Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση κάνει πάρτι με τα λεφτά του δημοσίου την ώρα που οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα

«Οι μέρες αφθονίας σας τελειώνουν και θα έρθει η μέρα που όλα θα ελεγχθούν»

«Δεν είναι θέμα νομικό ή ποινικό. Είναι θέμα ηθικής. Είναι βαθύτατα ανήθικο αυτό που κάνατε. Η Βουλή κάνει σήμερα το πρώτο βήμα για να λυτρωθεί η κοινωνία μας από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση για τη Δημοκρατία που γνώρισε η χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά». Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «ο κόσμος φοβάται, δεν έχει να βγάλει το μήνα και εσείς στήσατε πάρτι και καθεστώς με τα λεφτά του Δημοσίου». Συνέχισε με έμφαση πως «ότι και να κάνουν πια τα media, η πτώση σας θα είναι αναπόφευκτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε επίσης ότι «την ώρα που κλεινόμασταν σπίτια μας σε λοκντάουν και δεν στήριζε ο ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης έδινε πακτωλό χρημάτων για καθεστώς σε ΜΜΕ».

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης σωστά φοβήθηκε πως η παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία για χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων θα ανοίξει και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τις πρακτικές της κυβέρνησής του απέναντι στα ΜΜΕ. Πέντε μήνες πριν οδηγηθεί σε παραίτηση, δεχόταν βραβείο για την ελευθερία των ΜΜΕ, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μητσοτάκη, τον ειδικό να μιλήσει για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, έχει το knowhow».

«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη φαντάζει Αρσακειάδα, παραιτήθηκε για ένα εκατ. ευρώ, ενώ εδώ ρέουν τα εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε υψηλούς τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έθαψε σε κάποιο συρτάρι το φάκελο που έστειλε η Δικαιοσύνη για τους κ. Πέτσα και Σκυλακάκη, μετά την έρευνα για κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου για τη λίστα Πέτσα. Μην έχετε καμία αμφιβολία, οι ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν, και πλέον δεν υπάρχει παραγραφή γιατί αλλάξαμε το Σύνταγμα, μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε».

«Το μέγα ζήτημα δεν είναι το νομικό ή ποινικό, αλλά πρωτίστως το ηθικό. Ανήθικο την ώρα που είχαμε κλειστεί όλοι στα σπίτια μας με απανωτά λοκντάουν, μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια, που γέμιζαν όπως τώρα τα νοσοκομεία με ασθενείς Covid, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να τα αφήνει δίχως επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά την ίδια ώρα να δίνει ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογουμένων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ για να τον λιβανίζουν» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «αντί για καμπάνια ενημέρωσης και καμπάνια πειθούς για το εμβόλιο είχαμε προπαγάνδα για το Μωυσή και το τσιτάχ. Καμία έγνοια για την προστασία των πολιτών και τη δημόσια Υγεία».

«Αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα. Η χώρα μας κατάφερε να είναι στην κορυφή της Ευρώπης σε θανάτους και στον πάτο της σε εμβολιασμούς, έπιασε τόπο η καμπάνια» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν και έχετε την πλειοψηφία, φοβάστε που θα ανοίξει αυτός ο φάκελος, γιατί θα φωτίσει τους δόλιους τρόπους που με χρήματα των φορολογουμένων στήσατε καθεστώς φαυλοκρατίας. Σε λίγους μήνες η αριστεία και οι φιλελεύθερες ιδέες έγιναν σε λίγους μήνες συνοθύλευμα διαπλοκής, προπαγάνδας και αυταρχισμού. Πώς σε λίγους μήνες μετατρέψατε μία δημοκρατία σε αυταρχικό καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς» είπε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «το κάνατε αυτό επειδή αισθανθήκατε ανεπαρκείς να διαχειριστείτε τόσο μεγάλα και ζωτικά ζητήματα, την πανδημία. Αντί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, πήγατε να εξαγοράσετε την ίδια την αλήθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από το καλοκαίρι και μετά έχετε ρίξει λευκή πετσέτα. Αλλάξατε τους υπουργούς που δήθεν τα πέτυχαν όλα, βάλατε να διαχειρίζεται την πανδημία ένας υπουργός που χαϊδεύει τα αυτιά ακροδεξιών και αντιεμβολιαστών. Πώς θα αλλάξεις την πραγματικότητα του συνδυασμού πανδημίας που θερίζει ανθρώπινες ζωές και έκρηξης ακρίβειας, που τα χρήματα τελειώνουν την τρίτη εβδομάδα, που ο μισθός παραμένει καθηλωμένος; Όταν συνεχίζετε να μιλάτε για πανδημία ανεμβολίαστων, δίνοντας το μήνυμα πως δεν τρέχει τίποτα, βγείτε έξω χωρίς μάσκες» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη επίσης πως «ό,τι και να κάνουν τα media, δεν γλιτώνετε την κατακραυγή. Ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι και η πτώση σας θα είναι αναπόφευκτη».
«Αφού αρνείστε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, είμαστε εμείς εδώ για να προστατεύσουμε την κοινωνία, την ανθρώπινη ζωή, το εισόδημα.

Μόνο από τις λίστες Πέτσα, τα τεράστια ποσά που δώσατε χωρίς κανένα κριτήριο σε φιλοκυβερνητικά μέσα, η χρηματοδότησηιστοσελίδων που ανήκουν  σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα με μέλη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και σε ιστοσελίδες μηδαμινή επισκεψιμότητα, αναδεικνύεται μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης. Με ποια κριτήρια δώσατε αυτά τα λεφτά; Με κριτήρια την αναγνωσιμότητά; τους εργαζόμενους δημοσιογράφους; Πείτε μας ένα κριτήριο» αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας είπε «με ποιο κριτήριο δώσατε 180.000 ευρώ στα Μέσα του κ. Μαυρίδη για τον Φιλελεύθερο που πουλούσε χίλια φύλλα; Και πήρε περισσότερα από την Καθημερινή και μετά έκλεισε την εφημερίδα. Με ποια κριτήρια αναγγείλατε ότι θα δώσετε χρήματα στον κ. Φουρθιώτη; Με ποια κριτήρια δώσατε σχεδόν 15.000 ευρώ σε Μέσα μηδενικής αναγνωσιμότητας, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον κουμπάρο του κ. Πέτσα, τον κ. Πάτση; Τα ίδια χρήματα που πήρε το σάιτ της ΕφΣυν, δεν είχε κουμπάρο τον κ. Πέτσα. Με ποια κριτήρια δώσατε 30.000 ευρώ στο σάιτ του κ. Μουρούτη, συνεργάτη του κ. Σαμαρά; Τα ίδια δώσατε στην Εφημερίδα των Συντακτών, μία καθημερινή εφημερίδα. Και με ποια κριτήρια αποκλείσατε εντελώς το ενοχλητικό για εσάς Documento; Επειδή ενοχλεί τον Καίσαρα; Επειδή αποκαλύπτει ότι έχει ψευδές πόθεν έσχες; Ό,τι ενοχλεί τον Καίσαρα πρέπει να κλείσει; Γιατί δεν απαντάτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης που σας καταγγέλλει στην ετήσια έκθεσή του για την ελευθερία του Τύπου;» είπε επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το καθεστώς Μητσοτάκη δεν εξαντλείται στη χειραγώγηση της πλειοψηφίας των Μέσων και στην απόπειρα φίμωσης κάθε ενοχλητικής φωνής, αλλά και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και μέσω δημοσίευσης κατευθυνόμενων μετρήσεων. Θέλω να είμαι σαφής, δεν θέλω να ασχοληθώ με το σύνολο των εταιριών, με εταιρείες που κάνουν με εντιμότητα και σεβασμό στις επιστημονικές αρχές τη δουλειάς τους, είτε έπεσαν μέσα είτε έξω στις εκτιμήσεις τους στο παρελθόν» επισήμανε ο ίδιος.

«Εδώ μιλάμε για εξόφθαλμο αλισβερίσι μιας συγκεκριμένης εταιρίας, που την έπιασαν στα πράσα, την OpinionPoll. Γιατί αρνηθήκατε, βάση του νόμου Ρουσόπουλου, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρία τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και τη μέθοδο διενέργειας της έρευνας και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση να ελεγχθεί όχι η εταιρία, αλλά μια και μόνο συγκεκριμένη μέτρηση; Την απάντηση την πήραμε μετά τη ΔΕΘ, όταν σε νέα έρευνα ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε ποσοστά Τσαουσέσκου, λίγες μέρες αφού είχε καεί η μισή Ελλάδα. Όσο πιο πολλά στρέμματα καίγονται και όσο πιο πολλά κρούσματα και θανάτους έχουμε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δημοφιλία Μητσοτάκη. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα» είπε σαρκαστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ίδιο φυσικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης της εν λόγω δημοσκοπικής, πήρε απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρία 270.000 ευρώ. Με 270.000 και καταλληλότερο για πλανητάρχη θαμπορούσε να βγάλει τον κ. Μητσοτάκη. Τι έχετε να απαντήσετε για αυτές τις άθλιες και ανήθικες μεθόδους χειραγώγησης της κοινής γνώμης με χρήματα του Δημοσίου;» διερωτήθηκε καυστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε έντονο τόνο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «μοιράζετε δισεκατομμύρια σε φίλους και ημέτερους εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης. Ήρθατε με σημαία το λιγότερο κράτος, έχετε φτιάξει ένακράτος τέρας, ευεργέτη κάθε γαλάζιου παιδιού και κάθε τυχοδιώκτη».

Και πρόσθεσε ότι «με πρόσχημα την πανδημία, δώσατε τη δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτως ποσού και αυξήσατε τα πάγια όρια για τιςαπευθείας αναθέσεις. Σε  όλο το δημόσιο τομέα επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων, τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια. 2,18 δις ευρώ δώσατε σε απευθείας αναθέσεις μέσα σε ενάμισι μόνο χρόνο.  Και άλλα 2,730 δις ευρώ σε συμβάσεις με κλειστές διαδικασίες. Συνολικά 4,9 δισ. ευρώ σε ημέτερους».

«Ο κόσμος έξω δυστυχεί, φοβάται για τη ζωή του, δεν έχει να βγάλει το μήνα με την ακρίβεια, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη, και εσείς κάνετε πάρτι με τα λεφτά του κράτους και με τα δικά σας παιδιά, που στήνουν εταιρείες τη προηγούμενη μέρα της ανάθεσης για να πάρουν δημόσιο χρήμα. Είναι ντροπή, είστε γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι. Δεν έχει ξαναυπάρξει τέτοιο πάρτι με χρήματα του Δημοσίου» είπε σε πολύ αυστηρό τόνο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε όλο το δημόσιο τομέα επικρατεί μια πανδημία απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών σε αρεστούς και κομματικούς φίλους. Μας γυρίσατε στις χειρότερες εποχές του πελατειακού κράτους της δεξιάς. Μη νομίζετε ότι θα ξεχαστούν, ότι θα είστε σε θέση για πάντα να τα καλύπτετε, οι μέρες της αφθονίας σας τελειώνουν. Έρχεται η ώρα που θα ελεγχθούν όλα. Τίποτα δε θα μείνει κρυφό» υπογράμμισε με έμφαση.

Τέλος, για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο πολιτικά γεγονός ότι πάνω στην πρόταση να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμφωνεί όλη η αντιπολίτευση».

«Στις πλάτες μιας κοινωνίας που υποφέρει, φοβισμένης και πληγωμένης, επιλέξατε να ζήσετε το μύθο σας, να στήσετε το νέο πάρτι της διαφθοράς, να διασπείρετε ψέματα, προπαγάνδα και διχασμό για να γλιτώσετε από την οργή της» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.