Αλαλούμ με την υποχρεωτική χρήση μάσκας – Τώρα «τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Κόσμος με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας

Ανυπόμονη φαίνεται πως ήταν η Κυβέρνηση ζητώντας επισταμένως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της χαλάρωση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας πριν έχει στα χέρια της τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ούτε δύο εβδομάδες δεν έχουν περάσει από την ημέρα που μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η Κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση των υποχρεωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως η κίνηση αυτή μάλλον συμβάλλει στη διασπορά του ιού καθώς φαίνεται πλέον να επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είχε ληφθεί μέρες πριν και η επιτροπή καθυστερούσε τη σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα δε με την τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής, καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

Το λάθος μήνυμα

Με βάση τα λεγόμενα αυτά οι πολίτες μπερδεύονται περαιτέρω και μάλιστα αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο να επιβληθεί και πάλι η χρήση είναι, πολύ πιθανό, λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα που προκαλούν αγανάκτηση.

Σχετικά με το θέμα της μάσκας, περίπου τις ίδιες αναφορές είχε κάνει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας την προηγούμενη Πέμπτη “Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο. Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες»

Η καθηγήτρια είχε επίσης προϊδεάσει σχετικά με νέα επιβολή χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς σε σχετικό ερώτημα είχε σημειώσει ότι “Είναι κάτι που σαφώς δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον, εφόσον έχουμε επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, να επανέλθει η μάσκα. Όπως και το χειμώνα είναι πολύ πιθανό και όχι μόνο φέτος το χειμώνα, δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι επόμενες χρονιές, είναι πολύ νωρίς να πούμε. Κοιτάμε προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα καιρικά φαινόμενα και αποφασίζουμε. Είναι πάρα πολύ κατανοητό ότι αν ένας περπατάει μόνος του στο πεζοδρόμιο με 40 βαθμούς, γιατί να βάλει μάσκα; Άρα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας σε ό,τι κάνουμε”.

Πλησιάζει επικίνδυνα το τέταρτο κύμα

Η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τον ερχομού του τέταρτου κύματος και θεωρεί ότι πιθανότατα να εκδηλωθεί και μέσα στον Αύγουστο. Ο φόβος γι’ αυτό προέρχεται και από την άρση μέτρων αλλά και από το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών.

Χθες σημειώθηκε αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων απ’ ότι συνήθως καταγράφονταν τις Δευτέρες, ενώ και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε πάνω από 3%.

Επίσης ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνοντας στο 38,2% στο γενικό πληθυσμό και ποσοστό 45% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Χρειάζεται όμως αρκετός δρόμος ακόμη.

Γιώργος Σακκάς

Τώρα «τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Τώρα «τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Η παραλλαγή «Δέλτα» έχει σημάνει συναγερμό στo κυβερνητικό επιτελείο με τα χαρτζιλίκια στους 20άρηδες να μην αρκούν για να θωρακιστεί ο πληθυσμός από ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα κορονοϊού.

Η διασπορά της παραλλαγής «Δέλτα» φέρνει το τέταρτο κύμα κορονοϊού προ των πυλών, με την κυβέρνηση να επιταχύνει για να προλάβει τα χειρότερα, χωρίς όμως να πείθει, γεγονός που είναι φανερό από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αυξάνοντας την ανησυχία για την επίτευξη του λεγόμενου τείχους ανοσίας που μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι.

«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας», δήλωσε ξεκάθαρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προσγειώνοντας ανώμαλα τα κυβερνητικά στελέχη που εξέφραζαν σχεδόν τη βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού «οδήγησε» αρχικά το Μαξίμου στον εκβιαστικό και διχαστικό λόγο των τελευταίων ημερών, όμως πλέον είναι φανερό πως η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει και «επιστρατεύονται» νέα όπλα για να ενισχυθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» που κινείται σταθερά εδώ και αρκετές μέρες κάτω από τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Αλλαγή στρατηγικής

Έτσι, η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να κάνει αυτό που έπρεπε από την πρώτη στιγμή: Να χρησιμοποιήσει την πειθώ.

Αποφάσισε λοιπόν να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι διστακτικοί έναντι των εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση, η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για τη στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.

Οι περιοχές που έχουν μπει στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το «πράσινο φως» για τον εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών, με γονική συναίνεση, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην ελληνική επικράτεια με τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» μέχρι στιγμής.