Αλλαγές στη φορολογία: Τι προωθεί, τι σκέπτεται και τι απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ ~ Aegean: Μέσα σε ένα μήνα ήρθαν τα πάνω-κάτω ~ ΟΑΕΔ: Έως τις 10 Μαΐου η αίτηση για το επίδομα των 400 ευρώ ~ Αυξάνεται ο εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα

Τα ακίνητα στο επίκεντρο του Υπουργείου Οικονομικών

Τα ακίνητα στο επίκεντρο του Υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να νομοθετήσει την απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ακίνητα για τους μήνες των μειωμένων ενοικίων.

Οι φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η ρύθμιση που θα ακολουθήσουν όσοι θα πρέπει τον Αύγουστο να εξοφλήσουν εξ αναβολής υποχρεώσεις βρίσκεται στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου .

Ενώ η κρίση συνεχίζεται αλλάζοντας από σήμερα φάση το υπουργείο οικονομικών εξετάζει το πως θα συμπληρώσει τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ήδη από τον Μάρτιο και θα επαναληφθούν τον Μάιο. Η μια εκκρεμότητα η οποία έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών από την στιγμή που επαναλαμβάνεται και τον Μάϊο είναι το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τους εργαζόμενους τους. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να έχουν και αυτή μια φοροαπαλλαγή από τη στιγμή που η έκπτωση του ενοικίου επιβλήθηκε με νόμο.

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να νομοθετήσει την απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ακίνητα για τους μήνες των μειωμένων ενοικίων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν προκρίνεται καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος κατοχής και όχι εισοδήματος και μάλιστα έχει αυξημένη εισπραξιμότητα.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που θα γίνουν σε όσους συσσωρεύσουν υποχρεώσεις από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο εξετάζεται ως πιο πρόσφορη λύση η ρύθμιση των 12 δόσεων χωρίς επιτόκιο με την απαραίτητη πιστοποίηση ότι ο ωφελούμενος είχε ζημιά από την υγειονομική κρίση .

Ένα δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων που εξετάζονται εντάσσονται σε κλαδικές πολιτικές για τον τουρισμό και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι σημαντικό να ξεπεράσουν γρήγορα την κρίση.

Το Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μιλά για ένα πλέγμα φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων σε επιχειρήσεις του τουρισμού και εξαγωγικές. Τα κίνητρα αυτά μεταφράζονται σε αυξημένες αποσβέσεις για επενδύσεις που θα γίνουν και με τα δάνεια που θα δοθούν το επόμενο διάστημα αλλά και κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων για διάστημα 2 ετών .

Οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ

Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών δέχεται μια σειρά από εισηγήσεις για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του τουριστικού προϊόντο .

Ειδικότερα έχει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία αλλά και στην εστίαση από το 13% στο υπερμειωμένο συντελεστή του 6% τουλάχιστον για φέτος λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Επίσης έχει προταθεί η μείωση του τέλους διαμονής ειδικά για φέτος. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του καταλύματος.

Προς το παρόν το υπουργείο οικονομικών αποκρούει τέτοια αιτήματα για πολλούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι θα έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος ακόμη και σε μια πτωτική χρονιά όπως η φετινή για τον τουρισμό και επιπλέον είναι και τεχνικά δύσκολο και χρονοβόρο να αυξομειώνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ σε διεθνώς ανταγωνιστικούς κλάδους όπως ο τουρισμός.

Πάντως εξετάζεται η μείωση ή και η κατάργηση για το 2020 του τέλους διανυκτέρευσης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ μόλις ξεπεραστεί η κρίση.

 

Bασιλάκης – Aegean: Μέσα σε ένα μήνα ήρθαν τα πάνω – κάτω

Τρομακτικές είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην Aegean αλλά και τις άλλες αεροπορικές εταιρίες, όπως είπε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης στο ψηφιακό επιχειρηματικό πάνελ που οργάνωσε η Endeavor Greece με θέμα “Διοίκηση επιχειρήσεων σε ταραγμένους καιρούς”.

«Λειτουργούμε με το 0,05% των εσόδων μας», είπε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να ανακάμψει η Aegean και άλλα 2-3 χρόνια για να βρεθεί ο κλάδος εκεί που ήταν πριν.

Περιγράφοντας την περιπέτεια των αερομεταφορών στην εποχή του κορονοϊού, τόνισε:

«Ο πρώτος μήνας, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, πέρασε από μία διαδικασία ισορροπίας μεταξύ της προσπάθειας να λειτουργήσουμε με ασφάλεια χωρίς να προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε καλά καλά το επερχόμενο οικονομικό κόστος. (…) Υπό κανονικές συνθήκες επιχειρηματικά εξετάζουμε αν θα πάμε 20% αριστερά ή 20% δεξιά και ξαφνικά σε έναν μήνα πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο. Σήμερα η εταιρεία μπορεί να λειτουργεί, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει κλείσει καθώς έχουμε το 0,05% των εσόδων μας ανά ημέρα.

Δεν θα ντραπώ να πω ότι έκανα λάθος τόσο εγώ όσο και Διευθύνων Σύμβουλος μας, καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν καταλάβαμε το βάθος και την διάρκεια του. Λάθος όχι σε θέματα υγείας, όπου πήραμε όλα τα σωστά μέτρα και τελικά είχαμε μόνο ένα κρούσμα στα πληρώματα μας, και αυτό χωρίς συμπτώματα, αλλά λάθος σε αφορά τις εκτιμήσεις της ταχύτητας επανάκαμψης. Νομίζαμε αρχικά για ένα μήνα, μετά για δύο μήνες και τώρα δυστυχώς μιλάμε για τουλάχιστον έξι. Παράλληλα είχαμε και την λανθασμένη εντύπωση ότι τα ταμειακά μας αποθέματα είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορέσουμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα στο χρονικό διάστημα που το είχαμε προσδιορίσει».

Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος

«Μπορεί οι άλλες επιχειρήσεις να μπαίνουν στην φάση “επιστροφή στην κανονικότητα” όμως αυτό δεν ισχύει για εμάς. Εμείς γνωρίζουμε ότι για να βρεθούμε σαν κλάδος στα επίπεδα που βρισκόμασταν πριν την υγειονομική κρίση θα περάσουν 2 – 3 χρόνια άρα δυστυχώς είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε. Η άμεση δυσκολία που θα έχουμε είναι η επιλογή, ο τρόπος και ο χρόνος που θα πρέπει να γίνει αυτή η ενέργεια. Όταν δεν έχεις παραγωγή για κάποιους μήνες και δεν έχεις και εικόνα πόσο θα κρατήσει, μπορεί να ακούγετε σκληρό, αλλά δεν έχεις επιλογές.

Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος που να μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι να διατηρήσουμε περισσότερο κόσμο ή να τους δίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε».

Σήμερα, στην Aegean εργάζονται περίπου 700 άτομα από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, οι μισοί απασχολούνται στα call center για να εξυπηρετήσουν τις ακυρωμένες κρατήσεις και οι άλλοι μισοί ως προσωπικό ασφαλείας στις πτήσεις επαναπατρισμού, στις υποχρεωτικές στο εσωτερικό που έχει ζητήσει το κράτος και αυτές που πραγματοποιεί σε Κίνα και Ινδία για την μεταφορά ιατρικού υλικού.

 

ΟΑΕΔ: Έως τις 10 Μαΐου η αίτηση για το επίδομα των 400 ευρώ

Την παράταση έως την Κυριακή 10 Μαΐου της λειτουργίας της ηλεκτρονικής καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε 25.000 δικαιούχους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προκειμένου να τους καταβληθούν τα 400 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, από την Πέμπτη 23 Απριλίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 3 Μαΐου, που έληγε η αρχική προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ, 120.000 (71%) από τους συνολικά 168.000 δικαιούχους είχαν επικαιροποιήσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Από τους 48.000 (29%) δικαιούχους που δεν έχουν επικαιροποιήσει ή επιβεβαιώσει IBAN:

– Στους 23.000 (14%) δικαιούχους που έχουν IBAN , τα 400 ευρώ θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από αύριο.

– Οι 25.000 (15%) δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και τις 10 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση IBAN. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Μόνο οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή επικαιροποίησης ΙΒΑΝ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.

 

Αυξάνεται ο εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα – Τι θα συμβεί αν υπάρξει κρούσμα σε super market

Σε αύξηση του εξωτερικού χώρου για τραπεζοκαθίσματα, με στόχο την αύξηση του αριθμού των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε επιχείρηση εστίασης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση «σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρωτοβουλία για συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, ώστε, όπου είναι εφικτό, οι δήμοι να προχωρήσουν σε αύξηση του εξωτερικού χώρου που παραχωρούν σε καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα, με στόχο την αύξηση του αριθμού των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε επιχείρηση εστίασης, ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε το θέμα και αντιμετωπίζεται θετικά η προοπτική να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος, όπου καθίσταται αυτό δυνατόν. «Θα εξετάσουμε με την ΚΕΔΕ τη βέλτιστη λύση, για να στηρίξουμε τους επαγγελματίες. Θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολυνθεί ο επαγγελματικός κόσμος», τόνισε στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι «στόχος τής κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, για να μείνουν όρθιες οι ίδιες αλλά και οι θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στην οικονομία γενικότερα και την ύφεση που δημιουργείται λόγω της κρίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι, με τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, είναι εφικτή η επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη από το επόμενο έτος. Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «αν θέλει να είναι πραγματικά χρήσιμη, πρέπει να συμβάλλει με λογικές συνεννόησης και όχι επαναφοράς σε ένα λαϊκίστικό παρελθόν που δεν έχει νόημα».

Σε ό,τι αφορά την ‘Αδεια Ειδικού Σκοπού, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου για όσους έχουν παιδιά στο Δημοτικό, ενώ για εκείνους που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, η ‘Αδεια Ειδικού Σκοπού θα χρησιμοποιείται κατά τις ημέρες που τα παιδιά τους βρίσκονται στο σπίτι, καθώς θα γίνονται εκ περιτροπής τα μαθήματα.

Ο υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι η μετακίνηση από και προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, θα επιτρέπεται μόνο για εργασία.

Αναστολή λειτουργίας μόνο σε τμήματα εγκαταστάσεων επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε ότι μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου COVID-19, και όχι στο σύνολο της επιχείρησης, θα γίνεται αναστολή της λειτουργίας τους.

Αυτό αναφέρεται στο ένατο άρθρο της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Η παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A’76), αντικαθίσταται ως εξής: «Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκές αγορές), των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*