Αλέξης Τσίπρας: Καταργήστε τη ρύθμιση που μετατρέπει τα σχολεία σε ριάλιτι – Α. Ξανθός: Αδικαιολόγητη η κυβερνητική έπαρση για τη διαχείριση της πανδημίας

Αλέξης Τσίπρας: Καταργήστε τη ρύθμιση που μετατρέπει τα σχολεία σε ριάλιτι

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται μάλιστα στον πρωθυπουργό καλώντας τον να πράξει το αυτονόητο

Κλιμακώνει την αντίδρασή του στην κυβερνητική ρύθμιση για την ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εγκατάσταση καμερών στα σχολεία ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Με ανάρτησή του στα social media καυτηριάζει το γεγονός πως τόσο η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας «πιάστηκαν να λένε ψέματα για δήθεν συμφωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» σχολιάζοντας ότι η Αρχή όχι μόνο διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δήθεν έγκρισή της αλλά τονίζει ότι η εφαρμογή της επίμαχης διάταξης ενέχει υψηλή επικινδυνότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται μάλιστα στον πρωθυπουργό καλώντας τον να πράξει το αυτονόητο και «να καταργήσει τώρα την αντισυνταγματική ρύθμιση που μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε σκηνικό ριάλιτι και να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε εν μέσω πανδημίας και το οποίο γυρνάει τη δημόσια Παιδεία πίσω στα χρόνια των μνημονίων».

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση υπό σαφείς προϋποθέσεις, όμως η αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες είναι παράνομη και απορρίπτεται από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίρπας είχε συνάντηση με το διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας στην διάρκεια της οποίας εξέφρασε την αντίθεση του ιδίου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στην βιντεοσκόπηση των μαθητών μέσα στις τάξεις. Είχε πει πως η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση γεμίζει πολύ έντονα ερωτηματικά « και θεωρούμε ότι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων» ζητώντας την δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Αρχή».

Είναι γεγονός πως στην αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχούν μήπως αυτό το «έκτακτο μέτρο» θα έχει και την προοπτική μονιμότερης εφαρμογής γι ‘αυτό και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την σχετική ρύθμιση άμεσα.

Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν με ενδιαφέρον την δημοσκόπηση της Alco  που παρουσίασε χθες το Open διαπιστώνοντας ότι οι πολίτες εκδηλώνουν την ανασφάλειά τους για το μέλλον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην δημοσκόπηση του καναλιού είπε ότι σημειώθηκε μία μεταβολή στα χαρακτηριστικά όχι μόνο ως προς το πόσοι πολίτες δεν επιθυμούν εκλογές αλλά και πόσοι θεωρούν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, καθώς οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές. Να σημειωθεί ότι το 60% των ερωτώμενων θεωρεί ως μη επαρκή τα μέτρα για τους εργαζόμενους και το 59% επίσης μη επαρκή τα μέτρα για τις επιχειρήσεις.

 

Βούλα Κεχαγιά

 

Α. Ξανθός: Αδικαιολόγητη η κυβερνητική έπαρση για τη διαχείριση της πανδημίας

«Η στήριξη της εθνικής υγειονομικής στρατηγικής και στην επόμενη περίοδο, δεν συνεπάγεται ανοχή ή συναίνεση στις παραλείψεις, τις αγκυλώσεις , τα λάθη ή τις καταχρηστικές συμπεριφορές της κυβέρνησης» είπε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός

Ολόκληρη η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού:

Γιατί τα «πήγαμε καλά» ως χώρα στην πανδημία ;

1.     Λόγω της χρονικής καθυστέρησης στην εμφάνιση κρουσμάτων στην Ελλάδα , η οποία έδωσε το περιθώριο να συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος (προηγήθηκε πχ η υγειονομική τραγωδία στην Ιταλία)

2.     Εξ’ αιτίας ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας (μικρότερος βαθμός έκθεσης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία – εμπορικές συναλλαγές με Κίνα, περιορισμένη βαριά βιομηχανία με μεγάλες παραγωγικές μονάδες, λίγα γηροκομεία και προνοιακά ιδρύματα κλπ)

3.     Έγκαιρη υιοθέτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη λήψη περιοριστικών μέτρων, αποτελεσματική καμπάνια για το «Μένουμε Σπίτι» και προτεραιότητα  στην προστασία της Δημόσιας Υγείας

4.     Κλίμα πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στην εφαρμογή των μέτρων και του lockdown, με θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλου του πολιτικού συστήματος. Αυτό διευκόλυνε τη συμμόρφωση των πολιτών και την τήρηση των οδηγιών των επιστημόνων, άρα και την ελεγχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

5.     Το ΕΣΥ άντεξε επειδή – λόγω της θετικής επίδρασης των περιοριστικών μέτρων – ο αριθμός των κρουσμάτων, των σοβαρά νοσούντων και των διασωληνωμένων ασθενών ήταν διαχειρίσιμος , επειδή «συμπιέστηκε» η τακτική του λειτουργία και, επειδή είχαν δεχθεί τα νοσοκομεία μια σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση την προηγούμενη περίοδο (2015-2019) -παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη   λιτότητα- ειδικά σε τμήματα κρίσιμης σημασίας όπως τα ΤΕΠ,  οι ΜΕΘ, τα Δημόσια Εργαστήρια ( ΕΚΕΑ) .

·        Η καλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα λοιπόν είναι αποτέλεσμα  συνδυασμού παραγόντων και όχι αποκλειστικά των κυβερνητικών χειρισμών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν δικαιολογεί την έπαρση, την αλαζονεία και την αυταρέσκεια γιατί και στο υγειονομικό σκέλος  υπήρξαν προβλήματα και δεν έγιναν όσα έπρεπε για παράδειγμα  ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας για μεγάλο διάστημα , μη εμπλοκή των δημόσιων δομών ΠΦΥ, ανυπαρξία κατ’οίκον φροντίδας, περιορισμένη χρήση διαγνωστικών τεστ στην αρχή, έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων στις κλειστές δομές και στους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (πρόσφυγες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ιδρύματα, ψυχιατρεία, φυλακές , άστεγοι κλπ), πολύ χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την πανδημία (βλ. στοιχεία ΠΟΥ Ευρώπης και Κομισιόν) , αδιαφάνεια και έλλειψη δημόσιας λογοδοσίας (πχ μέσω Διακομματικής Επιτροπής) για τις έκτακτες προμήθειες, προσλήψεις, επιχορηγήσεις.

Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για μια γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, κάλυψη των νέων υγειονομικών αναγκών, σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δαπάνες υγείας , στο ανθρώπινο δυναμικό, στην ΠΦΥ, στις κλίνες ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έχει στο ιδεολογικό της DNA τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του «λιγότερου Κράτους» και του ανοίγματος του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο ενός ενδυναμωμένου με νέες υπηρεσίες και νέους πόρους δημόσιου συστήματος καθολικής κάλυψης υγείας, που απαιτεί πλειοψηφικά σήμερα η κοινωνία. Άρα η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ευκαιρίατης πανδημίας για μια σοβαρή παρακαταθήκη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας επειδή στην πραγματικότητα δεν το πιστεύει και δεν το θέλει.

·        Στη νέα φάση της σταδιακής υποχώρησης του lockdown αρχίζουν τα δύσκολα για την κοινωνία και την κυβέρνηση. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, η οικονομία και η κοινωνία πρέπει  να επαναλειτουργήσουν αλλά με ειδικές συνθήκες,  χρειάζεται να επινοήσουμε νέους τρόπους ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς ,  να εφαρμοστεί αυστηρά ο «υγειονομικός οδικός χάρτης» που θα εισηγηθούν στην Πολιτεία οι ειδικοί, να διατηρήσουμε το κλίμα συμμόρφωσης και συναίνεσης των πολιτών που είναι κρίσιμος όρος για τη Δημόσια Υγεία και σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέψουμε στην  κυβέρνηση να διολισθήσει- όπως το συνηθίζει- σε αυταρχικές κινήσεις, σε «επιλεκτική ευαισθησία»  στους ελέγχους , στο φόβο των προστίμων, στην κουλτούρα της επιβολής και της επιτήρησης που θέτει σε διακινδύνευση τα ανθρώπινα δικαιώματα.

·        Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει στη «γραμμή» της στήριξης και μη αμφισβήτησης των ειδικών, του ελέγχου της κυβέρνησης για τους χειρισμούς , τις ανεπάρκειες και τις ιδιοτέλειές της , της διεκδίκησης  μέτρων προστασίας της Υγείας , της Οικονομίας , της Εργασίας και της Κοινωνίας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Η στήριξη της εθνικής υγειονομικής στρατηγικής και στην επόμενη περίοδο, δεν συνεπάγεται ανοχή ή συναίνεση στις παραλείψεις, τις αγκυλώσεις , τα λάθη ή τις καταχρηστικές συμπεριφορές της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «μένουμε όρθιοι»  που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσουμε άμεσα στην ιεράρχηση και εξειδίκευση των προτεραιοτήτων  για μια συνολική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας.