Αλ. Τσίπρας: Απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων από την κυβερνηση- Έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς τη στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας.
Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για “λαθροχειρία” τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποιά είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς τη στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας. Ομιλία στη για τα εργασιακά θέματα. https://www.youtube.com/watch?v=B3Q4oBQJkyI 

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συνεχίσει το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

Η κυβέρνηση του , παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς, επιχείρησε -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να σταματήσει τη πορεία καταστροφής & της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και από το 2018 ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού.

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τις επιλογές “οδοστρωτήρα” της κυβέρνησής του στα εργασιακά έκανε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας

“Ποιος Τόμσεν; Πιο «σκληρός κι ανελέητος» από τον διαβόητο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποδείχτηκε στα εργασιακά ο πρωθυπουργός”,  είπε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως έγινε οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς παρουσιάζοντας οκτώ «χτυπήματα», όπως τα αποκάλεσε, που γυρίζουν τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «λαθροχειρία» στην παρουσίαση στοιχείων για την οικονομία και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Κάνετε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το trip advisor. Κάντε μία βόλτα και στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες για την αγορά»…

Σε ό,τι αφορά τα «χτυπήματα» στον χώρο της εργασίας:

Χτύπημα 1ο: Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Με στόχο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρετε καλά, την ανομία στους χώρους εργασίας, την ασυλία στους παραβάτες, τις διαγραφές προστίμων, τις εξυπηρετήσεις.

Χτύπημα 2ο: Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη ένα απόγευμα του Αυγούστου που προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Χτύπημα 3ο: Κατάργηση την ίδια ημέρα των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Χτύπημα 4ο: Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά και δημιουργία ζωνών φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Συγχρόνως δόθηκε «λευκή επιταγή» στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς

Χτύπημα 5ο: Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Έτσι, κλειδώνει το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία

Χτύπημα 6ο: Με υπουργική απόφαση «στα μουλωχτά» ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η κυβέρνηση μείωσε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αυξάνοντας το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. «Ουσιαστικά καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν, τούς λέτε «σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, δίνεται στους εργοδότες όλων των ειδών τα κίνητρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Χτύπημα 7ο: Η άρνηση της κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

Χτύπημα 8ο: Η δραστηρική μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι για πρώτη φορά μετά τη Χούντα έχουμε απολύσεις στις Τράπεζες , απολύσεις στα λιπάσματα Καβάλας, στα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση, στον ΟΤΕ, κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*