Αλλάζει τελικά και ο ΕΝΦΙΑ μετά τις νέες αντικειμενικές – “Γενική επιστράτευση” στα… παράθυρα μετά τη διαχείριση με το AstraZeneca

ΕΝΦΙΑ 2020: Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση και ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα | AgrinioPress

Νέα κλιμάκια, συντελεστές υπολογισμού και παλαιότητας

Οι μεγάλες ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022 αλλάζει τελικά και τον ΕΝΦΙΑ επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τού φόρου.

Με νέα κλιμάκια και νέους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου αλλά και νέους συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι επηρεάζουν το τελικό ύψος του φόρου ακινήτων, ένας νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται το επόμενο έτος ο οποίος θα χτυπήσει νωρίτερα την πόρτα των φορολογούμενων. Από τον Μάρτιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν το νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 δόσεις.

 • Οι παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια θα γίνουν με βάση και το αποτέλεσμα της άσκησης προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αρχίσει να «τρέχει» η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει αναλάβει να αναμορφώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2022. Οι αλλαγές στους συντελεστές θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

Εκτός από τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να σχεδιάσει τον νέο ΕΝΦΙΑ μπαίνουν και οι συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι αντί να μειώνουν, αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.

 • Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας, οι οποίοι με τη σημερινή τους δομή μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου.

 • Για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.
 • Για ακίνητα 26 έτη και άνω ο συντελεστής παλαιότητας είναι 1,00.
 • 20 ως 25 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,05
 • 15 ως 19 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,10
 • 10 ως και 14 έτη ισχύει συντελεστής 1,15
 • 5 ως και 9 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,20
 • Ως και 4 έτη ισχύει συντελεστής 1,25

 

“Γενική επιστράτευση” στα… παράθυρα μετά τη διαχείριση με το AstraZeneca – Η μπάλα στην επιτροπήAstraZeneca: Αναληθή τα άρθρα για 8% αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 ετών

Με επιστράτευση… στα τηλεοπτικά παράθυρα μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ακόμη και του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που προκάλεσε η ανατροπή των ηλικιακών δεδομένων για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η χώρα μας επέμεινε στην χορήγηση του εν λόγω εμβολίου στους κάτω των 60 ετών, όταν η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούσε ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών το εμβόλιο της Astra Zeneca χορηγείτο κατ’ αποκλειστικότητα στην αρχή ενώ στις ηλικίες 45-60 ετών όταν ο υποψήφιος απέρριπτε το εμβόλιο της Astra Zeneca και αναζητούσε ραντεβού για άλλο εμβόλιο, υφίστατο “πέναλντι” κάποιων ημερών.

Με απλά λόγια, το αλαλούμ που προκλήθηκε επέφερε το απόλυτο επικοινωνιακό αυτογκόλ.

Η γενιά, που εκθειαζόταν ως αυτή που αποστόμωσε τους αντιεμβολιαστές και έδωσε άλλη πνοή στην επιχείρηση “Ελευθερία“, με την τόλμη της να εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο παρά την αρνητική διεθνώς δημοσιότητα που το συνόδευε, τώρα εύλογα νιώθει ανασφαλής.

Επισήμως δια χειλέων της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελια Πελωνη, το θέμα ανάγεται στους επιστήμονες.

 • “Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε αναλυτικά το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση” επισήμανε μη κρύβοντας την ανησυχία της κυβέρνησης να μην επηρεαστεί αρνητικά η πορεία των εμβολιασμών, την ώρα που το περιβόητο τείχος ανοσίας ακόμη αργεί.

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία για να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι η αλλαγή πλεύσης των επιστημόνων, δεν επηρέασε την πορεία του χθεσινού εμβολιαστικου προγράμματος. Σύμφωνα με τα εν λόγω δεδομένα η προσέλευση για το εμβόλιο της Astra Ζeneca άγγιζε χθες το 93%.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντινός Λουράντος, υποστήριξε ότι μετά τις δηλώσεις της επιτροπής εμβολιασμού, καταγράφεται απροθυμία να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πάντως ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca, καλό είναι να προχωρήσουν κανονικά στην δεύτερη δόση εκτός αν υπάρχει αντίθετη ιατρική γνωμάτευση.

Όσο για όσους ξαναέφεραν στο μυαλό την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για …ξεστοκάρισμα τόνισε:

 • “Και τότε πίστευα ότι αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός και τώρα το ίδιο πιστεύω και για ένα λόγο παραπάνω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα, χρόνια εμβολιαστές Παιδιάτρους, είναι μία Επιτροπή την οποία διόρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον κύριο Τσίπρα και Υπουργό τον κύριο Ξανθό. Είναι μία Επιτροπή την οποία διατηρήσαμε, είναι επιστημονικά ακέραιη και κάνει τη δουλειά της” επισήμανε στον Αντ1

Της Στεφανίας Μουρελάτου