Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας, κατά την αυριανή τους συνεδρίαση, αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων τοπικού χαρακτήρα! Ένα από αυτά ενδέχεται να είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ακόμα και η επιστροφή της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας!
Επιπλέον, είναι πιθανό να τεθεί και το σενάριο της απαγόρευσης της μουσικής σε μπαρ και καφέ, όπως ίσχυε μέχρι και πριν λίγο καιρό.
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «πισωγύρισμα» που σημειώνεται αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα και στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής απάντησε πως αυτά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας…
«Μας έχει ταρακουνήσει, όμως είναι η πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι σύμβουλός μας πρέπει να είναι ο πανικός. Ο ιός είναι πολύ έξυπνος, ο ιός είναι εδώ. Με το που πήραμε μία ανάσα κι αρχίσαμε να χαλαρώνουμε, ο ιός μας υπενθύμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει» δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην εκπομπή «Live News» του MEGA.
- «Έχουμε αυτό πισωγύρισμα, το οποίο μας χτυπάει το καμπανάκι ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τη συμπεριφορά μας, και για εμάς και για τους γύρω μας. Άνθρωποι νέοι ταλαιπωρούνται, αλλά ένας άνθρωπος 48 ετών μπορεί να διασωληνωθεί. Όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας μπροστά στην απειλή και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει» επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη τυχόν νέων μέτρων, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι μην υπάρξουν και πάλι τιμωρητικά μέτρα, αναγνώρισε την κούραση που υπάρχει, ωστόσο, σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να θωρακίζει τον εαυτό του.
Σχετικά με τη συζήτηση για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, επανέλαβε τη σύσταση της επιτροπής να γίνεται χρήση της όταν υπάρχει συνωστισμός.
- «Το συζητήσαμε εκτενέστερα και είπαμε ότι δεν συνιστούμε να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συνιστούμε να παραμείνει η μάσκα, γιατί η πανδημία είναι εδώ.
Μπορούμε όμως να βγάλουμε την μάσκα όταν δεν υπάρχει συνωστισμός» υποστήριξε.
Τέλος, για τον εμβολιασμό των εφήβων στην Ελλάδα, τόνισε ότι η απόφαση στηρίχτηκε σε μελέτες του εξωτερικού και συγκεκριμένα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, 4 εκατομμύρια παιδιά έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου και δεν υπήρξε κάποιο σήμα κινδύνου. «Συνεπώς νιώθουμε πιο έτοιμοι» κατέληξε.
Επιχειρήσεις – αποκαλυπτική έρευνα: 75% με ζημιές στην πανδημία, μόνο 3 στις 10 θεωρούν ότι βοήθησαν τα μέτρα ενίσχυσης
H έρευνα της OPINION POLL σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 επιχειρηματιών-επαγγελματιών μελών του Ε.Ε.Α και βασικά πεδία διερεύνησης ήταν οι απόψεις για τον νέο Νόμο για τα Εργασιακά, τον Πτωχευτικό Κώδικα και την κατάσταση των Επιχειρήσεων.
Στο τεύχος της έρευνας, πέραν των κεντρικών καρτών, υπάρχουν οι αναλύσεις ανά τομέα δραστηριότητας, ανά Νομική μορφή και αναλύσεις με βάση το μέγεθος της Επιχείρησης (αριθμός εργαζομένων). Προκύπτουν επομένως ένα σύνολο ιδιαίτερα σημαντικών συμπερασμάτων.
Επιπλέον, το 89% του δείγματος ήταν Επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους (το 77% μέχρι 5 εργαζόμενους και το 12% από 6 έως 10 εργαζόμενους).
Βασικά συμπεράσματα:
Μια άσχημη εικόνα για την κατάσταση των Επιχειρήσεων σε αυτή τη φάση προκύπτει αφού το 75% δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι ενός 24,6% που δηλώνει ότι οι ζημιές ήταν μικρές ή και μηδαμινές.

Μάλιστα, μόλις το 31% θεωρεί ότι βοήθησαν τα μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία, της τάξης του 66%, θεωρεί ότι δεν βοήθησαν ικανοποιητικά.

Παρ’ όλα αυτά, το 68% αισθάνονται αισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους Επιχείρησης, κάτι που δεν μπορεί να καλύψει το φλέγον πρόβλημα ότι 31% αισθάνεται λίγο ( 23%) ή και καθόλου (8%) αισιόδοξο.

- Το 7% δηλώνει ότι έχει ανοικτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί, ενώ το 17% έχει ανοιχτές σημαντικές οφειλές σε Εφορία, Τράπεζες, ΙΚΑ και αλλού, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει.
- Το 53% απαντά ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση -ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη, ενώ ένα ογκώδες 25% δεν απαντά/δεν γνωρίζει.
- Το 45% θεωρεί ότι η αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά τη 12ετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν, δεν είναι μια καλή ρύθμιση. Αντίθετα, θετική άποψη γι’ αυτή τη ρύθμιση έχει το 30%, με το 25% να μην απαντά, να μη γνωρίζει.
- Το 65% θεωρεί ότι με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας (διαδίκτυο, τηλεργασία κ.ά.), ήταν αναγκαίο να προσαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, η οποία δεν είχε αλλάξει από το 1982. Αντίθετη άποψη είχε το 26%.
- Tο 50% διαφωνεί με τη θέσπιση του δικαιώματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Στην ερώτηση αναφερόταν το παράδειγμα ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα και να παίρνει σε αντάλλαγμα ρεπό, περισσότερες άδειες, ή μειωμένο ωράριο. Θετική άποψη εξέφρασε το 47%.
- Το 54% βλέπει θετικά τη δυνατότητα στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας για εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 42%.
- Το 53% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά την αύξηση του ορίου για υπερωρίες στις 150 ώρες τον χρόνο, για διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων και εργαζομένων το θέλουν. Αντίθετη άποψη είχε το 43%.
- Το 51% θεωρεί ότι καταργείται το 8ωρο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 45%.
- Το 78% κρίνει θετικά ότι με τον Νόμο ρυθμίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας και κατοχυρώνεται το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», ώστε όσοι εργάζονται με τηλεργασία να κλείνουν τους υπολογιστές και να μην είναι διαθέσιμοι σε κλήσεις και μηνύματα μετά το τέλος του ωραρίου τους. Αντίθετη άποψη έχει το 17%.
- Το 89% κρίνει θετικά ότι θεσπίστηκαν μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, όπως η άδεια 14 ημερών με αποδοχές για τους νέους πατέρες, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με επιδότηση για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ, δικαίωμα των γονέων για ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία. Αντίθετη άποψη έχει το 7%.
- Το 72% αντιμετωπίζει θετικά την εισαγωγή «ψηφιακής κάρτας εργασίας» ώστε να καταγράφεται αυτόματα ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, οι υπερωρίες, η υπερεργασία κ.α. και θα υπάρχει έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 25%.
- Το 84% έχει θετική άποψη για τις προβλέψεις για την προστασία των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως π.χ. των εργαζομένων σε delivery κ.λπ., όπως το δικαίωμα στη συνδικαλιστική έκφραση και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Αντίθετη άποψη είχε το 10%.
- Το 54% θεωρεί θετικό ότι εξισώνονται οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 15%, ενώ το 31% επιφυλάχθηκε, μη απαντώντας.
- Το 68% θεωρεί θετικό μέτρο τη θέσπιση Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής στη θέση του ΣΕΠΠΕ. Αντίθετη άποψη είχε το 21%.
- Συνολικά για τον νέο Νόμο για τα Εργασιακά, θετική άποψη έχει το 52%, έναντι ενός ποσοστού 40% που εξέφρασε αρνητική άποψη.