Αλ. Τσίπρας: Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει καμία «δεύτερη ευκαιρία» για τους οφειλέτες – Νάσος Ηλιόπουλος: Οικονομική φυλακή για τους δανειολήπτες ο νέος πτωχευτικός

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με εκπροσώπους της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης γιατί με βάση τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα οι κώδικες πρέπει να εισάγονται στη Βουλή κατόπιν μακράς διαδικασίας και να εισάγονται με ένα άρθρο.

«Εδώ είχαμε την ανάθεση σε ένα γραφείο, της εκπόνησης αυτού του σχεδίου και την εισαγωγή του ως νομοσχέδιο. Γι’ αυτό δεν λέγεται κώδικας αλλά νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας. Το ερώτημα το μεγάλο είναι για ποιον είναι δεύτερη ευκαιρία. Διότι για τους οφειλέτες δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η όλη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση προσβάλλει την επιστημονική κοινότητα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την πλήρη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, κατήγγειλε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είχαν ζητήσει επανειλημμένως να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «το τελικό κείμενο το είδαμε στη διαβούλευση για πρώτη φορά».

Αναφερόμενος στο κύμα των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι το σύνολο των φορέων πλην των τραπεζών είναι σε αντίθεση με το νομοσχέδιο και αυτό γιατί μεταξύ άλλων αρνητικών, το καινούργιο που φέρνει είναι η πτώχευση φυσικών προσώπων. «Αυτό είναι μια αρνητική καινοτομία» είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεταξύ άλλων άλλο ένα πολύ αρνητικό σημείο και αυτό είναι η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη τηλεδιάσκεψη, από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

 

Νάσος Ηλιόπουλος: Οικονομική φυλακή για τους δανειολήπτες ο νέος πτωχευτικός

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το νέο πτωχευτικό κώδικα που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας σαν να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές», τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Θεσσαλίας και το δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, ενώ πρόσθεσε ότι «ο νέος πτωχευτικός κώδικας καταργεί κάθε  προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε μαζικές εξώσεις».

«Το ακατάσχετο όριο παύει να είναι 1.200 ευρώ και πηγαίνει στα 610 ευρώ. Οι ευάλωτοι δανειολήπτες ενώ έχουν χάσει το σπίτι τους μένουν σε αυτό πληρώνοντας νοίκι και αν δεν πληρώσουν τρία νοίκια τους πετάνε έξω, ενώ μετά από 12 χρόνια μπορούν να αγοράσουν ξανά το σπίτι τους, στην εμπορική όμως αξία. Αυτό σημαίνει ότι τα ενοίκια που θα έχουν δώσει για 12 χρόνια, πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο νέος πτωχευτικός λειτουργεί σαν μια οικονομική φυλακή για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας», σημείωσε, «ειδικά στη σημερινή περίοδο της πανδημίας που δημιουργούνται ολοένα περισσότερα κόκκινα δάνεια».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ελληνοτουρκικά, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «κίνηση εντυπωσιασμού» από πλευράς της κυβέρνησης, την προαναγγελλόμενη αναστολή τελωνειακής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ, «μια κίνηση που μπορεί να επιφέρει πλήγμα και στην ελληνική οικονομία».

«Ο δρόμος για την επίλυση της σημερινής κρίσης, περνά μέσα από το διάλογο πάνω σε μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα, ταυτόχρονα με ένα μηχανισμό κυρώσεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει την επιβολή κυρώσεων σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, «γεγονός που αφήνει χώρο στην Τουρκία να προχωρά σε νέες προκλητικές ενέργειες».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής, ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «η λογική του ‘προβλέψιμου συμμάχου’ που ακολουθούσε μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει αποτύχει».

Αναφερθείς στο ζήτημα της στρατιωτικής κλιμάκωσης που συζητείται τις τελευταίες μέρες, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ποτέ δεν έκανε αντιπολίτευση με περικεφαλαίες ή με εθνικιστική πλειοδοσία». «Υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διαλόγου και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου», είπε, «γνωρίζοντας ότι μπορεί ο δρόμος αυτός να περνά μέσα από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης». «Αποτελεί ερώτημα για τη ΝΔ, όμως, αν μπορεί να αντέξει την προσφυγή στη Χάγη, δεδομένων των τεράστιων διαφορών που έχει στο εσωτερικό της, όπως φάνηκε με την αδυναμία της να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε.

Τέλος, στο μέτωπο της πανδημίας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης και την κάλεσε για μια ακόμα φορά να προχωρήσει σε «άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, σε μαζική συνταγογράφηση των τεστ, στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας στη διαχείριση της πανδημίας και σε μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*