Αμπάς: Άκυρες οι συμφωνίες αν το Ισραήλ προσαρτήσει τμήμα της γης μας – Βρετανία: Έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Τζόνσον την πανδημία

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα θεωρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ «εντελώς άκυρες», αν το Ισραήλ προσαρτήσει εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Ενημερώσαμε τα συμβαλλόμενα διεθνή μέρη, εκ των οποίων η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση, ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια αν το Ισραήλ ανακοινώσει την προσάρτηση οποιουδήποτε τμήματος της γης μας», τόνισε ο Αμπάς στο τηλεοπτικό δίκτυο Palestine TV.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για προσάρτηση ή όχι ολόκληρων τμημάτων της Δυτικής Όχθης, που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή, ανήκει εν τέλει στο εβραϊκό κράτος.

«Οι Ισραηλινοί θα λάβουν αυτές τις αποφάσεις στο τέλος, αυτό είναι μια ισραηλινή απόφαση», τόνισε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για σχηματισμό ισραηλινής κυβέρνησης.

Η προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη αποτελούν προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μεσανατολικό, το οποίο απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους.

«Θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους για να μοιραστούμε την άποψή μας, αλλά ιδιωτικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μετά από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την Δευτέρα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας προτού διεξαχθούν εκλογές σε τρία χρόνια.

«Τέταρτες εκλογές δεν θα ήταν, κατά την άποψή μας, προς το συμφέρον του Ισραήλ», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο. «Είμαστε χαρούμενοι που μπορεί να υπάρξει μια πλήρως λειτουργούσα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του Ισραήλ, μια σχέση που ενισχύθηκε περαιτέρω υπό την προεδρία Τραμπ, ο οποίος δείχνει ότι βρίσκεται σε εγγύτητα με τον «Μπίμπι», τον Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, το οποίο όμως υποστηρίχθηκε τόσο από τον Νετανιάχου όσο και από τον Γκαντς.

Πολλοί, από την Δεξιά, παροτρύνουν τον πρωθυπουργό να προσαρτήσει γρήγορα αυτά τα εδάφη καθώς ο Τραμπ μπορεί να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά ο Γκαντς προσπαθεί να καθυστερήσει.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου, το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Μια κυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντς θα είναι μια «κυβέρνηση προσάρτησης» που θα οδηγούσε στο «τέλος» της λύσης των δύο κρατών, ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

 

Βρετανία: Έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Τζόνσον την πανδημία

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί να λογοδοτήσει για «βραδύτητα, αναποτελεσματικότητα και σύγχυση» στην αντιμετώπιση της επιδημίας

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με αίτημα την διεξαγωγή έρευνας με αντικείμενο της διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνησή του, η οποία δεν κατόρθωσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την υποβάθμσιη του αριθμού των νεκρών της επιδημίας στις ημερήσιες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και την έλλειψη εξοπλισμού στα βρετανικά νοσοκομεία.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, έχει αφήσει σε ολόκληρο τον κόσμο κυβερνήσεις αντιμέτωπες με ανάστατους πληθυσμούς, έχει οδηγήσει σε καθήλωση της παγκόσμιας οικονομίας και υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρχικά απέφυγε να εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα που άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν στις χώρες τους, αλλά στην συνέχεια αναγκάσθηκε να καταφύγει στο lockdown όταν οι προβλέψεις έδειξαν ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι θα πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ωστόσο, μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει αντιφατικές εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε να ενταχθεί στο σχέδιο προμήθειας αναπνευστήρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εξασφάλιση επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού για τον υγειονομικό προσωπικό.

«Οταν θα έχουμε βγει από την κρίση αυτή, θα υπάρξει φυσικά ανάγκη για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ώστε να εξετασθεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία» , δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Η έρευνα θα πρέπει να έχει τις ισχυρότερες δυνατές εξουσίες με το δεδομένο των σοκαριστικών αποτυχιών της κυβέρνησης στην εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό και την βραδεία αντίδρασή της, ώστε να φθάσει στην αλήθεια και να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να απαντήσει στα όλο και σοβαρότερα ερωτήματα».

Το «ντεμπούτο» του Στάρμερ ως αρχηγός των Εργατικών

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας έλαβε σήμερα το βάπτισμα του πυρός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή των Κοινοτήτων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον «βραδύτητα» στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά διατηρώντας μετρημένους τόνους σε σχέση με τον προκάτοχό του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Υιοθετώντας μία εποικοδομητική αντιπολιτευτική στάση «σε αυτήν την περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης», ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θέλει την νίκη της κυβέρνησης απέναντι στον κορονοϊό, αντιμετωπίζοντας κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων προς την κυβέρνηση τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, του Μπόρις Τζόνσον απουσιάζοντος, αφού βρίσκεται σε ανάρρωση από την Covid-19.

«Όμως οφείλουμε επίσης να έχουμε το θάρρος να αντιταχθούμε στην κυβέρνηση στα σημεία που θεωρούμε ότι έχει άδικο», προειδοποίησε.

«Υπάρχει μία χρονική απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και την τήρησή τους. Διαπιστώνουμε ότι διαφαίνεται μία τάση: υπήρξαμε βραδείς να δώσουμε εντολή για τα περιοριστικά μέτρα, βραδείς στους διαγνωστικούς ελέγχους και τώρα είμαστε βραδείς να αποδεχθούμε τις προτάσεις των βρετανικών επιχειρήσεων» για την παραγωγή του ιατρικού υλικού από τις ελλείψεις του οποίου υποφέρει το υγειονομικό προσωπικό.

Ο Κιρ Στάρμερ ανήκε στους 50 βουλευτές που είχαν άδεια φυσικής παρουσίας στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, την ώρα που 120 βουλευτές λάμβαναν μέρος στην συνεδρίαση εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι βρετανοί υπουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν για τα λάθη τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να είναι να επιληφθούν τώρα των επειγόντων προβλημάτων, δήλωσε εκπρόσωπος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

«Ο Κιρ είπε ότι πιστεύει πως έχουν γίνει σοβαρά λάθη…και ότι οι υπουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν για τα λάθη αυτά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του. Ομως, «η προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι πώς η κυβέρνηση θα διορθώσει τα λάθη που κάνει, αυξάνοντας τα διαγνωστικά τεστ, αυξάνοντας την τροφοδοσία του υγειονομικού προσωπικού με προστατευτικό εξοπλισμό και ακούγοντας τις ανησυχίες που εγείρει ο τομές της κοινωνικής πρόνοιας».

Θάνατοι, τεστ και αναπνευστήρες

Οι πραγματικές διαστάσεις του απολογισμού των θανάτων της επιδημίας Covid-19 είναι περισσότερο από 40% μεγαλύτερες των ημερήσιων αριθμών που ανακοινώνονταν από την βρετανική κυβέρνηση μέχρι τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φέρνουν την χώρα στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Τα τελευταία στοιχεία των νοσοκομείων δείχνουν ότι 17.337 άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο κορονοϊό έχουν πεθάνει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, η ανάλυση των στοιχείων της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) δείχνει ότι το ξέσπασμα της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει την ζωή σε 41.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαφορά αυτή κατά 40% ανάμεσα στους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά από την κυβέρνηση και τα στοιχεία του ONS «δεν αποτελεί ακριβή απεικόνιση των αριθμών αυτών»…

Η σύγχυση επεκτείνεται και στο θέμα των αναπνευστήρων…

Ανώτατος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι «οι δηλώσεις του παρανοήθηκαν». Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η κυβέρνηση έλαβε μία «πολιτική απόφαση» να μην συμμετάσχει στο σχήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προμήθεια αναπνευστήρων για την αντιμετώπιση της νόσου στα βρετανικά νοσοκομεία.

…αλλά και στο θέμα των τεστ

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πίσω στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ματ Χάνκοκ αντιμετωπίζει ερωτήσεις σχετικά με την δέσμευσή του για την πραγματοποίηση 100.000 τεστ ημερησίως, ενώ μέχρι στιγμής μόνο 18.200 τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά.

«Η ανίκανη κυβέρνηση Τζόνσον βυθίζει την ανικανότητα σε επικίνδυνα βάθη», γράφει στο κύριο άρθρο της η Daily Mirror. «Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν εάν άνθρωποι πέθαναν χωρίς λόγο».