Αλ. Τσίπρας στην «Καθημερινή»: Ευθύνη του Μητσοτάκη η ύφεση – Με βολές κατά Καραμανλή παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά για την «Καθημερινή» (6/6/20), σημειώνει ότι η επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πιστώνεται και στην κυβέρνηση αλλά κυρίως ανήκει στους πολίτες που έδειξαν αξιοζήλευτη πειθαρχία. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας κάνει αναφορά στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την Οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι, μέχρι τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διαψεύσει τις προσδοκίες που η ίδια είχε δημιουργήσει προεκλογικά για μεγάλη ανάπτυξη, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2019 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1% και από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση 0,9% (ενώ το lockdown έγινε στα τέλη Μαρτίου).

«Η πανδημία δεν είναι δικαιολογία καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος περιέγραψε τι διαφορετικό θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την περίοδο του κορωνοϊού.

«Θα είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν, θα δημιουργούσαμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας ενισχύοντας τον δημόσιο χώρο και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ο πυρήνας της αντίληψης των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θέλει ακόμα η ανθρώπινη ζωή να ρυθμίζεται από τους κανόνες της αγοράς», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, στα ζητήματα αυτά, αναγκάζεται να συρθεί στη δική μας αντίληψη, δεν έχει την ιδιοκτησία των απόψεων αυτών, για να θυμίσω μία φράση που έλεγαν για τα μνημόνια», προσθέτει ο Αλ. Τσίπρας.

Χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την ενίσχυση των 22 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (αλλά δηλώνει επιφυλακτικός για το δάνειο ύψους 9 δισ. ευρώ) και ζητάει τη διαχείριση των κονδυλίων με τεχνοκρατική επάρκεια και διαφάνεια καθώς «με την εμπειρία κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων της ΝΔ στα ΕΣΠΑ, φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσκολία στην απορρόφηση», ενώ τονίζει την ανάγκη «να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους με γνώμονα πάντα την άμβλυνση και όχι τη διεύρυνση των ανισοτήτων».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απαντάει ότι «θα ήταν μία τυχοδιωκτική κίνηση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη»:

 

Με βολές κατά Καραμανλή παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ

Ο παραιτηθείς Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Σπηλιόπουλος, δήλωσε ότι οδηγήθηκε στην έξοδο διότι “δεν κατέστη δυνατή η οποιαδήποτε παραγωγική συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή”», σημείωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

«Γιατί όμως; Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η συνεργασία ήταν εξόχως παραγωγική: Απετράπη η εκλογή Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ματαιώθηκε η υπογειοποίηση του τραίνου στην Πάτρα. Έμενε και κάτι άλλο για να είναι η συνεργασία παραγωγική;», σχολίασε ο κ. Βαρεμένος.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ, είναι επικεφαλής παράταξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχει διατελέσει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών.

Ο ίδιος διορίστηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θέση του επικεφαλής του ΟΣΕ από τη ΝΔ. Μάλιστα, στις περιφερειακές εκλογές υποστήριξε τον «γαλάζιο» υποψήφιο και όχι τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του Οργανισμού και δεν έχουν καν ξεκινήσει.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ. Και αυτό διότι δεν κατέστη δυνατή η οποιαδήποτε παραγωγική συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, η οποία θα ήταν αναγκαία και επωφελής για τον Οργανισμό, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλα για το σκοπό αυτό», ήταν η λιτή ανακοίνωση του κ. Σπηλιόπουλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*