Αλλαγή πλεύσης: Η μάσκα ενδεχομένως να μην καταργηθεί από την 1η Ιουνίου — “Πληρώστε σε ευρώ την Gazprom”. Η κυβερνητική σύσταση στις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου

Τα γυρνάει» ο Πλεύρης: Μπορεί να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς  χώρους – Candia Doc

Δεν έχει «κλειδώσει» η άρση του μέτρου της μάσκας από 1η Ιουνίου, παρά το γεγονός πως αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα στην παρουσίαση του οδικού χάρτη στην μετά-covid εποχή.

«Μπορεί ενδεχομένως  η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται πως στις 13 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας είχε παρουσιάσει τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, όπως η άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και οι αλλαγές στην χωριτικότητα των καταστημάτων. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν και την άρση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους».

Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο τελικά ενδεχομένως και να μην ισχύσει και η χρήση μάσκας να παραμείνει.

 

“Πληρώστε σε ευρώ την Gazprom” – Η κυβερνητική σύσταση στις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίουGazprom: Εξετάζει το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου στις μη  φιλικές... | Οικονομία Ειδήσεις

Η Αθήνα κινείται στην κατεύθυνση να συστήσει στις ελληνικές εταιρείες εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις στο πλαίσιο των συμβατικών τους υποχρεώσεων στην Gazprom, σε ευρώ. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η Αθήνα ενόψει του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου κατά το οποίο οι ΔΕΠΑ Εμπορίας, Mytilineos και Προμηθέας Gas έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες δόσεις πληρωμής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που εισήγαγαν από την Gazprom κατά τον Απρίλιο.

Από τις 20 του μήνα κι έπειτα τίθεται σε ισχύ και για τους Έλληνες πελάτες του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού το διάταγμα Πούτιν που προβλέπει την πληρωμή του αερίου σε ευρώ μέσω του λογαριασμού που είχαν στην Gazprom Bank και στη συνέχεια τη μετατροπή του σε ρούβλια σε άλλον λογαριασμό που θα ανοίξει η τράπεζα πάλι στο όνομά τους.

Με αυτές τις εξελίξεις για την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου συνέρχεται εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όπου θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις απαιτήσεις που εγείρει η Μόσχα ως προς τον τρόπο πληρωμής των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου.

Η Αθήνα, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, αναμένεται να επιμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Επιπλέον, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει διάταξη του κανονισμού με βάση την οποία οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορούν να αφήνουν εκτός ενεργειακά και αγροτικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσει στην άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις πληρωμές της Gazprom, εξηγούν αρμόδιες πηγές στον ΟΤ.

Πέραν αυτών στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή του αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή οι τελευταίες δεν ακολούθησαν τον τρόπο πληρωμής των ποσοτήτων αερίου με βάση το διάταγμα Πούτιν, εξετάστηκαν για ακόμη μία φορά και τα εναλλακτικά σενάρια ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διαταραχής του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Αυτό προβλέπει τον φουλ ανεφοδιασμό του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα με έξτρα φορτία το επόμενο δίμηνο. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες εγκατάστασης επιπλέον πλωτής δεξαμενής στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα ώστε να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι.

Συνεννόηση υπάρχει και με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές από τον αγωγό TAP, ενώ η ΔΕΗ αυξάνει την εξόρυξη λιγνίτη για να λειτουργούν οι συγκεκριμένες μονάδες της. Επιπλέον μονάδες ιδιωτών παραγωγών και της δημόσιας επιχείρησης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο εφόσον χρειαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες επικοινωνία με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πετκόφ διαβεβαιώνοντας τον για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της χώρας του με LNG. Ο τελευταίος μίλησε και για την ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού IGB (ελληνοβουλγαρικού).

Οι δύο άντρες, επίσης, πρόκειται στις 3 Μαϊου να παραβρεθούν σε εκδήλωση της εταιρείας Gastrade στην Αλεξανδρούπολη όπου θα σηματοδοτηθεί η εκκίνηση του έργου του πλωτού σταθμού αεριοποίησης LNG (FSRU). Με την υποδομή αυτή παρέχεται επιπλέον διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας καθώς και άλλων βαλκανικών χωρών.

Πηγή: in.gr