Αλέξης Τσίπρας από Μύκονο: Βιαστικό το μίνι lockdown. Πρέπει να αποφευχθούν οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις – ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τέλους με την Κεραμέως

Ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων της Μυκόνου είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει αιφνιδιαστικά το νησί σε μίνι lockdown.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στον τουρισμό και στη Μύκονο τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και αναζήτηση λύσεων προκειμένου να μην χαθεί και δεύτερη χρονιά στον τουρισμό.

Τσίπρας: Βιαστική η απόφαση για μίνι lockdown – Καλύτερο να προλαμβάνεις

 Τσίπρας από Μύκονο: Παταγώδης αποτυχία το lockdown- Πελώνη: Eπαναλαμβάνει λόγια του αέρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε βιαστική την απόφαση της κυβέρνησης για μίνι lockdown, μια απόφαση που ελήφθη χωρίς διαβούλευση ή ενημέρωση των φορέων του νησιού. Το καλύτερο, όπως εξήγησε, είναι να προλαμβάνεις καταστάσεις παρά να έρχεσαι μετά με αποφάσεις που έχουν έναν κατασταλτικό χαρακτήρα. Επεσήμανε όμως ότι έστω και τώρα πρέπει να αναδείξουμε τις λύσεις ώστε να αποφευχθούν οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις από το lockdown. Έστω και τώρα όπως υπογράμμισε πρέπει να αποφύγουμε την παράτασή του.

«Πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης στη δημόσια εικόνα της χώρας και της Μυκόνου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιας θετικής καμπάνιας που αναδεικνύουν ότι τα νησιά και η χώρα είναι ασφαλής προορισμός. «Δεν είναι η Ελλάδα και τα νησιά μη ασφαλής υγειονομικός προορισμός. Σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας δεν υστερούμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Δεν φανταζόμασταν ότι θα φτάσουμε σε δεύτερο καλοκαίρι έτσι»

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των ιδιοκτητών καταλυμάτων αλλά και των συλλόγων επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης σημείωσαν ότι τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης τους αιφνιδίασαν και άλλαξαν τον χαρακτήρα του νησιού, αφού όπως είναι γνωστό η Μύκονος έχει τον χαρακτήρα νησιού για διασκέδαση. «Δεν φανταζόμασταν ότι θα φτάσουμε σε δεύτερο καλοκαίρι έτσι» είπαν χαρακτηριστικά και πρότειναν από την πλευρά τους την επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό της χώρας με έλεγχο από τις αρχές, περισσότερα τεστ ώστε να ιχνηλατούνται πιο γρήγορα τα κρούσματα και δήλωσαν ότι οι τοπικές επιχειρήσεις θα πριμοδοτήσουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων με 150 ευρώ.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας του νησιού όπου προχωρούν κανονικά οι εμβολιασμοί και είχε σύντομη επικοινωνία με τους νοσηλευτές και τους ιατρούς και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού.

Στις συναντήσεις και στις επαφές με όλους τους φορείς του νησιού συμμετείχαν η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

Τσίπρας: Η Μύκονος χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης

«Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως φέτος, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας», είχε δηλώσει νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Όλη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως φέτος, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας», είχε δηλώσει νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Όταν κάνεις για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε έναν χρόνο το ίδιο λάθος, τότε δεν πρόκειται για αστοχία ή ατυχία, αλλά για ανικανότητα.

Η κυβέρνηση κάνει και φέτος ακριβώς τα ίδια λάθη που έκανε και πέρυσι. Άνοιξε χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα τις πύλες εισόδου της χώρας. Άνοιξε χωρίς μαζικό τέστινγκ και ιχνηλάτηση. Άνοιξε χωρίς να ενισχύσει τις τοπικές μονάδες Υγείας, τα κέντρα Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς. Άνοιξε χωρίς να φροντίσει καν για ξενοδοχεία καραντίνας στους τουριστικούς προορισμούς.

Αντί για όλα αυτά, συνέχισε να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες με τα self test, στους επιχειρηματίες, στις ναυτιλιακές εταιρίες. Την ευθύνη πάντοτε δηλαδή οπουδήποτε αλλού, εκτός από την κυβέρνηση.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σοβαρευτεί. Ο τουρισμός αλλά και η δημόσια Υγεία είναι πολύ σοβαρά θέματα. Την καλούμε έστω και τώρα να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, να κάνει εκτεταμένο τέστινγκ και ιχνηλάτηση, να δημιουργήσει έστω και τώρα ξενοδοχεία καραντίνας.

Την καλούμε όμως ταυτόχρονα, μετά το μίνι lockdown στη Μύκονο, που δίνει πολύ αρνητικό σήμα για κάθε προορισμό και για τον ελληνικό τουρισμό, να προχωρήσει σε μία επιθετική καμπάνια προκειμένου να ξαναδώσει το σήμα, ότι οι διακοπές στα ελληνικά νησιά είναι ασφαλείς υγειονομικά διακοπές.

Επαναλαμβάνω, ότι ο ελληνικός τουρισμός και η δημόσια Υγεία είναι κρίσιμα ζητήματα για να αντιμετωπίζονται με αυτήν την αβάσταχτη ελαφρότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τέλους με την ΚεραμέωςΗ υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύουν να «αφήσουν έτσι» την «σφαγή των εισακτέων», όπως αποκαλούν την επιβολή της βάσης εισαγωγής που νομοθέτησε η Νίκη Κεραμέως με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεκάδες χιλιάδες παιδιά, κυρίως λαϊκών οικογενειών. Πόσο δε μάλλον όταν αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε μία χρονιά πανδημίας που δοκίμασε τους υποψήφιους και τις οικογένειές. Ένα σύστημα με τόσο μεγάλης στρέβλωσης που δεν επέτρεψε ακόμη και σε αριστούχους να εισαχθούν στην σχολή που επιθυμούσαν.

Οι 3 απανωτες ερωτήσεις του Τσίπρα στον Μητσοτάκη

Το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ μήνες πριν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των φετινών πανελληνίων. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί με την βάση εισαγωγής τον Φεβρουάριο όταν ψηφίστηκε στην Βουλή το σχετικό νομοθέτημα με τις ψήφους της Ν.Δ και της Ελληνικής Λύσης. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε αυτή την επιλογή τόσο στην Νίκη Κεραμέως όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που στήριξε έμπρακτα την επιλογή αυτή της υπουργού Παιδείας. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Μάϊο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τρείς φορές τον πρωθυπουργό να έλθει στην Βουλή και να υπερασπιστεί την κυβερνητική επιλογή. Συγκεκριμένα κατέθεσε 3 απανωτές φορές ερώτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού». Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα, αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων». Τόνιζε επίσης ότι «το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους». Στην ερώτηση καλούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναβάλει την εφαρμογή της διάταξης τουλάχιστον για το 2021 λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν φέτος.

Σε παρέμβασή του στην Βουλή την προηγούμενη Τρίτη στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε κατά πρόσωπο στην Νίκη Κεραμέως κατηγορώντας την πως «περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου. Αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 17χρονους, επιπλέον του περσινού αριθμού, από το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Τονίζοντας πως αυτό συνέβη «για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας».

Τις κυβερνητικές αυτές προθέσεις άλλωστε κάθε άλλο παρά αμφισβήτησε η Νίκη Κεραμέως. Αρκέστηκε να απαντήσει πως κι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των ιδιωτικών κολλεγίων. Επίσης δεν αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση θέλει λιγότερους φοιτητές στα πανεπιστήμια αντιπαραβάλλοντας το ότι πολλές αιτήσεις «υποβάλλονται για τα δημόσια ΙΕΚ» και «επιτέλους, αναδεικνύεται ο παράλληλος δρόμος της κατάρτισης, ο πολλά υποσχόμενος δρόμος της κατάρτισης».

Τα ψέματα και οι πραγματικοί στόχοι της υπουργού Παιδείας

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει εξαιρετικά αρνητική εντύπωση ο ψευδής – όπως αναφέρουν- ισχυρισμός της Νίκης Κεραμέως που απαντώντας για την περίπτωση του αριστούχου υποψήφιου Διονύση Κατάκαλου είπς πως και με το περσινό σύστημα δεν θα είχε καταφέρει να περάσει στην πολυτεχνική σχολή που επιθυμούσε. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα υποψύφιος είπε πως «κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση».

Στον ισχυρισμό της Νίκης Κεραμέως απάντησε ο Νίκος Φίλης, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «νέο σχολείο» που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως «στην Ολομέλεια ενώπιον όλων των συναδέλφων απαντώντας στο θέμα του παιδιού, του Διονύση, που κόπηκε για 0,4 από το σχέδιο και την Αρχιτεκτονική είπατε, «μα και πέρυσι θα κοβόταν». Πόση ήταν η βάση πέρυσι; Πέρυσι η βάση στην Αρχιτεκτονική ήταν 10 και με τα σημερινά, 10 συμψηφιστικά. 8 και 12 μπορεί να ήταν γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, 10 μέσος όρος και φέτος ήταν 16,43. Ποιος, λοιπόν, αποκλείει τα παιδιά από τα πανεπιστήμια; Παιδί με 18.000 μόρια στα βασικά μαθήματα, με 2.800 στο σχέδιο του λείπουν 44 μόρια και δεν μπαίνει στην Αρχιτεκτονική Σχολή».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τέλους με την Κεραμέως Απαντήσεις στα επιχειρήματα της Νίκης Κεραμέως από τον Νίκο Φίλη

Επίσης ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στο στόχο που θέλει να πετύχει η κυβερνητική πολιτική μείωσης των εισακτέων. Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ε.Ε για το ποσοστό των παιδιών που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώνοντας πως «στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 32,7% – στοιχεία του2018 είναι – στην ηλικία 25 – 64 ετών είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στη χώρα μας είναι 31,7%, το ίδιο, δηλαδή, σχεδόν το ίδιο. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσοστά σε σχέση με μια δεκαετία πριν έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνουν, διότι αυτό αποτελεί πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αντίθετα επισήμανε απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως «εσείς θέλετε μια οικονομία τουρισμού, realestate, καζίνο, χαμηλής ειδίκευσης, χαμηλής αμοιβής χωρίς σταθερές σχέσεις εργασίας, απομακρυσμένη από την ευρωπαϊκή προοπτική».

Ο Νίκος Φίλης τέλος απάντησε και σε ένα ακόμη επιχείρημα σχετικά με την βάση εισαγωγής. Το ποσοστό αποφοίτησης από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως «ένα 30% των φοιτητών δεν παίρνει ποτέ πτυχίο». Ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την αρτιότητα των στοιχείων, ιδίως από την στιγμή που προέρχονται από το ΙΟΒΕ αναρωτώμενο αν «ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο που έχει ιδιοτέλεια στις αναλύσεις του».

Επισήμανε επίσης ότι «στην Ευρώπη υπάρχει σε ανάλογο ποσοστό, αφετέρου στην Ελλάδα υπάρχουν και περαιτέρω εξηγήσεις» τονίζοντας πως «στην Ελλάδα οι σπουδές έχουν μεγαλύτερο φόρτο, μιλώ και πάλι με αριθμούς. 330 διδακτικές μονάδες στην Ελλάδα, 300 σε όλη τη δυτική Ευρώπη». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει εδώ και μια δεκαετία συντριβεί στα γρανάζια των μνημονίων, που εκτόξευσαν τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας.Πόσοι νέοι υποχρεώθηκαν να κάνουν πέρα τις σπουδές και να εργαστούν;Πόσες οικογένειες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να πληρώνουν το νοίκι και τα άλλα φοιτητικά έξοδα στα παιδιά τους; Που είναι αυτά τα στατιστικά στοιχεία για να καταλάβω τι σημαίνει ότι ένα 30%των φοιτητών δεν παίρνει ποτέ πτυχίο;».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος