Αλ. Χαρίτσης: Στον Κυρ. Μητσοτάκη η ευθύνη για τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ – ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Όταν τα Ellinika Hoaxes παράγουν fake news

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φέρει την ευθύνη της υπογραφής του αλλά σε μια υπόθεση τέτοιου μεγέθους για την οποία βοά το πανελλήνιο, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό – Η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KontraChannel

«Καλέσαμε κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να καταθέσει τα ποσά τα οποία έλαβε κάθε μέσο ενημέρωσης ενώ σήμερα ακολουθήσαμε και την κοινοβουλευτική οδό, με την ερώτηση και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KontraChannel το βράδυ της Τετάρτης.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε. «Οι Έλληνες πολίτες αλλά και τα ίδια τα μέσα πρέπει να γνωρίζουν πως και με ποια κριτήρια κατανεμήθηκε  το δημόσιο χρήμα» συνέχισε,  επισημαίνοντας ότι «πολλά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για χρηματοδότηση που έγινε κατά το δοκούν ώστε να ωφεληθούν ημέτεροι και να αποκλειστούν όσοι ενοχλούν την κυβέρνηση».

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φέρει την ευθύνη της υπογραφής του αλλά σε μια υπόθεση τέτοιου μεγέθους για την οποία βοά το πανελλήνιο, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού,  το οποίο ο ίδιος ανακίνησε, επειδή και ο ίδιος έχει εμπλακεί στην εν κρυπτώ χρηματοδότηση των μέσων». «Η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τα μέσα από αυτή τη διαδικασία και θα λογοδοτήσει για αυτό» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με την οικονομία ο Αλ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι «η όποια ευρωπαϊκή ενίσχυση θα είναι διαθέσιμη από το 2021 και μετά, αλλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» αφορά τους 4 επόμενους μήνες και συσχετίζει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με τις χρηματοδοτικές πηγές που είναι διαθέσιμες για τη χώρα αυτή τη στιγμή», επαναλαμβάνοντας ότι «προτείνουμε τη στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους, την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα και όχι αναστολή υποχρεώσεων και τη δημιουργία ενός δικτυού ασφαλείας για όσους συμπολίτες μας βλέπουν το εισόδημα του να μειώνεται απότομα», όπως και «στοχευμένα μέτρα για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας μας, όπως τη στήριξη της εστίασης και ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ύψους 700 εκ. ευρώ», σε αντίθεση με «τα μόλις 30 εκ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση».

«Ύφεση θα υπάρξει, ειδικά για μια οικονομία εύθραυστη σαν την ελληνική, το μέγεθος ωστόσο και η διάρκεια της, επηρεάζονται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, που επαγγελλόταν την ανάπτυξη, μας έβαλε σε ύφεση ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, πολύ πριν την κρίση του κορονοϊού» και τόνισε: «Δεν είναι η εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας αλλά η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης της κυβέρνησης, με μείωση των μισθών και αύξηση της ανεργίας, που θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση συνολικά της οικονομίας, όπως αποδείχθηκε και στα πρώτα χρόνια της κρίσης».

«Φαίνεται ότι γυρνάμε πάλι στα ίδια και ότι οι ίδιοι θα πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης. Για αυτό ζητάμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας τώρα, ώστε να μην χάσουμε όσα κερδίσαμε με κόπο τόσα χρόνια».

 

ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Όταν τα Ellinika Hoaxes παράγουν fake news και αναπαράγουν νεοδημοκρατικά hoaxes

Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο – Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα Ellinika Hoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr σε σημερινό της άρθρο με τίτλο: «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ισχυρίζεται πως μια σειρά από ηλεκτρονικά μέσα (πχ: alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr) αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις που βασίζονται σε «ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ανάλογη προειδοποίηση περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και αποκλεισμό της δημοσίευσης έλαβε και το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, το οποίο αναπαρήγαγε την είδηση από το δημοσιογραφικό-ενημερωτικό site news247.gr:

Σημειώνεται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου Facebook, ελέγχοντας τις εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των γεγονότων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα, για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2019, εισέπραξε το ποσό των 269.480 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων».

Προς ενίσχυση της συγκεκριμένης άποψης, επισυνάπτεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών τάξεων του Γυμνασίου (σχετικό ΦΕΚ), παραγνωρίζοντας πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν και τα Λύκεια. Τα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο για ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας ψευδή είδηση. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου καθορίζεται ως εξής:

– για την Α’ τάξη: τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα, ενώ παραμένει η υποχρεωτική δυνατότητα επιλογής μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών (2 ώρες ανά εβδομάδα). Το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» από μάθημα «Επιλογής» γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (2 ώρες ανά εβδομάδα). Κατά 1 ώρα μειώνεται το μάθημα «Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία)», καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» και τα μαθήματα «Επιλογής»:

Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή
Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας)

– για την Β’ τάξη, τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό δίωρο μάθημα και η «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» από μονόωρο γίνεται δίωρο. Η «Φυσική Αγωγή» από μονόωρη γίνεται δίωρη. Αντικαθίσταται το δίωρο μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» με τα «Λατινικά» για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά 1 ώρα τα «Μαθηματικά» και μειώνεται αντίστοιχα κατά 1 ώρα η «Φυσική». Καταργείται το δίωρο μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και το δίωρο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες».

– για την Γ’ τάξη, προστίθεται η «Ιστορία» ή τα «Μαθηματικά» ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού. Προστίθεται το δίωρο μάθημα «Αγγλικά» και Αυξάνεται κατά 1 ώρα η «Φυσική Αγωγή». Καταργούνται τα «Μαθήματα Επιλογής» και δεν υπάρχουν ως δυνατότητα διδασκαλίας τα μαθήματα «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ελεύθερο Σχέδιο», «Γραμμικό Σχέδιο» και «Λατινικά».

Καταληκτικά, το υπουργείο Παιδείας καταργεί κάθε καλλιτεχνικό μάθημα από το Λύκειο (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Ειδικότερα, η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου ωθεί απροκάλυπτα τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα καθώς υπάρχουν σχολές που απαιτούν εξέταση σχεδίων για την εισαγωγή των υποψήφιων (πχ: Αρχιτεκτονική).

Επίσης απομακρύνει τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης & Δημοκρατία, Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα EllinikaHoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.