόεδρος Τραμπ για να στήσει το «παραμύθι» του: Μπορεί να είναι εκατό χιλιάδες, μπορεί και 200 χιλιάδες, ίσως και 240.000 ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τις ζωές τους λόγω του ιού.

Βάση αυτών των σεναρίων, ο κ. Τραμπ θέλει να δείξει στον λαό ότι είναι οι δικές του προσπάθειες που μείωσαν τον αριθμό των νεκρών -αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών- και ευχόμαστε να διαψευστούν από τα βάθη της ψυχής μας. Διότι αν η Αμερική χάσει τόσους ανθρώπους, σημαίνει ότι η χώρα και οι αρμόδιοι πολιτικοί ταγοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και η αλήθεια είναι ότι μπορούσαν να κάνουν πολλά, από τον Γενάρη όταν πληροφορήθηκαν τι ακριβώς συνέβαινε στην Κίνα.

Έτσι, παίζεται ένα φρικτό παιγνίδι από τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον κ. Τραμπ, αλλά και από τους προεδρικούς συνεργάτες στον Λευκό Οίκο: ότι η προσπάθεια που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι να πέσει ο αριθμός των νεκρών κάτω από τις 100 χιλιάδες, που σημαίνει κατά τη «λογική» τους ότι ο κ. Τραμπ… «έσωσε» 2,1 εκατομμύρια Αμερικανούς. Είναι, χωρίς αμφιβολία, μία λογική που αγγίζει τα όρια της ψυχασθένειας.

Φαίνεται, αν πιστέψει κανείς τις επίσημες ενημερώσεις, ότι η Αμερική θα σπάσει όλα τα αρνητικά «ρεκόρ»: Ήδη έχει τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο. Ας προσευχηθούμε ότι δεν θα έχει και τους περισσότερους νεκρούς. Αλλά, με βάση τις υποθέσεις των συνεργατών του κ. Τραμπ, θα χαθούν πολλές χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες.

Η Αμερική είναι -ή μήπως ήταν- η παγκόσμια υπερδύναμη. Ακούμε καθημερινά για σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία. Δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσαν προχθές ότι το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Και ποιο είναι αυτό το στρατηγικό απόθεμα; Οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες.

Αναρωτήθηκαν πολλοί άνθρωποι: Πώς θα αντιμετωπίσει η υπερδύναμη Αμερική τη λαίλαπα; Αφού δεν έχει «όπλα»…

 

Το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ εξετάζει πλέον η κυβέρνηση Τραμπ για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό αποκάλυψε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 στη χώρα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματά της θα είναι τουλάχιστον 100.000.

«Ασφαλώς το εξετάζουμε, αλλά όταν το κάνεις αυτό πραγματικά επιβάλλεις περιορισμούς σε μια βιομηχανία που χρειαζόμαστε απελπιστικά», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τετάρτη [τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας] στον Λευκό Οίκο.

COVID-19, η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 884 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, έναν αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των θανάτων έφθασε έτσι τους 5.116 συνολικά στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης τον πλανήτη: 215.417  άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον ιό COVID-19.

Το ρεκόρ των περισσότερων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα σε μια μέρα καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

Νεκρό βρέφος 6 εβδομάδων στο Κονέκτικατ

Ένα βρέφος 6 εβδομάδων έχασε τη ζωή του στο Κονέκτικατ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.

Το μωρό, σύμφωνα με το NBC News, διεκομίσθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα χωρίς τις αισθήσεις του και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να το επαναφέρουν. Ωστόσο, ο θάνατός του έγινε γνωστός σήμερα.

Πρόκειται για το νεότερο θύμα του κορωνοιού στον κόσμο, είπε ο κυβερνήτης.