Ακρίτα σε Μενδώνη για το “διάλογο” με Τσίπρα: “Ή είναι αληθινός και αποκτήθηκε με παράνομη ηχογράφηση ή είναι μούφα” – Προανακριτική: “Τα λεφτά, τα λεφτά, τα φιλαράκια τα καλά …”!

Στριμώχνει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Έλενα Ακρίτα με κείμενό της στο news247.gr, με αφορμή το διάλογο που σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά sites φέρεται να είχε η υπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στην Ακρόπολη.

“Μού έκανε από την αρχή εντύπωση ότι σε καμιά απολύτως ιστοσελίδα δεν υπήρχε πηγή που να αποδεικνύει την γνησιότητα του διαλόγου. Έψαξα παντού να βρω ηχητικό ντοκουμέντο, αλλά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. (Αν θέλουν οι φίλοι αναγνώστες μπορούν να κάνουν την σχετική έρευνα και να το διαπιστώσουν)” γράφει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος που φέρεται να είχε η Υπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης “μεταφέρθηκε αυτολεξεί στα φιλοκυβερνητικά σάιτ: δημοσιεύτηκε μοτ α μο χωρίς να αλλαχτεί ούτε σημείο στίξης“.

Η Έλενα Ακρίτα απευθύνει μάλιστα και σειρά ερωτημάτων για τον εν λόγω διάλογο που δημοσιεύτηκε, ζητώντας απαντήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και Λίνα Μενδώνη:

  • Πώς και με ποιον τρόπο αποδεικνύεται αυτή η – εκτενέστατη κιόλας – στιχομυθία;
  • Πώς αναπαράγεται χωρίς να την επιβεβαιώνει κανένα οπτικό ή ηχητικό ντοκουμέντο;
  • Πώς δημοσιεύτηκε από ορισμένα ΜΜΕ χωρίς καμία επώνυμη μαρτυρία; Χωρίς καμία πηγή; Με δεδομένο ότι η πηγή αποτελεί το μοναδικό εργαλείο αξιοπιστίας και εγκυρότητας στη δημοσιογραφία;
  • Ποιοι είναι οι αυτήκοες μάρτυρες που επικαλείται το υπουργείο Πολιτισμού;
  • Έχουν όνομα;
  • Έχουν επώνυμο και διεύθυνση κατοικίας;
  • Είναι υπαρκτά πρόσωπα ή ήρωες μυθοπλασίας;
  • Πόσοι είναι ακριβώς; Δύο; Τρείς; Ένας; Κανένας;
  • Πώς μετέφεραν με τα ίδια ακριβώς λόγια τον ‘διάλογο’; Γιατί να τον άκουσαν όοολοι αυτοί οι…αυτήκοες και να μην άλλαξε κανένας τους ούτε ένα ‘και’ αποκλείεται.

“Συνεπώς ΑΝ έγινε ο διάλογος, ηχογραφήθηκε με κινητό. Ηχογραφήθηκε παράνομα; Γιατί αυτό είναι ποινικό αδίκημα, όπως όλοι γνωρίζουμε: κακούργημα και δη αυτεπάγγελτο. Έως και 10 χρόνια προβλέπει ο νόμος σχετικά με την παράνομη καταγραφή συνομιλιών τονίζει η Έλενα Ακρίτα καλώντας την Λίνα Μενδώνη “να δώσει σήμερα κιόλας στην δημοσιότητα μια πειστική, αδιαμφισβήτητη και φερέγγυα απαντηση στα εύλογα ερωτήματα”.

“Γιατί εδώ δυο τινά συμβαίνουν.

Ή ο διάλογος είναι αληθινός και αποκτήθηκε με παράνομη ηχογράφηση που τιμωρείται με δέκα χρόνια φυλάκιση.

Ή ο διάλογος είναι μούφα.

Τρίτο ‘τινό’ δεν υπάρχει”.

***Σύμφωνα με ένα από τα δημοσιεύματα, στο protothema.gr, “σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, ανάμεσα στον κ.Τσίπρα και την κυρία Μενδώνη έγινε ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Ηρθα να επιθεωρήσω τα έργα που κάνετε

Μενδώνη: Με χαρά κ. Πρόεδρε. Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Τσίπρας: Διαφωνούμε σε πολλά μαζί σας και όχι μόνον ιδεολογικά

Μενδώνη: Ασφαλώς, κ. Πρόεδρε, διαφωνούμε σε πολλά. Όμως μέσα από την διαφωνία και τον διάλογο προάγεται η Δημοκρατία

Τσίπρας: Μιας και σας βρίσκω εδώ, θα ήθελα να σας πω για τα γλυπτά στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη…

Μενδώνη: Δεν υπάρχουν γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου…

Τσίπρας: Τα αρχαία… Εστειλαν επιστολή πολλοί επιστήμονες… ο καθ. Μαζάουερ αναφέρουν ότι γίνεται καταστροφή όπως του Μοροζίνι…

Μενδώνη: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την επιστημονική άποψη. Όμως οι επιστήμονες πρέπει να έχουν συνολική ενημέρωση για να εκφράζουν σωστή άποψη. Εμείς, μετά την επιστολή τους, τους ενημερώσαμε για την δική μας άποψη… Εμείς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω. Κ. Πρόεδρε, ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανεξαρτήτως κυβερνήσεων –γιατί εκτός από τους πολιτικούς υπάρχουν και οι υπηρεσίες- εφαρμόζουν πάντα τον αρχαιολογικό νόμο. Να είστε σίγουρος…

Τσίπρας: Είναι οριακή η απόφαση. Η Μέση Οδός, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική… Εχω πάει δύο φορές. Τα έχω δεί….

Μενδώνη: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντική η Μέση Οδός. Όμως η προέκταση της ίδιας Μέσης Οδού ήταν και στην Αγίας Σοφίας….

Τσίπρας: Ποια Αγία Σοφία;

Μενδώνη: Ο σταθμός Αγίας Σοφίας. Ο διπλανός σταθμός από τον σταθμό Βενιζέλου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια της Μέσης Οδού…

Τσίπρας: Δεν έχω πάει, δεν έχω δει…

Μενδώνη: Η ίδια μέση οδός αποσπάστηκε το 2017 και το 2018, η ίδια σημαντική Μέση Οδός…”

 

Πως ο Χρ. Καλογρίτσας είπε: «Θα βγάλω λεφτά εδώ» και πως οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ ακύρωσαν τις κατηγορίες για το Νίκο Παππά!

Η διαδρομή του χρήματος, αλλά και όσα αντιφατικά και αντιθετικά κατέθεσε στην Προκαταρκτική, δείχνουν τι πραγματικά τον ενδιαφέρει: να βγάλει χρήματα και να μην επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στους Χούρι. Το δήλωσε άλλωστε και στην κατάθεσή του. Ο Χρ. Καλογρίτσας επεχείρησε να προσφέρει μια ιστορία στη Ν.Δ. αλλά η ίδια η Ν.Δ. πυροβόλησε το κατηγορητήριο που έστησαν.

«Θα βγάλω λεφτά εδώ»

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε στον μάρτυρα ότι πρέπει να πληρώσει τα 3 εκατ. στους Χούρι, με τους οποίους είχε υπογράψει σύμβαση, και μάλιστα την ώρα που κατέθετε ότι θα βγάλει λεφτά. «Ήρθα εδώ να μιλήσω και να πω για την εικονικότητα αυτής της σύμβασης, όχι για να μην πληρώσω τα 3 εκατ., γιατί αυτά ούτως ή αλλιώς δεν θα τα πληρώσω. Ούτως ή αλλιώς από αυτή τη διαδικασία θα βγάλω λεφτά εδώ, γιατί θα πάρω λεφτά από τους Άραβες, γιατί μου έκαναν πολλή ζημιά», φέρεται να είπε ο Χρ. Καλογρίτσας και ο Θ. Πλεύρης του έριξε την κεραμίδα: «Εγώ θεωρώ ότι και εικονική να είναι η σύμβαση, αν χρωστάτε, μπορεί κάποιος να διεκδικήσει, οπότε θεωρώ αστείο το επιχείρημα ότι αν βγει εικονική η σύμβαση, εσείς γλιτώνετε». «Δεν χρωστάω τίποτα! Δεν χρωστάω τίποτα!» άρχισε να φωνάζει εκνευρισμένος ο Χρ. Καλογρίτσας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αναφορά Πλεύρη ουσιαστικά ακυρώνει το κατηγορητήριο της Ν.Δ. ως προς τη δωροδοκία / δωροληψία, που είναι το μοναδικό κακούργημα του κατηγορητηρίου, καθώς δεν υπάρχει το αντικείμενο της δωροδοκίας / δωροληψίας. Πλέον η συζήτηση μπορεί να αφορά την παράβαση καθήκοντος, που είναι πλημμέλημα.

Ο «μπροστινός» που βάζει 14,5 εκατ.

Ο βασικός ισχυρισμός Καλογρίτσα ήταν πως ο ίδιος ήταν «μπροστινός» – μέχρι και ότι είχε τις μετοχές του Ν. Παππά ισχυρίστηκε. Όμως οι μετοχές με βάση τον νόμο Παππά είναι ονομαστικές για όλους όσοι είχαν πάνω από 1% (η Ν.Δ. το «ξήλωσε» και πλέον μπορούν να συμμετέχουν και με offshore…). Και η μεταβίβαση μετοχών αποκλείεται, διότι προϋποθέτει άδεια του ΕΣΡ και καμία μεταβίβαση μετοχών δεν συνέβη.

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι ο ισχυρισμός του «μπροστινού» καταρρίπτεται από τα έγγραφα (που έχουν δημοσιοποιηθεί και από την ΑΥΓΗ). Ως «μπροστινός», ο Χρ. Καλογρίτσας δεν θα έπρεπε να βάζει δικά του χρήματα, άλλωστε κατέθεσε ότι οι λογαριασμοί του ήταν δεσμευμένοι. Όμως ο γιος του, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, την 1η Ιουλίου 2016 εξέδωσε εγγυητική επιστολή από την Attica Bank για τα 8 εκατ. ευρώ που έβαλε ως κεφάλαιο και έχει καταθέσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις (στις 4 και στις 12 Ιουλίου 2016) ότι τα χρήματα είναι δικά του και δεν προέρχονται από δανεισμό. Επίσης αποκαλύφθηκε από τον μάρτυρα ότι ο γιος του πλήρωσε 6,5 εκατ. που όφειλε στην Εφορία, καθώς αυτό επέτασσε ο νόμος Παππά. Άρα συνολικά ο «μπροστινός» έχει βάλει από την τσέπη του 14,5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά δύο μήνες πριν γίνει ο διαγωνισμός και 1,5 μήνα πριν γνωρίσει τους Χούρι!

Το ερώτημα είναι τι έγιναν τα χρήματα. Όπως έχει δημοσιοποιήσει η ΑΥΓΗ με έγγραφα από το ΓΕΜΗ, μόλις τα χρήματα αποδεσμεύθηκαν από το Δημόσιο και επιστράφηκαν στον Καλογρίτσα, τα έβαλε στην τσέπη του κάνοντας απομειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του υπέρ του βασικού μετόχου (δηλαδή του ίδιου). Επίσης, την Πέμπτη, τα Νέα έγραψαν ότι, σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν, από τα 3 εκατ. που πήρε από τους Χούρι το 1,2 πήγε σε λογαριασμό του Ι.Β. Καλογρίτσα στην Εθνική και το 1,8 μεταφέρθηκε σε άλλο λογαριασμό της Attica Bank και πληρώθηκαν προμηθευτές.

Λέξη για τον πρωθυπουργό

Επί της ουσίας, ο Χρ. Καλογρίτσας ώς τώρα επεχείρησε να προσφέρει στη Ν.Δ. όχι στοιχεία αλλά ένα αφήγημα, μια ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό της στάσης του ότι επί τρεις μέρες υπαινισσόταν πως μπορεί να πει για «υψηλότερο επίπεδο» από αυτό του βουλευτή. Όταν όμως τον ρώτησε ο Θ. Πλεύρης για τον τότε πρωθυπουργό, ο μάρτυρας το ξέκοψε λέγοντας «το τραβάτε τώρα, έτσι; Να μην αναφέρεται με τόση ευκολία ο πρωθυπουργός. Είναι θεσμοί αλλιώτικοι. Αν ποτέ ο τέως πρωθυπουργός, υποθετικά, θα με φώναζε ή με φώναξε να με δει. Για μένα Αλέξης – Χρήστος θα ήταν μια φιλία. Πρωθυπουργός – Χρήστος ήταν τιμή μου. Ο θεσμός αυτός είναι άλλο».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Θ. Πλεύρης του είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψει τα 3 εκατ. στους Χούρι και μετά ο Χρ. Καλογρίτσας δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις…

Δεν επιβεβαίωσε συνάντηση στο Μαξίμου

Έτσι, για το μόνο πρόσωπο που μίλησε ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν ο Ν. Παππάς. Υπογραμμίζεται όμως ότι ο εργολάβος δεν επιβεβαίωσε ένα σημαντικό κομμάτι του αφηγήματος της Ν.Δ.: την υποτιθέμενη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Χούρι, παρόντος του τότε υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με την κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα, ο Καλογρίτσας τού τηλεφώνησε λέγοντάς του ότι είναι μέσα στο Μαξίμου με τον υπουργό και τον έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση (στην οποία πάντως δεν ακούστηκε η φωνή του υπουργού…).

«Δεν μπορώ να θυμηθώ για ποια συγκεκριμένη συνάντηση μιλάει ο Τόμπρας», απάντησε. «Έγινε συνάντηση στο Μαξίμου με τον Ν. Παππά και τον Χούρι;», επέμεινε ο Θ. Πλεύρης. «Στο Μαξίμου πήγα κάποιες φορές», απάντησε ο μάρτυρας. «Τον Παππά με τον Χούρι τον συναντήσατε στο Μαξίμου;» ξαναρώτησε ο εισηγητής της Ν.Δ. «Τον Ν. Παππά στο Μαξίμου με άλλους τρίτους τον συνάντησα πολλές φορές, με διάφορους τρίτους», ήταν η αόριστη απάντηση.

Άλλη μία διάψευση
Ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστήριξε ότι πήρε εντολή από τον Νίκο Παππά να δώσει έως 50 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Πήρα εντολή να το δώσω. Μέχρι 50 εκατομμύρια», φέρεται να είπε στην Επιτροπή ισχυριζόμενος ότι ο πρώην υπουργός έλεγε ότι αρκούσαν 25 – 27 εκατ. αλλά εκείνος διαφωνούσε και ζητούσε περισσότερα λέγοντας «αλλιώς να μην πάμε». Μάλιστα, στην περιγραφή που έκανε, ανέφερε ότι «ήρθε και μου το έφερε στο σπίτι τα μεσάνυχτα. Τα μεσάνυχτα, μέσα στη νύχτα ήρθε και μου είπε ‘εντολή αυτή’».

Υπάρχει όμως μια παλαιά ιστορία (και φωτογραφική απόδειξη) που διαψεύδει τον ισχυρισμό Καλογρίτσα. Σύμφωνα με αυτήν, ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Μαξίμου, λίγες μέρες πριν αρχίσει η δημοπρασία για τις άδειες, ο Νίκος Παππάς, ο τότε γενικός γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο συνεργάτης του υπουργού Γιώργος Χριστοφορίδης έγραψαν σε ένα χαρτί το συνολικό τίμημα που θα προέκυπτε από τον διαγωνισμό. Στο χαρτί του ο Ν. Παππάς έγραψε 35 εκατ. συνολικά, ο Λ. Κρέτσος 45 εκατ. και ο Γ. Χριστοφορίδης 120 εκατ.

Τώρα πώς ο Ν. Παππάς υπολόγιζε ότι το συνολικό τίμημα από τον διαγωνισμό θα ήταν 35 εκατ. και είπε του Χρ. Καλογρίτσα να δώσει 50 εκατ., ο Θεός και η ψυχή του εργολάβου το ξέρουν. Γιατί η λογική δεν βοηθά τον μάρτυρα.