Διαστάσεις παίρνει το νέο εξαιρετικά βίαιο επεισόδιο του πολέμου ανάμεσα τη Ρωσία και την Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 Ουκρανούς αιχμαλώτους στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε ότι αμερικανικής κατασκευής πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την ουκρανική πλευρά χτύπησε φυλακή στην περιοχή του Ντονέτσκ, προκάλεσαν την αντίδραση του Κιέβου, το οποίο επέστρεψε τις κατηγορίες.
Χθες το βράδυ ήταν η σειρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ισχυριστεί ότι η Ρωσία διέπραξε ακόμη ένα έγκλημα πολέμου. την ίδια ώρα οι χώρες της Δύσης παρακολουθούν με σκεπτικισμό, ενώ σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν την ουκρανική άποψη χωρίς διασταύρωση των στοιχείων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «εσκεμμένο ρωσικό έγκλημα πολέμου, μια εσκεμμένη μαζική δολοφονία Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου». Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι μαχητές θα έπρεπε να έχουν λάβει εγγυήσεις από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, ζητώντας τους συγκεκριμένους οργανισμούς να παρέμβουν για να ερευνήσουν την υπόθεση.
Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ζήτησε πρόσβαση για να ερευνήσει την κατάσταση στις φυλακές και την πυραυλική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο. «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τραυματίες θα έχουν την φροντίδα που απαιτείται και ότι τα πτώματα θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό» ανέφερε η ανακοίνωση.
Από πλευράς ΟΗΕ, εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν διαθέτει πρωτογενείς πληροφορίες για την επίθεση και ότι η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συνέχισε κάνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να ερευνήσουν το αιματηρό περιστατικό.
Οι δύο εκδοχές
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε κέντρο κράτησης με αμερικανικούς πυραύλους Himars. Σύμφωνα με τη Μόσχα επρόκειτο για μαχητές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ που είχαν παραδοθεί κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ η κατηγορία κατά του Κιέβου έιναι ότι θέλησε να τους εξοντώσει για να μην μαρτυρήσουν ουκρανικά εγκλήματα πολέμου, αλλά και να στείλει μήνυμα προς τους υπόλοιπους μαχητές να μην παραδοθούν. Αργά χθες ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν φωτογραφίες που φέρονται να απεικονίζουν τα θραύσματα του πυραύλου που χτύπησε την περιοχή.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν την όποια ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό χτύπησε την φυλακή για να καλύψει βασανισμούς και δολοφονίες αιχμαλώτων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών, μάλιστα, υποστήριξαν ότι έχουν τηλεφωνικές συνομιλίες που δείχνουν ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη σφαγή.
Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τη στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία έχει χτυπήσει «κόκκινο» δημοσιογραφικές αποκαλύψεις κάνουν λόγο για ρωσικό δάκτυλο μέσω των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων της χώρας, κατηγορίες που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε «αλλόκοτες» τις κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σχετικά: Είναι αλλόκοτο να βλέπουμε ότι η πολιτική τάξη και τα ιταλικά ΜΜΕ (…) έχουν αρχίσει να καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες και να μιμούνται τις χειρότερες πρακτικές τους και τα υποδείγματά τους ως προς τις προεκλογικές εκστρατείες, καταφεύγοντας στον τετριμμένο μύθο περί ανάμιξης της Μόσχας στις εκλογικές διαδικασίες. Η Ιταλία είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας χαρακτηρίζονταν πάντα από τον πραγματισμό, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό».
Η ρωσική αντίδραση έρχεται μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Μόσχα πίεσε τον Ματέο Σαλβίνι να αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Ντράγκι. Σύμφωνα με την La Stampa του Τορίνου διπλωμάτης της πρεσβείας της Ρωσίας συναντήθηκε στα τέλη Μαΐου στη Ρώμη με στενό συνεργάτη του κ. Σαλβίνι, με τον οποίο συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση.
Η συνάντηση έγινε ενώ ο κ. Σαλβίνι αντιμετώπιζε κατηγορίες περί άσκησης παράλληλης διπλωματίας με τη ρωσική πρεσβεία, θεωρητικά για να καταρτιστεί ειρηνευτικό σχέδιο της Μόσχας και του Κιέβου, εν αγνοία της ιταλικής κυβέρνησης.
Αρκετοί στην Ιταλία απαίτησαν εξηγήσεις από τον κ. Σαλβίνι μετά το δημοσίευμα της Stampa.
Μία ημέρα αργότερα η La Repubblica παρουσίασε ανάλογο ρεπορτάζ, αυτή τη φορά για το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι δεν συνάντησε ποτέ τον Ρώσο πρέσβη στην Ιταλία ούτε είχε επαφές μαζί του.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, με αφορμή την πρόταση για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από την Ουάσιγκτον Ρώσου εμπόρου όπλων. Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν, είχαν μια «ειλικρινή συνομιλία» με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως είπε, πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του να δεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για να επιτύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το αμερικανικό σχέδιο, η απελευθέρωση της επαγγελματία αθλήτριας μπάσκετ Μπρίτνι Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα ανταλλάγματα προς τη Ρωσία. Ειδικότερα, την ανταλλαγή τους με τον Βίκτορ Μπουτ, Ρώσο έμπορο όπλων που είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.
«Είχαμε μια ειλικρινή και άμεση συζήτηση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κάλεσα το Κρεμλίνο να δεχθεί την ουσιαστική πρόταση που τους κάναμε». Επίσης, είπε ότι προειδοποίησε τον Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο κόσμος δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εάν η Μόσχα προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο. Για να πάρει την απάντηση ότι η Μόσχα θα συνεχίσει έως ότου επιτύχει τους στόχους της και ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον δεν τηρεί τις υποσχέσεις σε σχέση με την εξαίρεση από τις κυρώσεις για την προμήθεια τροφίμων από τη Ρωσία.
Ο Μπλίνκεν είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι σκόπευε να έχει μια επαφή με τον Λαβρόφ για να συζητήσουν μια πρόταση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.
Μπορεί να πρόκειται για μια ανταλλαγή με τον Βίκτορ Μπουτ, ενός Ρώσου εμπόρου όπλων φυλακισμένου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο Πολ Γουίλαν έχει καταδικαστεί στη Ρωσία σε ποινή 16 ετών κάθειρξης για «κατασκοπία» τον Ιούνιο του 2020 και παραμένει φυλακισμένος από τη σύλληψή του το 2018.
Η Μπρίτνι Γκράινερ, διάσημη επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια, δικάζεται για κατοχή ναρκωτικών που εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Γκράινερ, δύο φορές ολυμπιονίκης, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου της περιφέρειας Χίμκι ότι είχε στις αποσκευές της κάνναβη, αλλά εξήγησε πως το έκανε για ιατρικούς λόγους, καθώς χρησιμοποιεί την ουσία αυτή ως αναλγητικό με συνταγή του γιατρού της, κάτι που αποτελεί καθιερωμένη πρακτική στις ΗΠΑ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι επισήμανε στον Σεργκέι Λαβρόφ πως ο κόσμος περιμένει από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.
Έρευνα για τον θάνατο των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου
Στο μεταξύ, μετά το μπαράζ αλληλοκατηγοριών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίθεση κέντρο κράτησης στην υπό ρωσικό έλεγχο πόλη Ολένιβκα, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 40 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, η ουκρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για την υπόθεση.
Η ουκρανική γενική εισαγγελία στην ανακοίνωσε ότι άνοιξε προδικαστική έρευνα για την επίθεση, καταγγέλλοντας πάντως τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «το κράτος κατοχής χτύπησε το έδαφος της σωφρονιστικής αποικίας Νο. 120», προσθέτοντας ότι τραυματίστηκαν ακόμη 130 άνθρωποι.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου βομβαρδίζοντας το κέντρο κράτησης στην Ολένιβκα.
«Καλώ όλους τους εταίρους να καταδικάσουν με δριμύτητα αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να αναγνωρίσουν την Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος», έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατήγγειλε την Ουκρανία ότι έπληξε τη φυλακή με συστήματα ρουκετών HIMARS που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.
«Πυραυλικό πλήγμα από αμερικανικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (HIMARS) διενεργήθηκε σε προδικαστικό κέντρο κράτησης στην περιοχή του οικισμού Ολενίβκα, όπου κρατούνται Ουκρανοί στρατιωτικοί αιχμάλωτοι πολέμου, περιλαμβανομένων μαχητών του τάγματος Αζόφ», ανέφερε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως τραυματίστηκαν επίσης οκτώ μέλη του προσωπικού της φυλακής.
«Αυτή η σκανδαλώδης πρόκληση έχει σκοπό να τρομάξει τους Ουκρανούς στρατιώτες και να τους αποτρέψει από το να παραδοθούν», υποστήριξε.