Ακροδεξιό θράσος… Μαρία Ψαρά

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα

Την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσε η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Σλοβενίας κατά ευρωβουλευτών της Αριστεράς.

«Καλούμε κατεπειγόντως τον πρωθυπουργό Γιάνσα να σταματήσει τις αναίτιες επιθέσεις κατά των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στρέφονται εξ ορισμού κατά των Ευρωπαίων πολιτών», ανάρτησε στο twitter ο Νταβίντ Σασόλι. «Εποικοδομητική συνεργασία με την εκ περιτροπής προεδρία νοείται μόνο με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό», συμπλήρωσε.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς οργάνωσαν ένα ταξίδι στην προεδρεύουσα Σλοβενία. Κάποιες μέρες ήταν για συναντήσεις της ομάδας, κάποιες άλλες όμως μέλη της Επιτροπής του Ε.Κ. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου (LIBE) θέλησαν να διαπιστώσουν την κατάσταση στη χώρα που έχει επανειλημμένως επικριθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στα ραντεβού ήταν και εκείνο με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, ο οποίος τελικά δεν δέχτηκε να τους συναντήσει. Το χειρότερο όμως είναι -και εκεί αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου- ότι σε ανάρτησή του ο Γιάνσα επιτέθηκε στους αριστερούς ευρωβουλευτές με ακραίους όρους.

Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. «Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο ιδεολογικός “φίλος” του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ανατριχιαστική και θρασύδειλη επίθεση κατά βουλευτών και ευρωβουλευτών της Αριστεράς μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους βουλευτές του σλοβενικού αριστερού κόμματος LEVICA “αντίφα τρομοκράτες, αντισυνταγματικά στοιχεία που προσπαθούν να αλλάξουν το σύστημα”», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κ. Αρβανίτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάνσα έρχεται σε σύγκρουση με τους ευρωβουλευτές.

Πριν από λίγους μήνες, σε συνεδρίαση της ίδιας ομάδας, κληθείς να τοποθετηθεί για τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, προερχόμενων από όλες τις πολιτικές ομάδες, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο, που επέμενε εμμονικά να προβληθεί αντί να απαντήσει ο ίδιος σε όσα βαρύτατα είχαν ακουστεί για την κυβέρνησή του!

maria psara (@mapsara) | Twitter