Αμερικανική έκθεση: Παραβιάσεις στα όρια της εθνοκάθαρσης από Τουρκία στη Συρία – Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη η Τουρκία – Ετοιμάζει πολιτοφυλακή ο Ερντογάν; – Συρία: Ο Άσαντ απέπεμψε τον πρωθυπουργό της χώρας

Για «σημαντικές παραβάσεις» της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων στη βόρεια Συρία εγκαλεί την Τουρκία αμερικανική έκθεση ομοσπονδιακής επιτροπής.

Η έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), μία επιτροπή διορισμένη από το αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στις περιοχές της βόρειας Συρίας που έχει καταλάβει και θα συνεχίσει να το κάνει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέμβουν για να τη σταματήσουν.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Τουρκία όσο και σε περιοχές που καταλαμβάνει η χώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ανεξάρτητης δικομματικής ομοσπονδιακής επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επόπτευση του διεθνούς δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης στο εξωτερικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποκριθούν πως δεν βλέπουν καθώς εξελίσσεται αυτή η καταστροφή», δήλωσε η Ναντίν Μαένζα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, διεθνείς παρατηρητές και ανεξάρτητες επιτροπές έχουν γίνει μάρτυρες σημαντικής καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών που «διευθύνονται» από την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας.

«Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο άμεσα την πολύτιμη εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία που εδώ και καιρό σηματοδοτεί τη βορειοανατολική και απειλεί τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της αυτόνομης διοίκησης», δήλωσε η Μαένζα, αναφερόμενη στην κουρδική περιοχή.

Σε «ειδική λίστα παρακολούθησης»

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η Τουρκία έχει αναμειχθεί στη βόρεια Συρία με τρεις διαφορετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων έχει πάρει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών, ανοίγοντας τουρκικά σχολεία και παραρτήματα της ανώτερης θρησκευτικής της Αρχής, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Η διμερής ομάδα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αποσυρθεί από τα βορειοανατολικά, τμήματα των οποίων εισέβαλε τον Οκτώβριο αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο δηλωμένος στόχος της Τουρκίας ήταν να σπρώξει από τα νότια σύνορά τους, τους Κούρδους μαχητές που θεωρεί ως συνεργάτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, την μαχητική ομάδα που διεξάγει εδώ και δεκαετία εξέγερση στην Τουρκία.

Η έκθεση της επιτροπής δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Την ίδια ημέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τη θρησκευτική ελευθερία. Ο Μάικ Πομπέο, μάλιστα, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οποία βρήκε ότι «οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παραμένουν ανησυχητικές, με τη διαιώνιση περιοριστικών και παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη θρησκευτική πρακτική και μια σημαντική αύξηση των περιστατικών βανδαλισμού και της κοινωνικής βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο περιλαμβάνεται στην «ειδική λίστα παρακολούθησης».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πολλοί Σύριοι είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή λόγω «ενός τρόπου εκφοβισμού από συριακές ομάδες ευθυγραμμισμένες με την Τουρκία».

Δραματική επιδείνωση

Η Έιμι Όστιν Χολμς, καθηγήτρια μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάτης στο Κέντρο Woodrow Wilson, δήλωσε ότι οι συνθήκες στη βορειοανατολική Συρία έχουν επιδεινωθεί δραματικά για τους Χριστιανούς – συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Σύρων, των Χαλδαίων και των Αρμενίων – καθώς και για τους Γιαζίντι, οπαδούς αρχαίας μονοθεϊστικής θρησκείας.

«Σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν, απήχθησαν, βιάστηκαν, κρατήθηκαν, υπέστησαν αναγκαστική θρησκευτική μεταστροφή και κρατήθηκαν για λύτρα έως ότου οι οικογένειές τους πληρώσουν υπερβολικά χρήματα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους», δήλωσε  η Χολμς.

«Οι τόποι λατρείας τους έχουν καταστραφεί, παραμορφωθεί και λεηλατηθεί. Ακόμη και τα νεκροταφεία τους έχουν κατεδαφιστεί και βανδαλιστεί».

Οργανώσεις δικαιωμάτων και ομάδες υπεράσπισης έχουν επίσης τεκμηριώσει εκτεταμένες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής γυναικών Κούρδων και Γιαζίντι, στα χέρια των συμμάχων ανταρτών της Τουρκίας, που είναι τώρα γνωστοί ως Συριακός Εθνικός Στρατός.

Η Χολμς προειδοποίησε ότι, εκτός εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τις περιοχές που υπόκεινται στην κυβέρνησή της, που περιλαμβάνουν το Τελ Αμπάντ, το Ρας αλ-Αίν και τον Αφρίν, είναι απίθανο να επιστρέψουν οι θρησκευτικές μειονότητες.

 

Θετική σε μια κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει η Τουρκία, απορρίπτοντας μια έκκληση της Αιγύπτου για εκεχειρία.

«Στα μάτια μας, η (αιγυπτιακή) έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι θνησιγενής. Δεν είναι ρεαλιστική και δεν είναι ειλικρινής», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δικτυο NTV.

Αντίθετα, «μπορούμε να έχουμε μια υποχρεωτική κατάπαυση του πυρός που θα τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Έπειτα από αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες της ΚΕΕ, το Κάιρο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στην εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός από τη Δευτέρα. Η ΚΕΕ δεν έδωσε ωστόσο συνέχεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν από την πλευρά τους χθες, Τετάρτη, τους εμπολέμους στη Λιβύη να επαναλάβουν «γρήγορα» τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση μιας κατάπαυσης του πυρός.

Όλες οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα, με την τελευταία από αυτές να ανάγεται στον Ιανουάριο, με την ευκαιρία μιας διάσκεψης στο Βερολίνο.

Ενώ βρισκόταν σε δύσκολη θέση μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η ΚΕΕ επέφερε τις τελευταίες εβδομάδες δεινά πλήγματα στις δυνάμεις του Χάφταρ, κυρίως λόγω της υποστήριξης τουρκικών οπλισμένων drone και «στρατιωτικών συμβούλων» που έχει αναπτύξει η Άγκυρα.

Ζητά πιο ενεργό ρόλο από ΗΠΑ

Σήμερα, Πέμπτη, ο Τσαβούσογλου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη», όπου Ρώσοι μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του στρατάρχη Χάφταρ.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011. Από τον Απρίλιο του 2019, η σύγκρουση έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, και ανάγκασε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο άκαρπης επίθεσης εναντίον της πρωτεύουσας, έδρας της ΚΕΕ, οι προσκείμενες στον Χάφταρ δυνάμεις αναδιπλώθηκαν προς τα προπύργιά τους στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

 

Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιοπου ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες «των περιπόλων των συνοικιών», υιοθέτησε η τουρκική Εθνοσυνέλευσημε τους επικριτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάννα τον κατηγορούν ότι θέλει να δημιουργήσει μια «πολιτοφυλακή».

«Το νομοσχέδιο για τις περιπόλους συνοικιών υιοθετήθηκε», ανέφερε η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι περίπολοι των συνοικιών, που περιπολούν στη διάρκεια της νύχτας για να εντοπίζουν τυχόν διαρρήκτες ή όσους διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, θα διαθέτουν σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με τους αστυνομικούς.

Πλέον θα μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο και να σταματούν ανθρώπους για να ελέγχουν την ταυτότητά τους και να τους κάνουν έλεγχο.

Ο θεσμός αυτός που χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία τα μέλη των περιπόλων συνοικιών ξεπερνούν τις 21.000.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο ήταν έντονη, με κάποιους βουλευτές να έρχονται ακόμη και στα χέρια την Τρίτη.

Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που υπέβαλε το νομοσχέδιο, ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι περίπολοι θα μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αποτρέποντας διαρρήξεις και εμποδίζοντας επιθέσεις στον δρόμο.

Όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συστήσει μια πιστή σε αυτόν ένοπλη δύναμη.

«Χρησιμοποιούν το θεσμό των περιπόλων για να δημιουργήσουν μια πολιτοφυλακή», κατήγγειλε την Τρίτη ο Μαχίρ Πολάτ βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP. «Αν υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, τότε πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία και η χωροφυλακή», πρόσθεσε.

«Ενισχύοντας τις περιπόλους των συνοικιών δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσουν την πίεση στην κοινωνία, να διασφαλίσουν τη διατήρηση της εξουσίας και να αποδυναμώσουν το κράτος δικαίου», εκτίμησε από την πλευρά του ο Χακί Σαρουχάν Ολούτς, του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

 

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ απέπεμψε τον πρωθυπουργό Ιμάντ Χαμίς, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από το 2016, διορίζοντας στη θέση του τον Χουσέιν Αρνούς.

Ο Σύρος πρόεδρος, αναφέρει η ανακοίνωση της συριακής προεδρίας, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «απαλλάσσει των αρμοδιοτήτων του τον πρωθυπουργό Ιμάντ Μοχάμεντ Ντιμπ Χαμίς».

Ο Χουσέιν Αρνούς, μηχανικός στο επάγγελμα, ήταν μέχρι τώρα υπουργός Υδάτινων Πόρων.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν τους λόγους της αποπομπής του πρωθυπουργού σε μια χρονική περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, με το νόμισμα της να υφίσταται συνεχείς υποτιμήσεις το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια να επιδεινώνεται η ζωή των πολιτών.