Αλέξης Τσίπρας στο ΕΣΚ: Το Ταμείο Αλληλεγγύης να μη συνδυαστεί με δάνεια και όρους λιτότητας – Ρ. Δούρου: Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον τόπο

 Εικόνα αρχείου

Στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπου και τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της πρότασης για Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα. Επικοινωνία με τον Pablo Iglesias και τον Jonas Stostedt

Κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε την ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και όρους λιτότητας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στηρίζουμε όλοι μαζί το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά η υιοθέτησή του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποκτήσουμε και μία κεϋνσιανή Ευρώπη. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και ευρωπαϊκούς ή εθνικούς όρους λιτότητας, αλλά θα βασιστεί σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη σε κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπέρ της πρότασης για Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα.

Οι Ευρωσοσιαλιστές πρέπει να επαναλάβουν την απόφασή τους (13/12/2019) για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Γερμανική Προεδρία δεν πρέπει να περιοριστεί σε καθιέρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και σε αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχοντας στο τραπέζι τόσο τις κυρώσεις όσο όμως και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων. Αλλιώς θα έχουμε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξαναρχίσουν και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias και τον επικεφαλής του Vansterpartiet Σουηδίας, Jonas Stostedt.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο της Ισπανικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενόψει της οικονομική κρίσης και της συζήτησης για την καθιέρωση Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπογράμμισαν την ανάγκη το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια, να μην συνδυαστεί με μνημόνια και όρους λιτότητας και να μην οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, συνομίλησαν για την κοινωνική Ευρώπη και ιδίως τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σε σχέση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Κατά τη συνομιλία του με τον επικεφαλής του Vansterpartiet Σουηδίας, Jonas Stostedt ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας του κόμματός του με το Vansterpartiet και την προώθηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης. Αντάλλαξαν παράλληλα απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση εργαλείων ευρωπαϊκής φορολογίας επί πολυεθνικών και βιομηχανίας άνθρακα.

 

Ρ. Δούρου: Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον τόπο

“Σε μια χώρα που σπανίως αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας, ένα πολιτικός, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είχε τα ηνία της χώρας, μίλησε ο ίδιος για αυταπάτες και ανέλαβε τις ευθύνες για λάθη υπουργών του. Επίσης για πρώτη φορά ένα κόμμα που έχασε τις εκλογές, λαμβάνοντας υψηλό ποσοστό, προχώρησε σε κείμενο αυτοκριτικής. Αυτά τα δύο γεγονότα “θολώνουν” την εικόνα και των αντιπάλων μας και των παραπολιτικών που επιμένουν στο “όλοι ίδιοι είναι” μόνο και μόνο για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης Status fm 107.7 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Η ίδια υπογράμμισε ότι αυτό το διαρκές μοτίβο του “όλοι ίδιοι είναι” και η προσπάθεια συμψηφισμού, είναι πολύ επικίνδυνα γιατί δεν πλήττουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον τόπο: “σε μια χώρα που έχει σημαδευτεί από τις ναζιστικές θηριωδίες, υπάρχουν σήμερα νέοι που αγνοούν την ιστορία των ναζιστικών εγκλημάτων και βλέπουν μέλλον στο ναζισμό”.
Η ίδια εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που “δεν είναι ένα κόμμα σαν τα άλλα καθώς προήλθε από 11 συνιστώσες, επιμένει παρά την ηγετική φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα, να μην είναι αρχηγικό κόμμα”. “Ξεκίνησε από μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, ανέβηκε στην Αξιωματική αντιπολίτευση και τελικά στην κυβέρνηση και σήμερα είναι πάλι στην Αξιωματική αντιπολίτευση, με ενισχυμένο ποσοστό, όπως το θέλησαν οι πολίτες και παραμένει ένα κόμμα που ξεχωρίζει για τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον διάλογο, την αντιπαράθεση, και την σύνθεση. Αυτό πολλοί δεν το κατανοούν”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Δ. Παπαδημούλη, η Ρ. Δούρου παρατήρησε ότι : “οι εξηγήσεις που έδωσε είναι επαρκέστατες και καλύπτουν αυτό που κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ως δήθεν μέγα σκάνδαλο τη στιγμή που το κυβερνητικό κόμμα μας έχει φεσώσει όλους, ως πολίτες”.
Αναφερόμενη στα δύο χρόνια από την συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι φοβάται ότι “στην πράξη η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών” καθώς “είμαστε πολύ πίσω στην ιστορία των σχολικών βιβλίων και των εμπορικών σημάτων”.
Τέλος, παρατήρησε ότι “ο κ. Μητσοτάκης φιλοτεχνεί, σε πλειάδα θεμάτων όπως η συμφωνία των Πρεσπών ή η εθνική τραγωδία στο Μάτι, το προφίλ του μετριοπαθούς και την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι σε όλους τους υπόλοιπους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά”.

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

Ας μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία χρωστούσε το 2018 στις τράπεζες 278 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2019 χρωστά 308 εκατομμύρια, δηλαδή 30 εκατομμύρια παραπάνω! Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2016 η ΝΔ είχε υποσχεθεί διαφάνεια, εξυγίανση, μείωση του χρέους της και τώρα έχει φθάσει να χρωστάει 30 εκατομμύρια παραπάνω. Για αυτό δεν συζητάμε. Έχουμε μετά πόθεν έσχες υπουργών που πήραν δάνεια που δεν εξυπηρετούν από το 2006. Ή βλέπουμε κάτι διαμερίσματα στο Παρίσι σαν μαγικές εικόνες να πηγαινοέρχονται, να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια συμψηφισμού για να φανεί ότι “όλοι ίδιοι είναι”.
Ο Δ. Παπαδημούλης δεν χρωστάει στην Εφορία, δεν έκλεψε, δεν ξέπλυνε χρήματα σε οφ σορ, δεν βρίσκεται το όνομά του σε τίποτε Πάναμα πέιπερς, δεν απέκρυψε εισοδήματα, δεν έκανε τίποτε από αυτά. Δεν είμαστε λοιπόν όλοι ίδιοι.
Με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, ξεκίνησε μια σχολαστική προσπάθεια να τεθούν στη δημόσια συζήτηση από το 2015 και μετά θέματα όπως η Βόρεια Μακεδονία, η αιγιαλίτιδα ζώνη, οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου.
Το πρόβλημα είναι, αντί να θωρακιστούμε απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, να μην πάμε σήμερα σε λύσεις, όπως τον τρόπο που κλείσαμε την συμφωνία της ΑΟΖ με την Ιταλία, που δημιουργούν προηγούμενα που θα τα βρούμε μπροστά μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Εμείς στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν στέλνουμε σφαίρες, δεν εκτοξεύουμε απειλές ούτε συγκεντρωνόμαστε έξω από το σπίτι του κ. Δένδια, φωνάζοντας ‘προδότη’. Γιατί θέλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τους συμπολίτες μας, δείχνοντας ότι η πατρίδα μας μπορεί να προοδεύσει με άλλο τρόπο.
Σε αντίθεση με όσα έκανε η ΝΔ προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία για να μοιράζει χρήματα του ελληνικού λαού σε ανύπαρκτα σάιτ, εμείς ακολουθούμε άλλο δρόμο. Για αυτό και στην εξωτερική πολιτική είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν μπαίνουμε σε λογικές καταγγελίας. Περιμένουμε αλλά ανησυχούμε. Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε.
Ανησυχώ όταν βλέπω πως χειρίστηκε η κυβέρνηση τα ζητήματα στον Έβρο ή τις δηλώσεις για το τουρκικό σκάφος Ορούτς Ρέι που πηγαινοέρχονταν εντός των ελληνικών υδάτων, όταν μάλιστα τα πράγματα στην Τουρκία είναι στην κατάσταση που ξέρουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*