Ανάλυση: Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε να βγει μπροστά. Μετωπική για εργασιακά, μεσαία τάξη, δημόσιο χρήμα – Μήνυμα στο εσωτερικό πεδίο

Τσίπρας: Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων το πιο σημαντικό  διακύβευμα για την Ελλάδα

 Μήνυμα στο εσωτερικό πεδίο

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο διάγγελμα Μητσοτάκη της περασμένης Τετάρτης ήταν αισθητά σε πολύ υψηλότερους τόνους και με σαφώς πιο σκληρή γλώσσα σε σχέση με την αντιπολιτευτική ρητορική που ακολουθούσε μέχρι τώρα γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας χρέωσε προσωπικά στον Πρωθυπουργό το δεύτερο «χαμένο» Πάσχα και η απόφασή του αυτή να κλιμακώσει είναι και ο δείκτης της σκληρής γραμμής την οποία υιοθετεί πλέον απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η τροπολογία για το «ακαταδίωκτο των Υπουργών» και τις «παρεμβάσεις τους στο έργο της επιτροπής», όπως ερμήνευσαν την τροπολογία για την ασυλία των λοιμωξιολόγων στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η ιδανική… λάθος πάσα και ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να βγει ο ίδιος μπροστά και μάλιστα σε μια στιγμή που αναζητούνταν η κατάλληλη ευκαιρία για μια ακόμη ηχηρή παρέμβαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έχει αποφασίσει οι παρεμβάσεις του να είναι συχνές, αλλά πλέον θα είναι και μετωπικές απέναντι στην κυβέρνηση.

Το άνοιγμα που επιχειρείται σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες τραβά και την πολιτική αντιπαράθεση σε συνθήκες κανονικότητας.

Οι δημοσκοπήσεις  

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα  μπορεί να δείχνουν έως και επτά μονάδες μικρότερη τη διαφορά από τη ΝΔ, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία είναι εκείνα που θέτουν σε εγρήγορση το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πεδία δυσαρέσκειας των πολιτών διευρύνονται κυρίως σε θέματα επιβίωσης και οικονομικής προοπτικής και αυτή είναι μια ευκαιρία την οποία παρά το γεγονός ότι ο χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές είναι μικρός, επικοινωνιακά δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Χωρίς φωνές αμφισβήτησης

Ταυτόχρονα η δυναμική προβολή Τσίπρα σε όλα τα καυτά μέτωπα μαζί με τις μεγάλες παρουσιάσεις των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια και για εσωκομματική αμφισβήτηση.

Ουσιαστικά οποιαδήποτε εσωτερική ζύμωση την ώρα που ο πρόεδρος θα δίνει ακόμη και με διαγγελματικές παρεμβάσεις τη μάχη απέναντι στον Μητσοτάκη, αναπόφευκτα θα εκλαμβάνεται από τους συντρόφους ως ευθεία αμφισβήτηση και πριόνισμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τροχοπέδη στη συλλογική προσπάθεια.

Μεσαία Τάξη

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας για το ιδιωτικό χρέος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το μανιφέστο των μικρομεσαίων. Εκτιμάται ότι έτυχε της αποδοχής ευρύτερων στρωμάτων και ακροατηρίων. Γι’ αυτό εξάλλου δεν θεωρούν και τυχαία στο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης γύρισε το βλέμμα του και πάλι στους μικρομεσαίους με αφορμή την αναβάθμιση της οικονομίας από διεθνή οίκο για να λάβει αμέσως την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χειρότερο από το να μην δίνεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη, είναι να τους κοροϊδεύεις. Και ο κ. Μητσοτάκης θα το ανακαλύψει πολύ σύντομα» έγραψε το γραφείο Τύπου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μετά την έξαρση της αστυνομικής καταστολής που χτύπησε κόκκινο στις αρχές της Άνοιξης, τις παλινωδίες με τα περιοριστικά μέτρα και κυρίως με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και λεγόμενοι νοικοκυραίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ.

«Μητέρα των Μαχών»

Το εργασιακό είναι ζήτημα για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πυρών του κατά της κυβέρνησης.

Πρώτος σταθμός η Μεγάλη Τρίτη με την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων με τον κ. Τσίπρα να απευθύνεται σε ένα πολυπληθές ακροατήριο συνδικαλιστικών εργατικών εκπροσώπων.

  • Εκεί με τη νομιμοποίηση της απόφασης του πολιτικού Συμβουλίου θα ανακοινώσει το ξήλωμα «όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ» με πρώτο το νόμο που θα έρθει προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα και ο οποίος καταργεί ουσιαστικά το οκτάωρο. 

Θα αποτελέσει ταυτόχρονα και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά στοίχημα υπαρξιακό για το κόμμα της αριστεράς καθώς θα αποτυπώσει  και τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της εργασίας και τους θεσμικούς εκπροσώπους του.

Λογοδοσία

Το άλλο μέτωπο που επιλέγει να δώσει μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτό της λογοδοσίας της κυβέρνησης της ΝΔ για τα φαινόμενα  υπερκοστολογήσεων, απευθείας αναθέσεων και Δημοκρατίας.

Το τμήμα οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει διαρκώς τη λίστα των απευθείας αναθέσεων η οποία εμπλουτίζεται σε εβδομαδιαία βάση.

  • Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο σκέπασε μια άλλη τροπολογία που έφερε στα κάγκελα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η «πραξικοπηματική» όπως τη χαρακτηρίζουν τροπολογία με την οποία δίνεται δυνατότητα ακόμη και σε συνταξιούχους Δικαστικούς να τοποθετηθούν διοικητές στην ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μόνο ως σφικτός κυβερνητικός έλεγχος μπορεί να εκλαμβάνεται, όταν μάλιστα γίνεται και με διαδικασίες κατ’ επείγοντος.

Από τις υπερκοστολογήσεις και τις υπερβάσεις στις συμβάσεις δεν γλίτωσε ούτε η στρατιωτική βάση της Καλαμάτας με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν ζήτημα υπερβολικού κόστους στην αμυντική  συμφωνία με το Ισραήλ.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι αρμόδιοι τομεάρχες άμυνας του κόμματος με κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος να εξηγεί ότι άλλη συμφωνία είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, άλλη έφερε η ΝΔ ως κυβέρνηση ανεβάζοντας το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, άλλο κόστος ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός στην ολομέλεια και άλλο τελικά πέρασε στα εμπιστευτικά έγγραφα που διανεμήθηκα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με το κόστος από τα 500εκατ.€ να διπλασιάζεται στο 1δισ.€. για τη διακρατική συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων.

Κι όλα αυτά είναι μόνο τα τελευταία δείγματα γραφής από την κυβέρνηση σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Του Σωτήρη Μπολάκη