Αλ. Τσίπρας για κοροναϊό: Αντί να πατήσουν στη συλλογική επιτυχία πορεύτηκαν με πολιτική σκοπιμότητα – Σκουρλέτης: Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο

 Αλ. Τσίπρας για κοροναϊό: Αντί να πατήσουν στη συλλογική επιτυχία πορεύτηκαν με πολιτική σκοπιμότητα

Για διαδοχικά λάθη και «αλλοπρόσαλλη πολιτική» στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook. Χαρακτηρίζει «προκλητικό» τώρα – όπως αναφέρει – να επικαλούνται την ατομική ευθύνη. «Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν.

Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έκτοτε η ζωή μας άλλαξε.

Όλοι μας ανταποκριθήκαμε σε μια δύσκολη συνθήκη και η χώρα προσωρινά τα κατάφερε. Περιορίσαμε όσο το δυνατόν την εξάπλωση του ιού και προστατεύσαμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και κυρίως, προστατεύσαμε το ΕΣΥ που άντεξε γιατί δεν επιβαρύνθηκε πέραν των ορίων του.

Αυτή τη συλλογική επιτυχία, η κυβέρνηση και ο κος Μητσοτάκης προσωπικά, επιχείρησαν με χυδαίο τρόπο να την κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά. «Ευτυχώς που είμαστε εμείς και σας σώσαμε», ήταν τα βασικό μήνυμα που εξέπεμπαν σε κάθε τους εμφάνιση.

Και αμέσως μετά, αντί να πατήσουν πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκαν με μόνη πυξίδα τη πολιτική σκοπιμότητα.

Με τις πανηγυρικές εμφανίσεις τους και τη βιασύνη του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, έσπευσαν να δημιουργήσουν εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Εξέπεμπαν διαρκώς μηνύματα αντιφατικά, που ανέτρεψαν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συλλογικής αναγκαιότητας για τη διατήρηση των μέτρων προστασίας.

Ταυτόχρονα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να μετατρέψουν την επιτυχία σε φιάσκο.

Είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, σε μια χώρα που αν είχε, ειδικά φέτος, κάτι επιπλέον να παρουσιάσει, ήταν τα θετικά αποτελέσματα από τη μη εξάπλωση του ιού. Και αντί αυτό να το αξιοποιήσουν, διασφαλίζοντάς το με ειδικά πρωτόκολλα και όρους, άνοιξαν τα πάντα όπως να ‘ναι. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης.

Αντί να επιβάλουν για κάθε τουρίστα που έρχεται από όλες τις πύλες εισόδου, υποχρεωτικά αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως δηλαδή επέβαλαν μόνο στον Προμαχώνα, υιοθέτησαν τελικά διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου.

Έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο.

Και ακόμη και σήμερα συνεχίζουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Ενώ προχθές ανακοινώθηκαν 110 κρούσματα, σχεδόν 40 περισσότερα από όσα είχαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown, η κυβέρνηση αυξάνει τη πληρότητα των πλοίων από 65% σε 80% και ανοίγει την κρουαζιέρα.

Ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποτέλεσμα της μείωσης των δρομολογίων, ενώ συγχρόνως απειλούνται και με πρόστιμα.

Μετά από όλα αυτά, το να εμφανίζεται με τη σκούρα μάσκα ο αρμόδιος Υφυπουργός, για να κάνει ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπογραμμίζοντας ξανά και ξανά την ατομική ευθύνη, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη.

Αυτοί που κατασκεύασαν ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, αποσκοπώντας στην μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Αυτοί που έπαιξαν με το φόβο των ανθρώπων και προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά.

Αυτοί που σπατάλησαν κατά το δοκούν 20 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, σε ΜΜΕ της αρεσκείας τους, για μια άχρηστη επικοινωνιακή εκστρατεία για το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», ενώ το θέμα ήταν πρώτη παγκόσμια είδηση και η παραμονή στο σπίτι υποχρεωτική, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν σήμερα είναι να σταματήσουν αμέσως το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν.

Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο.

Alexis Tsipras

Πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έκτοτε η ζωή μας άλλαξε.

Όλοι μας ανταποκριθήκαμε σε μια δύσκολη συνθήκη και η χώρα προσωρινά τα κατάφερε. Περιορίσαμε όσο το δυνατόν την εξάπλωση του ιού και προστατεύσαμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και κυρίως, προστατεύσαμε το ΕΣΥ που άντεξε γιατί δ

Σκουρλέτης: Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο

Η «Επιτροπή Πισσαρίδη» εισηγείται για την οικονομία ένα σχέδιο που συνιστά εκούσιο μνημόνιο, με σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θωρακίστηκε επαρκώς και εφαρμόζεται μια αντιφατική πολιτική ως προς την προστασία από τον κορονοϊό, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αναλυτικά, ο Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι «καθώς βλέπουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει τη στήριξη από το αντίστοιχο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της περίφημης “Επιτροπής Πισσαρίδη”,φοβάμαι ότι,στο βαθμό που έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο του σχεδίου της,βρισκόμαστε μπροστά σε προτάσεις που είναι βγαλμένες από τη σκληρή μνημονιακή κληρονομιά. Περί αυτού πρόκειται. Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο χωρίς να είμαστε στα μνημόνια. Βλέπουμε ξανά μια εμμονή νέων ιδιωτικοποιήσεων των Δικτύων της χώρας, τα μονοπωλιακά Δίκτυα, είτε αφορούν την ενέργεια, είτε την ύδρευση. Βλέπουμε ξανά λογικές περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων με σκοπό να μειωθούν τα εισοδήματα του κόσμου της εργασίας. Γιατί; Γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται.Βλέπουμε, λοιπόν, πως ό,τι είχε ξεχαστεί, εντός εισαγωγικών, από τα μνημόνια, επανέρχεται τώρα ως μια καινούργια πρόταση για το πώς θα βγει σύντομα η χώρα από την κρίση και την ύφεση».
Προσέθεσε, δε, ότι «έχουμε ένα δεδομένο με το Ταμείο Ανάκαμψης. Βεβαίως όχι με 72 δισεκατομμύρια όπως, ψευδώς ή αφελώς, είπε ο πρωθυπουργός. Διότι είναι 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 19,5 είναι απευθείας χρηματοδοτήσεις -και αυτό είναι το καινούργιο, θετικό στοιχείο το οποίο εντοπίσαμε από την πρώτη στιγμή- και τα υπόλοιπα 12,5 είναι μέσω δανείων. Μένει να αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να τα πάρουμε, μέσω ποιου μηχανισμού, σε ποιο τομέα της οικονομίας θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα. Θα είναι, απλά και μόνο, χρήματα τα οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να τα αξιοποιήσουμε σε τομείς που αφορούν εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά και του κέντρου της Ευρώπης;Άρα θα επιδοτηθούν οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες;Ή θα μπορέσουμε με αυτά να παρέμβουμε στο μοντέλο της παραγωγικής διάρθρωσης της χώρας μας; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα. Διότι αν δεν γίνουν αυτά φοβάμαι ότι θα μιλάμε πάλι για μια χαμένη ευκαιρία σε σχέση με αυτά τα χρήματα. Επαναλαμβάνω ότι το βήμα αυτό στην Ευρώπη ήταν σε θετική κατεύθυνση, αλλά ήταν ένα μισό βήμα. Και ως προς τον όγκο των χρημάτων, αλλά και ως προς τις αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν».
Όσον αφορά στα στοιχεία για την πανδημία του κορωνοϊού, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει «να σταθούμε σε εκείνα τα αναγκαία μέτρα που καθιστούν αξιόπιστη και αποτελεσματική μια πολιτική απέναντι στον κορονοϊό. Και το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κανείς το τελευταίο διάστημα, τον τελευταίο μήνα, είναι μια αντιφατική πολιτική. […] Αυτό που φαίνεται ότι είναι ένας πολύ κρίσιμος δείκτης,είναι όχι μόνο πόσα κρούσματα καταγράφονται αλλά και πόσα τεστ γίνονται. Κι αυτό δεν το ξέρουμε. Είναι πολύ βασικό στοιχείο η αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ που γίνονται. Γιατί αποκρύπτεται αυτό; Όπως, επίσης, δεν έχουμε μια ακριβή εικόνα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όλα αυτά που την περίοδο του λόκνταουν τα είχαμε ως μεγέθη. Δυστυχώς βλέπω να εστιάζεται η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της μάσκας, όταν προηγουμένως δεν έχουμε υιοθετήσει μια προληπτική πολιτική, η οποία προφανώς πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις ανάγκες της οικονομίας και την προστασία της υγείας. Κάθε μέρα μας δείχνουν ρεπορτάζ για αστυνομικούς που μπαίνουν στα λεωφορεία. Θα ήταν προτιμότερο οι αστυνομικοί να μοιράζουν εκείνη την ώρα μία μάσκα και όχι με τόση ευκολία ένα πρόστιμο 150 ευρώ, που οι περισσότεροι δεν μπορούν να το πληρώσουν».
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εν έχουμε δει ένα συνολικότερο σχέδιο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας κι αν – ω μη γένοιτο – έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον επόμενο μήνα, πολύ φοβάμαι ότι τότε θα ανακαλύπτουμε ξανά κενά. Από τον Μάρτιο που μας χτύπησε ο κορονοϊός την πόρτα μας δόθηκε ένα σήμα. Σας ρωτάω, πόσες νέες μόνιμες θέσεις γιατρών υπάρχουν; Μόνιμες θέσεις, όχι προσωρινές. Δεν είναι το μόνο θέμα τα κρεβάτια στην εντατική, αλλά και τα θέματα των άλλων ειδικοτήτων και του προσωπικού. Όλα αυτά θα έπρεπε να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την υγεία, το οποίο δυστυχώς δεν το έχουμε δει».
Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό που όλο και πιο πίσω πάει, ο Π. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι «είχε προαναγγελθεί πάνω από ένα μήνα πριν, διαψεύστηκε μετά, προαναγγέλθηκε ξανά, προφανώς «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», δυσκολίες που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα της ΝΔ. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι και στο νέο υπουργικό σχήμα, με όποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες γίνουν, θα αποτυπώνεται ο χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης, που είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων. Θα σας θυμίσω ότι από την πρώτη κυβέρνηση είχαμε μιλήσει για τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, οι οποίοι κατέχουν κρίσιμους τομείς σε κρίσιμα υπουργεία, είχαμε μιλήσει για διάφορες, τέτοιου είδους, προσωπικότητες που συμμετέχουν, που δείχνουν τελικά τον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ. Νομίζω ότι περίπου στα ίδια θα κινηθεί και τώρα. […] Διάφορα μέτρα μπορεί να έχουν ένα άρωμα εκλογών, ωστόσο υπάρχουν τα πραγματικά ερωτήματα σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας αυτή τη στιγμή. Πρώτα απ’ όλα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεύτερον, των ουσιαστικών και πραγματικών παρεμβάσεων στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης».
Τέλος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υπευθυνότητα να μη διοργανώσει ένα συνέδριο με αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα τη στιγμή που θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα επανεκτιμήσουμε εάνείναι δυνατόν να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, τους επόμενους μήνες. […] Να σας πω κάτι για την Ιστορία. Ίσως έπρεπε να μην είχαμε αφήσει και εμείς ένα τόσο μεγάλο διάστημα μετά τις εκλογές και να είχαμε ολοκληρώσει τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες μέσα στον Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη. Αυτή ήταν και μια προσωπική μου άποψη που είχα καταθέσει τότε στα όργανα του κόμματος. Είχε κριθεί διαφορετικά. Τώρα βέβαια είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*