Αλ. Τσίπρας: Αχρείαστο ρίσκο το ολιγοήμερο άνοιγμα των Δημοτικών – Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση (βίντεο)

Τις τρεις βασικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, για το άνοιγμα των δημοτικών για λίγες μέρες σε αυτές τις συνθήκες, για την τροπολογία που αφορά “βιντεοσκόπηση της μαθησιακής διαδικασίας”, όπως είπε, και το πολυνομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση του με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Ειδικότερα ως προς το νομοσχέδιο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεση του και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει και επίσημα να το αποσύρει η κυβέρνηση και να γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος και με την εκπαιδευτική κοινότητα και με τα κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του ότι “είμαστε σε μια κρίσιμη φάση συνολικά για την κοινωνία, περνώντας από την πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας στη δεύτερη, αλλά ιδιαίτερα για την εκπαιδευτική κοινότητα ερχόμαστε μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση”. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα έναρξης και μάλιστα για λίγες μέρες, των δημοτικών σχολείων, κάτι που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί”, σημειώνοντας ότι “είναι ένα αχρείαστο ρίσκο”, δεδομένου όπως είπε ότι μιλάμε για ηλικίες που δεν είναι εύκολο να τηρήσουν κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής και που, επιπρόσθετα, είναι δύσκολο να μείνουν μακριά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους το καλοκαίρι.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “πρόκληση” την απόφαση της κυβέρνησης, όπως είπε, “για την εισαγωγή βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας, της μαθησιακής διαδικασίας, πράγμα που γεννά πολύ έντονα ερωτηματικά και τίθεται σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων”. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίρρησή του και ζητά να τοποθετηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αρχή. Εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία ότι το αυτό θα έχει προοπτική μονιμότερης εφαρμογής και όχι έκτακτου μέτρου.

Ως “πρόκληση” χαρακτήρισε και το πολυνοσμοσχέδιο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια “που εισάγεται εν μέσω πανδημίας”. Δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος και αρνητικός, αναφέροντας ότι κατά τον ΣΥΙΡΖΑ έχει μια φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παρότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επίσης δυσκολίες, μέσα στις οποίες κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε νομοθετήσει μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, από 25 σε 22, όμως τώρα έρχεται η απόφαση να αυξηθούν στα 26. “Αυτό πέραν του ότι είναι πισωγύρισμα με βάση τα κριτήρια που ορίζουν πώς πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδασκαλία, έχει να κάνει και με την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, γιατί αυτό θα σημαίνει λιγότερες αίθουσες και άρα μικρότερες ανάγκες εκπαιδευτικών”, είπε.

Υποστήριξε ότι “τα μνημονιακά χρόνια όλος ο δημόσιος χώρος και τα νοσοκομεία και τα σχολεία στερήθηκαν λειτουργών” και πως “τώρα που ξαναβλέπουμε την αξία του δημόσιου χώρου συνολικότερα, την αξία του να έχουμε ισχυρό σύστημα υγείας και σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα, έρχεται σε αντίθεση με ένα ρεύμα της εποχής”. Πρόσθεσε ότι αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι σε καιρό πανδημίας η απαίτηση είναι να είναι πιο αραιή η παρουσία μαθητών μέσα στις αίθουσες, “αυτό το σημείο του νόμου είναι πέρα από κάθε λογική”.

 

Αλ. Τσίπρας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση (βίντεο)

Τη διαφωνία του με το ολιγοήμερο άνοιγμα των δημοτικών, τις “κάμερες” στη διδασκαλία και το νομοσχέδιο για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο άνοιγμα των σχολείων, στη βιντεοσκόπηση των μαθητών μέσα στις τάξεις και στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όπως είπε «έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα έναρξης των σχολείων για λίγες μόλις ημέρες».

Το χαρακτήρισε ως ένα «αχρείαστο ρίσκο, δεδομένου ότι μιλάμε για παιδιά που δεν είναι εύκολο να τηρήσουν κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής σε αυτή την ηλικία». Και εκτίμησε ότι «είναι δύσκολο να μείνουν μακριά από ηλικιωμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ανεξάρτητα δηλαδή αν τα ίδια δεν είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν», ενώ επιχειρηματολόγησε επιπλέον σχετικά λέγοντας ότι «μιλάμε για πολύ λίγες ημέρες, δεν είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι το τέλος της».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει με τροπολογία «την εισαγωγή της βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας, της μαθησιακής διαδικασίας». Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση «γεμίζει πολύ έντονα ερωτηματικά και θεωρούμε ότι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».

«Έχουμε εκφράσει την έντονη επιφυλακτικότητα, ζητάμε να τοποθετηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Αρχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ανησυχούμε γιατί αυτό δεν γίνεται – τουλάχιστον όπως εισήχθη – ως ένα έκτακτο μέτρο, θα έχει και προοπτική μονιμότερης εφαρμογής».

Ακόμα εξέφρασε τόσο την ανησυχία του και την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο «για την πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια, το πολυνομοσχέδιο που εισάγεται εν μέσω πανδημίας μάλιστα. Και το οποίο κατ’ εμάς έχει μια φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

«Θέλω εγώ να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ και το προηγούμενο διάστημα σε δυσκολίες είχαμε πάρει μια απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, από 25 σε 22 παιδιά, τώρα εισήχθη η απόφαση να πάμε στα 26 παιδιά, να αυξηθούν», είπε και πρόσθεσε λέγοντας τα εξής:

«Αυτό για εμάς πέραν του ότι είναι ένα πισωγύρισμα με βάση τα κριτήρια εκείνα που ορίζουν πως μπορεί να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδασκαλία, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Διότι αυτό θα σημαίνει λιγότερες αίθουσες , άρα και λιγότερες ανάγκες εκπαιδευτικών. Κι αυτό είναι το μείζον ζήτημα για εμάς. Πιστεύουμε ότι τα μνημονιακά χρόνια, όλος ο δημόσιος χώρος και τα νοσοκομεία μας και τα σχολεία μας στερήθηκαν λειτουργών, εκπαιδευτικών που τώρα που ξαναβλέπουμε την αξία του δημόσιου χώρου συνολικότερα, την αξία του να έχουμε ισχυρό σύστημα υγείας και σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα έρχεται σε αντίθεση με ένα ρεύμα της εποχής».

Συνδυάζοντάς το με το γεγονός ότι «σε καιρό πανδημίας η απαίτηση είναι να είναι πιο αραιή η παρουσία μαθητών μέσα στις αίθουσες», ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «αυτό το σημείο του νόμου είναι πέρα και έξω από κάθε λογική, γ’ αυτό τον λόγο έχουμε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μας και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και επίσημα να αποσύρει το νομοσχέδιο για να γίνει ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος και με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και με τα κόμματα».