Ακύρωσαν κατάθεση Ραγκούση για το περιστατικό στην Μιχαλακοπούλου – Ευρωπαϊκή στήριξη στον Αρβανίτη για τις επαναπροωθήσεις

Έναν «απολυταρχικό κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί έκνομα και χωρίς διαφάνεια» καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή το σοβαρό επεισόδιο (προ διμήνου) βιαιοπραγίας αστυνομικού σε βάρος οδηγού μοτοσικλέτας μικρού κυβισμού στο κέντρο της Αθήνας. Στον πρώην υπουργό -όπως αναφέρει- του ζητήθηκε να καταθέσει όσα γνωρίζει όμως λίγες μέρες μετά έμαθε πως η «κατάθεση ακυρώνεται».

Ο Γιάννης Ραγκούσης, με δήλωσή του, ενημερώνει πως διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων επιστολή από αυτόπτη μάρτυρα όπου «ο συγκεκριμένος πολίτης, εμφανίζεται ολοκάθαρα στο βίντεο να παρακολουθεί και να ακούει όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις στιγμές» με το σχόλιο πως «πρόκειται για μαρτυρία που εκθέτει ανεπανόρθωτα την πρωτοφανή κι αδιανόητη για κράτος δικαίου, κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης της παρουσίας ανώτατου κυβερνητικού στελέχους που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και έκνομης αστυνομικής βίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο συμπέρασμα πως το ο ξυλοδαρμός πολίτη στη Μιχαλακοπούλου έγινε αφορμή «να έρθει στην επιφάνεια ένας απολυταρχικός κρατικός μηχανισμός που λειτουργεί έκνομα και χωρίς διαφάνεια. Ένας απολυταρχικός κι όχι επιτελικός κρατικός μηχανισμός, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και την Κατεχάκη, εντελώς επικίνδυνος για τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Αναλυτικά, η δήλωση του Γ. Ραγκούση

Πριν από λίγες ημέρες, το πολιτικό μου γραφείο δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από αξιωματικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ο οποίος ζήτησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου για το περιστατικό στην Μιχαλακοπούλου με τον ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστή.

Στην επικοινωνία μας που ακολούθησε, ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ με ρώτησε εάν ήμουν πρόθυμος να καταθέσω όσα γνωρίζω για τον ξυλοδαρμό του πολίτη. Η απάντησή μου ήταν θετική με την προϋπόθεση πως η πρωτοβουλία τους να καταθέσω, θα διατυπωνόταν γραπτώς, με επίσημη κλήτευσή μου ως μάρτυρα στη διερευνόμενη υπόθεση.

Ο αξιωματικός συμφώνησε αμέσως και κλείσαμε ραντεβού να έρθει στη Βουλή, την προηγούμενη Τετάρτη 10/6, στις 11 το πρωί.

Μια ημέρα μετά όμως, με νεότερο τηλεφώνημά του, ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ μου ανακοίνωσε ότι η κατάθεσή μου ακυρώνεται, επειδή όπως μου είπε, μετά από νεότερες συνεννοήσεις τους με τον εποπτεύοντα εισαγγελέα, αποφάσισαν να μην μου ζητήσουν κατάθεση.

Την ίδια στιγμή, με πρωτοφανή αλαζονεία, παραβίαζαν τις πλέον βασικές υποχρεώσεις τους, όπως απορρέουν από το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία καθώς και τον κανονισμό της Βουλής.

Έναν ολόκληρο μήνα μετά, απαντώντας στη γραπτή Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που τους υποβάλαμε στις 14 Μαΐου για το περιστατικό στη Μιχαλακοπούλου, συνέχισαν τα ίδια αδίστακτα ψέματα που είχαν χρησιμοποιήσει και στο δελτίο τύπου καθώς και στην προφορική τους απάντηση στο Κοινοβούλιο. Δηλαδή, ότι δήθεν δεν υπήρχε «ούτε συνοδεία ούτε συνοδοί» επίσημου προσώπου, καθώς και πως μόνον ένας αστυνομικός έδρασε στο περιστατικό.

Επίσης, κατά τρόπο αδιανόητο για ευνομούμενη και σύγχρονη διακυβέρνηση, αρνήθηκαν να προσκομίσουν στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τα υπόλοιπα ερωτήματα που τους είχαμε υποβάλει.

Χθες, διαβιβάσαμε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, χωρίς να τη δώσουμε στη δημοσιότητα, επιστολή που λάβαμε από αυτόπτη μάρτυρα στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητήσαμε να τον καλέσουν για να λάβουν από αυτόν επίσημη κατάθεση. Ο συγκεκριμένος πολίτης, εμφανίζεται ολοκάθαρα στο βίντεο να παρακολουθεί και να ακούει όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις στιγμές.

Πρόκειται για μαρτυρία που εκθέτει ανεπανόρθωτα την πρωτοφανή κι αδιανόητη για κράτος δικαίου, κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης της παρουσίας ανώτατου κυβερνητικού στελέχους που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και έκνομης αστυνομικής βίας.

Τελικά, ο ξυλοδαρμός πολίτη στη Μιχαλακοπούλου από τους Πραιτωριανούς του Μεγάρου Μαξίμου- όπως και η απόκρυψη της σκανδαλώδους λίστας Πέτσα για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ-γίνεται αφορμή μέρα με τη μέρα, να έρθει στην επιφάνεια ένας απολυταρχικός κρατικός μηχανισμός που λειτουργεί έκνομα και χωρίς διαφάνεια.

Ένας απολυταρχικός κι όχι επιτελικός κρατικός μηχανισμός, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και την Κατεχάκη, εντελώς επικίνδυνος για τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Ευρωπαϊκή στήριξη στον Αρβανίτη για τις επαναπροωθήσεις

Στόχος επίθεσης από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έχει γίνει ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο.

Τις επιθέσεις αυτές καταγγέλλουν ως απαράδεκτες τόσο η Ευρωομάδα της Αριστεράς όσο και συνάδελφοί του ευρωβουλευτές που ανήκουν σε άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ερώτηση Αρβανίτη

Ο Κώστας Αρβανίτης, στην ερώτηση προς την Κομισιόν, επικαλούμενος ελληνικά και διεθνή δημοσιεύματα, και σημειώνοντας το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να είναι αποτέλεσμα τουρκικής προπαγάνδας, αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατες αναφορές στα ελληνικά και διεθνή μέσα, συνοδευόμενες από σημαντικό αριθμό μαρτυριών και οπτικοακουστικού υλικού, αναφέρονται σε  επικίνδυνες πρακτικές όπως η άρνηση διάσωσης διαπλεόντων εν κινδύνω το Αιγαίο σε αναζήτηση ασύλου, καθώς και σε επί τόπου επαναπροωθήσεις ακόμα και με χρήση πλωτών «σκηνών». Οι ελληνικές αρχές αρνούνται αυτές τις κατηγορίες, επικαλούμενες αντιθέτως διαρκώς αυξανόμενες αριθμητικά, διασώσεις ναυαγών.

»Τα καταγγελλόμενα, αν είναι αληθή, συνιστούν βαρύτατες παραβιάσεις των Θεμελιωδών δικαιωμάτων, του Ενωσιακού και του Διεθνούς Δικαίου. Αν είναι ψευδή αποκαλύπτουν άλλη μία πτυχή της τουρκικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να εκθέσει την Ελλάδα σε ένα ζήτημα με καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, και μάλιστα στην περιοχή όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση POSEIDON. Προκύπτει ως εκ τούτου ανάγκη διενέργειας μιας άμεσης και ενδελεχούς έρευνας των αναφερομένων από τα αρμόδια όργανα.

Σχεδιάζει η Επιτροπή,

  • να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα  περιστατικά, ώστε, καταλήγοντας σε ένα αντικειμενικό πόρισμα, να εξασφαλίσει τον σεβασμό στα Θεμελιώδη δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου και τη λογοδοσία των υπευθύνων;
  • να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να επιτηρεί την κατάσταση και να εξασφαλίσει  την αποφυγή τέτοιων παραβιάσεων ή αμφισβητήσεων στο μέλλον;
  • να καταστήσει προσβάσιμες, σε συνεργασία με τη Frontex, τις λεπτομέρειες τυχόν αναφορών για περιστατικά των οποίων έχουν υπάρξει μάρτυρες μέλη του προσωπικού του οργανισμού;»

Μηταράκης: «Αναπαραγωγή ξένης προπαγάνδας»

Αυτή η πολύ προσεκτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε η αφορμή να δεχθεί επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία και στελέχη της, με προεξάρχοντα τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», και σε ερώτηση για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, δήλωσε:

«Υπάρχει κατ’ αρχήν μια προπαγάνδα από τη γείτονα χώρα, η οποία προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Αλλά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι, και μου προκαλεί πολύ άσχημη εντύπωση, να βλέπω Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές να αναπαράγουν ξένη προπαγάνδα σε ένα θέμα το οποίο ως χώρα είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι».

«Ανοίκεια επίθεση»

Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, αντιδρώντας σε αυτές τις δηλώσεις, καταγγέλλουν την κυβερνητική στάση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανοίκεια επίθεση εις βάρος του Έλληνα ευρωβουλευτή.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς (NGUNGL), στην οποία ανήκει ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Αρβανίτης με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον του Κώστα Αρβανίτη επειδή καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων» και τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα στα σύνορά της και να αποσυμφορήσει τα ελληνικά προχωρώντας σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη».

The Left in the European Parliament

@GUENGL

We condemn attacks against @kostarvanitis for denouncing against refugees.

Europe must ensure respect for fundamental rights at its borders.

Decongest the Greek islands with relocation to the rest of the EU.

Stop Turkey’s manipulative strategies, now!

View image on Twitter

Το μέλος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Βάσκος Περνάντο Μπαρένα, σημειώνει: «Η δεξιά ελληνική κυβέρνηση επιτίθεται στον συνάδελφο Κώστα Αρβανίτη γιατί κατ’ επανάληψη θέτει το ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων και του ρόλου της Τουρκίας. Ντροπή σε όσους επιτίθενται στον Κώστα και καταδίκη σε όσους στερούν από τους πρόσφυγες τα δικαιώματά τους»

Η ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας της Αριστεράς/ Πρασίνων του Βορρά, Σουηδέζα, Μαλίν Μπιορκ, από την πλευρά της σημειώνει ότι η κατάσταση με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων «στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον ΔΟΜ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και ΜΜΕ επιτίθενται στο Κώστα Αρβανίτη γιατί κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, κατηγορώντας τον άδικα ότι αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα».

Malin Björk

@MalinBjork_EU

The @UNCHR & @IOM think the situation with illegal pushbacks in has grown out of control. 

The Greek gov’t denies everything and their media is now attacking @kostasarvanitis, for tabling a relevant question to the @EU_Commission, falsely claiming it to be pro-Turkey!

View image on Twitter

Ανάλογο είναι και το μήνυμα της Σίρα Ρέγο και του Μανού Πινέδα των Podemos που μιλούν για «ντροπή» και τονίζουν ότι ο Κ. Αρβανίτης «κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα με την Τουρκία».

Sira Rego🔻

@sirarego

La derecha griega carga contra @kostarvanitis, eurodiputado de @syriza_gr en el @GUENGL, por denunciar las devoluciones en caliente y otras gravísimas violaciones de derechos humanos que ocurren a diario en la frontera con Turquía. ¡Fuerza y ánimo! ✊🏻🔻
View image on Twitter

Manu Pineda🔻

@Manu_Abu_Carlos

Es vergonzoso que el Gobierno griego impulse una campaña de insultos contra @kostarvanitis, compañero del @GUENGL por @SYRIZAEP, tras llevar ante la CE las denuncias de la Organización Internacional para las Migraciones por las expulsiones colectivas de refugiados a Turquía
View image on Twitter

Ενώ η Σκα Κέλερ των Πρασίνων στην Ευρωβουλή τονίζει: «Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα μας αφορά όλους. Είναι ευρωπαϊκά σύνορα και ευρωπαϊκή ευθύνη!»

Griechenland setzt offenbar Flüchtlinge auf dem Meer aus – DER SPIEGEL – Politik

Παραφωνία σε όλα τα παραπάνω η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία καταγγέλλει τους ευρωβουλευτές που στηρίζουν τον Κώστα Αρβανίτη και αντιπαραθέτει τις απόψεις τους με αυτή του Γερμανού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Στέφαν Μπέργκερ, που σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι «φύλακας άγγελος της Ευρώπης».

Anna Michelle Asimakopoulou MEP

@AnnaAsimakopoul

Η συνάδελφος του @kostarvanitis @ErnstCornelia , Ευρωβουλευτής @GUENGL από τη Γερμανία, τον υπερασπίζεται & υιοθετεί τα της Τουρκίας! https://twitter.com/ErnstCornelia/status/1273986701577379842 

Cornelia Ernst

@ErnstCornelia

Illegal #pushback s in #Greece are out of control. Greek gov’t denies everything and is now – alongside @ND_Europarl MEP @AnnaAsimakopoul – attacking @kostasarvanitis as being pro-Erdogan, for asking the @EU_Commission to investigate. Shame on you!

Anna Michelle Asimakopoulou MEP

@AnnaAsimakopoul

Ο συνάδελφος μου, @DrStefanBerger Ευρωβουλευτής @EPPGroup από τη Γερμανία μου λέει δημόσια ότι «Η Ελλάδα είναι ο φύλακας άγγελος της Ευρώπης» 🇬🇷🇪🇺Διαλέξτε & πάρτε! @kostarvanitis