Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο για το πρόβλημα στέγασης — Φόρος τιμής στον Παύλο Φύσσα

Στο πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άρθρο του στο NEWS 24/7 επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας  «το ποσοστό του πληθυσμού με ιδιόκτητη κατοικία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 70%, η στέγαση έγινε μείζον πρόβλημα, διότι απουσιάζει διαχρονικά η συνεκτική στεγαστική πολιτική».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απολύτως ταγμένη στα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ με αποτέλεσμα το ζήτημα να «γενικεύεται μέσα στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και δυσχεραίνει το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη».

Μιλώντας για τους παράγοντες του προβλήματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρεται στη σχέση εξόδων στέγης προς εισοδήματα, στα «κόκκινα δάνεια» και στις πολιτικές του κράτους για να εξασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης. Όπως γράφει, νέα πτυχή του προβλήματος στέγης αποτελεί η επίδραση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως του AirBnb στις τιμές των ενοικίων.

Σε αυτό το σημείο κατηγορεί το κυβερνών κόμμα πως «αντί να βάλει κανόνες στο airbnb, πιστή στο δόγμα “η κατοικία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου”, παίρνει μέτρα για την αναθέρμανση της κατασκευής, αδιαφορώντας για την εκτίναξη των ενοικίων». Και καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία πως «δεν έδωσε καμία προσοχή στη στέγη, δεσμεύοντας ψίχουλα, μόνον 1,5 εκ. € για επισκευή 100 διαμερισμάτων ιδιοκτησίας των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούνται για κάλυψη εκτάκτων αναγκών».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται δε βέβαιος πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν» και προσθέτει πως «η επόμενη μέρα ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για να ανταπεξέλθουμε στις πολύπλοκες προκλήσεις και τις συσσωρευμένες δυσκολίες χρειάζεται όραμα και προοπτική, κυρίως όμως χρειάζονται απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα. Τεκμηριωμένα σχέδια, σοβαρή οργάνωση και στοχευμένες δράσεις στα πλέον κομβικά ζητήματα ώστε να επιστρέψει στη χώρα η αίσθηση της ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη για «ένα σχέδιο που θα βάλει κανόνες στo πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυρίως τη δημιουργία ενός νέου στεγαστικού δυναμικού Προσιτής Οικονομικά Στέγης», όπως ορίζει «την αξιοπρεπή κατοικία, ιδιοκτήτη ή ενοικιαζόμενη, στην οποία πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση βασιζόμενα σε δικούς τους αμιγώς πόρους.

«Απαιτείται επομένως η παρέμβαση του κράτους για τη διασφάλιση της με στόχο τη δημιουργία αποθέματος Προσιτής Οικονομικά Στέγης (Π.Ο- .Σ.). Το απόθεμα σχεδιάζουμε να το δημιουργήσουμε από:

  • κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (35,3%), δηλαδή 2.249.813 κτίρια σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
  • κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους.
  • κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν ή επαναδιαθέσουν προς ενοικίαση χάρη σε ένα πλέγμα κινήτρων, εξασφαλίσεων και παροχών από το κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της Κουμουνδούρου προβλέπει τη θέσπιση σημαντικών κινήτρων και διασφαλίσεων στους ιδιοκτήτες:

  • Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ
  • Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο
  • Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη
  • Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης
  • Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

 

Φόρος τιμής στον Παύλο Φύσσα

Ένα κόκκινο γαρύφαλλο άφησε ο Αλ. Τσίπρας στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Π. Φύσσας από το χέρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Από το Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πολιτική εξαπάτηση των πολιτών, με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνημείο του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Κερατσίνι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με μέλη και στελέχη του κόμματος, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αντιφασίστα μουσικού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην αγορά της πόλης και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εργαζομένους, εμπόρους, συνταξιούχους, νέους και νέες. Να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και να ακούσει τα παράπονά τους. Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δέκτης παραπόνων πολλών πολιτών που τα βγάζουν δύσκολα πέρα έχοντας να παλέψουν με τον πενιχρό μισθό τους τις υπέρογκες αυξήσεις.