Τσίπρας σε πρακτορείο ειδήσεων Βορ. Μακεδονίας: Προοδευτικές λύσεις, ακόμα και με πολιτικό κόστος – Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, πάλι ο Αλέξης Τσίπρας

«Ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος. Ίσως αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της Συμφωνίας που τώρα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν», τονίζει σε συνέντευξή του στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα:

Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βλέποντας τα πράγματα από τη θέση πλέον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τι έχει αλλάξει για τις δύο χώρες;

Άλλαξαν πάρα πολλά προς το καλύτερο και μπορούν να αλλάξουν ακόμα περισσότερα. Την περίοδο 2014-2017 η ΕΕ είχε ανακοινώσει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, η επιρροή της μειωνόταν δραστικά προς όφελος άλλων δυνάμεων με δικούς τους σχεδιασμούς και τα Δυτικά Βαλκάνια βυθίζονταν στη μία κρίση μετά την άλλη. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώσαμε την ΕΕ να ξεπαγώσει τη διαδικασία διεύρυνσης, να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να δώσει πράσινο φως όχι μόνο στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Αλβανία. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν τώρα τα Δυτικά Βαλκάνια αν δεν είχε υπάρχει αυτή η εξέλιξη και πώς θα είχαν συμπαρασυρθεί αρνητικά και οι εξελίξεις αλλού πχ σε σχέση με τις συνομιλίες Βελιγράδι-Πρίστινα. Κυρίως, καθιερώσαμε μια στρατηγική σχέση συνεργασίας και φιλίας. Μια σχέση που επιτρέπει στην Ελλάδα να στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, να αναπτύσσει ραγδαία την περιφερειακή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο της ως συμμαχική χώρα.

Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι όντως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αποδείξαμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο και ότι είναι εφικτό να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες εάν υπάρχει σεβασμός. Αμοιβαίος σεβασμός και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Δεν ήταν εύκολο για εμένα και τον Ζόραν, ούτε για τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρώφ. Και διαφωνούσαμε και συγκρουστήκαμε στις διαπραγματεύσεις. Αλλά υπήρχε μεταξύ μας σεβασμός και η πολιτική βούληση ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο όσο δύσκολο και αν είναι. Εκεί χτίζεται η φιλία και στην πολιτική και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Δυστυχώς, εδώ και καιρό βλέπουμε τάσεις επιστροφής στο παρελθόν με το πάγωμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης από την Βουλγαρία. Καταλαβαίνω την απογοήτευση του λαού της Βόρειας Μακεδονίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όσο δύσκολο και αν είναι, η φίλη Βουλγαρία πρέπει να βρει – όπως βρήκαμε εμείς- την πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που μας πάνε μπροστά αντί να μας φυλακίζουν στο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές το 2019. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και η υπογραφή της Συμφωνίας. Άξιζε τελικά αυτό το πολιτικό κόστος; Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα αλλάζατε κάτι;

Ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος. Ίσως αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της Συμφωνίας που τώρα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Πάντως η Ελλάδα άλλαξε, η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε και κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω. Κάθε φορά που ακούω τον Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι ο Πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης δίνει μάχες για την τήρηση της Συμφωνίας και το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας χαμογελάω και σκέφτομαι: Κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω.

Αν ήσασταν Κυβέρνηση, θα κάνατε κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά τη πολιτική έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και συγκριτικά με όσα κάνει η τωρινή ελληνική Κυβέρνηση;

Αν ήμασταν κυβέρνηση θα είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας και στην προώθηση της στρατηγικής μας σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Θα είχαμε προχωρήσει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα είχαμε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος και την δύο πλευρών, θα είχαν προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα.
Κυρίως, θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την καθημερινή συνεργασία των δύο χωρών για την παρακολούθηση και υλοποίηση της συμφωνίας στη βάση συγκεκριμένου οδικού χάρτη. Η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόνο με σταθερή επικοινωνία, σεβασμό, επιμονή και χτίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να απαντήσουμε μαζί σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Συμφωνία. Οπότε θα βάζαμε ψηλά τον πήχη της υλοποίησης της Συμφωνίας από την Ελλάδα και θα ζητούσαμε το ίδιο από τους φίλους μας. Στο πλαίσιο αυτό – και όπως έγινε και με πολλές άλλες δημόσιες οντότητες στη Βόρεια Μακεδονία ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – θα είχε λυθεί εγκαίρως και το θέμα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας, με τρόπο που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δύο εβδομάδες θα βρεθείτε και πάλι στην άλλη πλευρά των συνόρων και μάλιστα για να μετάσχετε στο πρώτο Prespa Forum. Ποιο μήνυμα στέλνετε και πως βλέπετε τη συμμετοχή σας σε αυτό;

Το μήνυμα είναι ότι φτάσαμε μακριά αλλά μπορούμε να πάμε και πολύ πιο μπροστά μαζί. Εννοώ ασφαλώς τις δύο χώρες μας αλλά όχι μόνο. Θεωρώ ότι το Prespa Forum είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία και διότι το πνεύμα των Πρεσπών αφορά όλη την περιοχή μας, την Ευρώπη και πολύ πέρα από αυτήν – κάθε περιφερειακή διένεξη και διαφορά. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία και τα οφέλη που έχει η επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου – για την ειρήνη, η σταθερότητα και τη συνανάπτυξη. Και πρέπει να εμπνεύσουμε – και να πιέσουμε – για μια ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενισχύσει τον ρόλο της σε αυτήν την κατεύθυνση. Στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά.

Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας

Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των σοσιαλιστών το 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει ώς παρατηρητής στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο συντονισμός Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Πρασίνων ο στρατηγικός στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ευρωπαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει στο να αποτελέσει «γέφυρα» συντονισμού ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της ευρώπης (Αριστερά, Σοσιαλδημοκρατία, Πράσινους) επαναφέρει στο προσκήνιο η είδηση που διέρρευσε χθες σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην Προσπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όπως και στην συνάντηση των ηγετών της. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ τη επόμενη ακριβώς θα γίνει συνάντηση των ηγετών.

Σοσιαλιστές αλλά και Πράσινοι

Η αποδοχή της πρόσκλησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι μόνο μια συνθήκη που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτελεί και τμήμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής του κόμματος. Ιδίως από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται στην Ευρώπη ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες του προοδευτικού χώρου και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του χώρου της αριστεράς. Πάγια θέση του κόμματος είναι η αναγκαιότητα του συντονισμού των τριών πόλων του προοδευτικού χώρου στις οποίες κατατάσσει την ριζοσπαστική αριστερά, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά και τον χώρο των «πράσινων». Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στην σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίας περιχαράκωσης από πολιτικές σύμπλευσης με χριστιανοδημοκρατικά και συντηρητικά κόμματα. Στοιχείο που οδήγησε στην βαθιά κρίση της.

Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας

Από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αναλένα Μπερμποκ στο Μόναχο το 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την πρόθεση του για τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει δηλώσει «θέλουμε να αποτελούμε γέφυρα αυτών των τριών πολιτικών οικογενειών» και στην λογική αυτή «θέλουμε να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, να είμαστε παρατηρητές στο σοσιαλιστικό κόμμα». Ταυτοχρόνως όμως «να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και με τους πράσινους διότι η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά ριζοσπαστική που να επιδιώκει το μετασχηματισμό της κοινωνίας χωρίς πράσινο πρόσημο». Άποψη που έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα περίοδο που η υποψήφια των Πρασίνων στην Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ «καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές. Αξίζει να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμορφώσει σε ανύποπτο χρόνο στενούς πολιτικούς δεσμούς με το κόμμα των γερμανών Πρασίνων όσο και με την ίδια την συμπρόεδρό του.

Η κρίσεις οδηγούν στην προοδευτική σύμπραξη

Στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ «συγκολητικά» στοιχεία του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη είναι τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την τρέχουσα υγειονομική κρίση, που ανέδειξε την ανάγκη για την δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης η αποτυχία των πολιτικών που θέλουν την οικονομική ανάπτυξη να «επαφιέται» στις δυνάμεις της αγοράς, όπως τεκμηρίωσε η πρόσφατη οικονομική κρίση.

Ένα ακόμη σημαντικό τεκμήριο, στο οποίο αναφέρεται συχνά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού. Αυτές που εκφράστηκαν με τις διακηρύξεις του αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν. Κυρίως όσον αφορά την αποδοκιμασία του στην νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία αλλά κα την επανάκαμψη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για ενιαία απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο εσωτερικό

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μεταφέρουν το ίδιο κλίμα και στο εσωτερικό. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη παρέμβασή του, στις αρχές Μαΐου, σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και το δημοκρατικό κόμμα Ιταλίας, είχε μιλήσει για την ανάγκη ενός κοινωνικού συμβολαίου με στόχο μια κοινωνική Ευρώπη.

Την ίδια ορολογία χρησιμοποιήσε και την Τετάρτη στην Βουλή μιλώντας για την προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Όπως είπε «δεσμευόμαστε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και θα υλοποιηθεί, ναι, από μία προοδευτική διακυβέρνηση, από μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει σύντομα όποτε και αν αποφασίσετε την προσφυγή στην κάλπη, από μία προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που γυρίζει τη χώρα μας δεκαετίες πίσω».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος