Αλ. Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία (βίντεο)

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών»

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή. «Στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες» ειπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Υγεία, την Οικονομία και την Εργασία. (εδώ το δημοσίευμα για τη συζήτηση της Πέμπτης 2/4):

Ο αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι, ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Ο πρόεδρος υου ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας. Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

«Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία. Αλλά όχι ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών. Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται. Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος».

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του “παρών” από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τη Δημόσια Υγεία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα. Ωστόσο για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα.  Τα περιοριστικά μέτρα μας δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά» είπε ο Α. Τσίπρας και ζήτησε την ενίσχυση του ΕΣΥ.Συγκεκριμένα ζήτησε:

  • Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
  • Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών,
  • Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα
  • Μόνιμες προσλήψεις ισατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.
  • Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Κινητές ομάδες υγείας ( ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική  παρακολούθηση ασθενών
  • Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες

Για την στήριξη της Οικονομίας

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης άσκλησε κριτική στην κυβέρνηση ότι προχωρά σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες, ούτε απαντούν στην διάχυτη ανασφάλεια του κόσμου, ενώ  αδυνατούν να βελτιώσουν τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα. «Εχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» είπε χαρακτηριστικά. «Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της μετατροπής των εργασιακών τους σχέσεων σε μερικής απασχόλησης ή χαμηλότερων αποδοχών, και οι περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται δεν έχουν την ελάχιστη στήριξη» είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

left.gr@leftgr
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο,  ώστε η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, που θα τους περιλαμβάνει όλους και όλες, χωρίς μείωση εισοδημάτων» – @atsipras
View image on Twitter

left.gr@leftgr
Oι βασικοί στόχοι ενός οικονομικού προγράμματος σωτηρίας κατά τον @atsipras πρέπει να είναι:  

-Η διατήρηση θέσεων & σχέσεων εργασίας αλλά και εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών
-Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων

left.gr@leftgr
-Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης μέσω αύξησης επενδύσεων και στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

-Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους, ο περιορισμός δημιουργίας χρέους από επιχειρήσεις
-Η χορήγηση  ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων @atsipras