Αλληλογραφία της ΕΣΗΕΑ με Facebook. Η λογοκρισία, το «φτύσιμο» και η «μαχητική» στάση του σωματείου

Τα Σωματεία παίρνουν θέση, καταγγέλλουν, κινητοποιούν… (λέω εγώ τώρα). Δεν στέλνουν ενημερώσεις με τίτλους που στη δεύτερη λέξη σε έχει πάρει ο ύπνος.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός λογοκριτικού μπαράζ από το Fb ακόμα και σε λογαριασμούς επαγγελματιών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ με πιο γνωστές αυτές των αποκλεισμών του Μάριου Λώλου και της Έλενας Ακρίτα.

Το fb ρίχνει “ποινές” ακόμα και για δημοσίευση αμιγώς ενημερωτικού υλικού. Συμβαίνει μάλιστα το εξωφρενικό, ακόμα κι όταν αναγνωρίζει ότι κακώς κατέβασε το ειδησεογραφικό υλικό να κρατά ενεργές τις “ποινές”.

Η ΕΣΗΕΑ, που δεν φημίζεται για την ταχύτητα της, αποφάσισε, έστω καθυστερημένα, να στείλει επιστολή στην Hill & Knowlton Strategies, media relations agency που εκπροσωπεί το Fb στην Ελλάδα ζητώντας συνάντηση. Και η εταιρεία τι απάντησε ουσιαστικά; “Σας έχουμε γραμμένους, συνάντηση δεν θα κάνουμε και αν θέλετε σας στέλνουμε τη δήλωση του Fb που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου”.

Και όλο αυτό μας το στέλνει σε e-mail η ΕΣΗΕΑ ως “Αλληλογραφία ΕΣΗΕΑ με Facebook”. Κανένα σχόλιο, καμία θέση από το επαγγελματικό σωματείο των δημοσιογράφων, ακόμα και όταν το Σωματείο τρώει τέτοιο θεαματικό φτύσιμο, όταν του αρνούνται όχι να υιοθετήσουν τη θέση του, αλλά ακόμα και μία συνάντηση για διευκρινίσεις.

Δεν είναι γραφείο διεκπεραίωσης αλληλογραφίας ένα Σωματείο. Δεν είναι “ουδέτερο” ένα Σωματείο, δεν κρατά αποστάσεις ένα Σωματείο ειδικά για ένα θέμα που αφορά την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης.

Τα Σωματεία παίρνουν θέση, καταγγέλλουν, κινητοποιούν. (λέω εγώ τώρα). Δεν στέλνουν ενημερώσεις με τίτλους που στη δεύτερη λέξη σε έχει πάρει ο ύπνος.

Στο παρακάτω κείμενο μπορείτε να θαυμάσετε τόσο το φτύσιμο της εταιρείας, όσο και τη “μαχητική” στάση της ΕΣΗΕΑ.

Αλληλογραφία ΕΣΗΕΑ με Facebook – Δελτίου Τύπου

Από την 24η Μαρτίου, η ΕΣΗΕΑ, μετά από διαμαρτυρίες μελών της, απευθύνθηκε στην Hill & Knowlton Strategies, media relations agency του Facebook στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρει αίτημα διαδικτυακής συνάντησης με πρόσωπα αρμόδια για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού περιεχομένου στο Facebook. Ακολουθεί η επιστολή της ΕΣΗΕΑ, καθώς και η απάντηση του Facebook μέσω της εταιρίας αυτής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Facebook, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην  διαχείριση του ενημερωτικού περιεχομένου στο Facebook και ιδιαίτερα του περιεχομένου στην Ελληνική γλώσσα.

Η ΕΣΗΕΑ, μέλος της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, είναι η μεγαλύτερη δημοσιογραφική Ένωση της Ελλάδος, με έτος ίδρυσης το 1914 και αριθμό μελών που ανέρχεται σε 6008 επαγγελματίες δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ενημερωτικά Μέσα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου που αναρτάται στο Facebook παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ενημερωτικά Μέσα, κρίνουμε σκόπιμη μια συζήτηση για την απρόσκοπτη, διαφανή και αξιόπιστη διακίνηση του ενημερωτικού περιεχομένου. Επιπλέον, επιθυμούμε να πληροφορηθούμε σχετικά με τους ελεγκτές της καταλληλότητας του περιεχομένου, την εξειδίκευσή τους καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η πλατφόρμα ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αποκλεισμού περιεχομένου από τυχόν στοχευμένη και κακόβουλη χρήση του μηχανισμού αναφορών, όπως έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Προσβλέπουμε στην απάντησή σας, στον ορισμό μιας συνάντησης και στη διεξαγωγή μια παραγωγικής συζήτησης.»

Η απάντηση της Hill & Knowlton Strategies έχει ως ακολούθως:

“Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τον πελάτη μας, Facebook, και το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για video conference meeting με εκπρόσωπό του.

Σε συνέχεια του σχετικού email σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Facebook από την πλευρά του, στις 3 Μαρτίου 2021 προχώρησε σε μια επίσημη δήλωση, καθώς και κοινοποίησε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική και τις διαδικασίες του. Σε περίπτωση που επιθυμείτε, μπορούμε να σας τα αποστείλουμε εκ νέου.

Ανατρέχοντας στα παραπάνω θα βρείτε απαντήσεις στα θέματα του αιτήματος που μας κοινοποιήσατε.

Με δεδομένα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση το Facebook δε σκοπεύει να προβεί σε νέες δηλώσεις σχετικά με το εν λόγω θέμα”.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Eίσαι πολύ δημοσιογράφος; Μάλλον πρέπει να αλλάξεις δουλειά..." - Press24.gr

Δημήτρης Σούλτας