Αμερικανοί γιατροί για την Ασπιρίνη: «Περιορίστε την χρήση της για πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού»

Αμερικανοί γιατροί για την Ασπιρίνη: «Περιορίστε την χρήση της για πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού»

Τι εισηγείται επιτροπή στις ΗΠΑ

 

Τον περιορισμό στη χρήση της ασπιρίνης για την πρόληψη εγκεφαλικού και εμφράγματος προτείνει μία επιτροπή ειδικών στις ΗΠΑ.

Η χρήση μικρής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων πρέπει να περιοριστεί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών είναι μεγαλύτερος από τα οφέλη στις περισσότερες περιπτώσεις, με μεγαλύτερο εξ αυτών ότι θεωρείται ένα εξαιρετικά φτηνό όπλο στη μάχη κατά του εμφράγματος.

Η Επιτροπή των ειδικών, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, σχεδιάζει επίσης να αναθεωρήσει την από το 2016 σύστασή της για χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικού μέσου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η σύσταση της επιτροπής

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη συνταγογράφηση χαμηλών δόσεων ασπιρίνης σε άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ακόμα, η επιτροπή συνιστά να μην χορηγείται προληπτικά ασπιρίνη σε άτομα 60 ετών και άνω, δεδομένου ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών αυξάνεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που ήδη λαμβάνουν προληπτική αγωγή με ασπιρίνη δεν θα πρέπει να την σταματούν με δική τους απόφαση. Επιπλέον, οι νέες συστάσεις δεν ισχύουν για όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα.

Η ασπιρίνη εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να «μπλοκάρουν» τις αρτηρίες, αλλά μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η τακτική λήψη της αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά στο γαστρεντερικό σύστημα και τον εγκέφαλο, κίνδυνοι που αυξάνονται με την ηλικία.