Αλεξανδρούπολη: O Μισέλ στα εγκαίνια κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου — Θύματα σύγχρονης δουλείας σε Βρετανία και Ρουμανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 3 Μαΐου.

Τον προσκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και μαζί του θα μεταβούν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ηγέτες θα εγκαινιάσουν την έναρξη της κατασκευής ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος θα βελτιώσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και τις υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο θα προσφέρει νέες πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μεταβεί στη Μολδαβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας.

Μαρία Ψαρά

 

Θύματα σύγχρονης δουλείας σε Βρετανία και Ρουμανία

Ευάλωτα οικονομικά άτομα απομακρύνθηκαν από τη Ρουμανία για μια θέση εργασίας, αλλά όταν έφτασαν στη Βρετανία τους πήραν ταυτότητες και τηλέφωνα εξαναγκάζοντάς του να δουλεύουν όλη μέρα με ελάχιστους ή καθόλου μισθούς

Τουλάχιστον 27 θύματα συμμορίας εμπορίας ανθρώπων, εργασιακής εκμετάλλευσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος διασώθηκαν και επτά ύποπτα μέλη της συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας στο Νορθάμπτονσαϊρ και τη Ρουμανία, μετά από κοινή επιχείρηση σε 25 σπίτια στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το ΒΒC, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικ Κόμπλι, δήλωσε ότι τα θύματα υπέστησαν «σοβαρή εκμετάλλευση». Αρμόδιος αξιωματικός τόνισε πως πέρασαν μια «απολύτως φρικτή δοκιμασία. Απομακρύνθηκαν από την πατρίδα τους με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, αλλά όλα ήταν ψέματα».

Ειδικότερα, η αστυνομία του Νορθάμπτονσαϊρ είπε ότι η οργανωμένη σπείρα, ενεργή από το 2018, παρέσυρε «ευάλωτα άτομα, σε ασταθείς οικονομικές καταστάσεις στη Ρουμανία, προσφέροντάς τους θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Όταν έφτασαν τους αφαιρέθηκαν τα έγγραφα ταυτότητας και τα τηλέφωνά τους ενώ αναγκάστηκαν να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε χώρους όπως εργοστάσια και πάρκινγκ, με ελάχιστους ή καθόλου μισθούς, πρόσθεσε η αστυνομία.

«Τους εκμεταλλεύτηκαν σκληρά – τα οικονομικά τους αφαιρέθηκαν, δεν τους δόθηκε πρόσβαση σε αρκετά τρόφιμα και βασική υγειονομική περίθαλψη, δεν είχαν δίκτυο υποστήριξης για να στηριχθούν και δέχονταν επανειλημμένες απειλές βίας» ανέφερε ο αξιωματικός.