Ακροδεξιοί οι αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα, δείχνουν τα social media — Στα «μαλακά» με πλημμελήματα ο 30χρονος φασίστας

Αντιεμβολιαστές: Παλιοί όσο και τα εμβόλια - Πώς ξεκίνησε το κίνημα του 1998 κι οι επιπτώσεις του μέχρι σήμερα | in.gr

Έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα χάρτη της συζήτησης γύρω από τα εμβόλια στο ελληνόφωνο Twitter, δημοσίευσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Tμήμα Ψηφιακών Μέσων του Pανεπιστημίου της Τουλούζης, Νίκος Σμυρναίος, στο προφίλ του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο χάρτης αναλύει περισσότερες από 156 χιλιάδες αναρτήσεις στο Twitter ανάμεσα στις 17 Φεβρουαρίου 2020 και 3 Οκτωβρίου 2021, προερχόμενες από 25.103 μεμονωμένους και διακριτούς χρήστες του μέσου. Αποτυπώνει την επιρροή κάθε χρήστη, τις συνδέσεις του με άλλους χρήστες και την ισχύ των αναφορών του στις λέξεις «εμβόλια, εμβολιασμοι, εμβολιασμος», συσχετίζοντάς τους με την πολιτική τους τοποθέτηση και τη θέση που παίρνουν υπέρ ή κατά του εμβολιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης που δείχνει πως η μεγάλη κινητήριος δύναμη του αντιεμβολιασμού στο Twitter είναι λογαριασμοί που τοποθετούνται στην άκρα δεξιά, αλλά και απολίτικοι χρήστες. Πολλοί από τους τελευταίους, όπως σχολιάζει ο καθηγητής Σμυρναίος στην ανάρτησή του, «είναι ακροδεξιοί αλλά αποσιωπούν την πολιτική τους ταυτότητα».

Επεξήγηση των γράφων

 • Οι κουκκίδες αντιστοιχούν σε λογαριασμούς χρηστών στο Twitter. Οι γραμμές αντιστοιχούν στις συνδέσεις δύο ειδών (mentions και retweets) μεταξύ των λογαριασμών.
 • Η τοπολογία του γράφου είναι αποτέλεσμα των σχέσεων μεταξύ των χρηστών. Με άλλο λόγια αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο του χάρτη έχουν σημαντική επιρροή στην κοινότητα, σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια.
 • Το μέγεθος των κουκκίδων (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) εξαρτάται από το βαθμό in degree του κάθε χρήστη, δηλαδή τον αριθμό (mentions και retweets) που δέχθηκε. Η παράμετρος αυτή αντιστοιχεί στην επιρροή του κάθε χρήστη στο συγκεκριμένο θέμα.
 • Το χρώμα της κουκκίδας εξαρτάται από την υποκοινότητα στην οποία ο κάθε χρήστης ανήκει. Οι υποκοινότητες αποτελούνται από χρήστες οι οποίοι έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερα εντατικές σχέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από mention και retweets.
 • Δείγμα: (εμβολια, εμβολιασμοι, εμβολιασμος)
 • Startdate: 2020-02-17
 • Enddate: 2021-10-03
 • Number of tweets: 156.350
 • Number of distinct users: 25.103

Στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο θα οδηγηθεί το πρωί της Τρίτης (05/10) ο 30χρονος ναζιστής που συνελήφθη για την επίθεση ταγμάτων εφόδου σε βάρος μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4/10/21 ο φασίστας που συνελήφθη για την άγρια επίθεση που πραγματοποίησε φασιστική ομάδα σε αντιφασιστική εκδήλωση στο Ηράκλειο Αττικής την Κυριακή 3 Οκτωβρίου κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ. Η εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για τις κατηγορίες:

 • Διατάραξη κοινής ειρήνης
 • Πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή
 • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
 • Οπλοκατοχή

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου φασίστα, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ανέφερε ότι ισχυρίστηκε στον εισαγγελέα ότι  «ενεπλάκη εκ του μη όντος σε μια συμπλοκή διότι βρέθηκε όλος τυχαίος στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου». Δήλωσε επίσης ότι έχει στοχοποιηθεί και γι αυτό τον αναγνώρισαν σαν δράστη.  Σύμφωνα με τον συνήγορο «αυτά που ακούγονται για τάγματα εφόδου και οργανωμένη επίθεση δεν έχουν αντικειμενική υπόσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος ακροδεξιός και αντιεμβολιαστής είναι γνώριμος των Αρχών καθώς το 2018 είχε συλληφθεί στην Καλλιθέα σε επεισόδια με αναρχικούς, ενώ θεωρείται από τα άτομα που συμμετέχουν σε ενέργειες του ακροδεξιού χώρου.

Ο Μ.Π., είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα. Ανήκει στην φασιστική/νεοναζιστική ομάδα Propatria.

Ο 30χρονος φασίστας συνελήφθη στα Άνω Λιόσια, αφού αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς, όταν του έπεσε η κουκούλα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ στο χέρι του είχε και ένα χαρακτηριστικό τατουάζ.