Ακρίβεια: 30% η μέση αύξηση στο κόστος αγροτικής παραγωγής — Επικουρικές συντάξεις: Πότε θα βλέπουν οι νέοι ασφαλισμένοι τις αποταμιεύσεις τους. Τι είπε ο Χατζηδάκης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Αξία αγροτικής γης στην ΕΕ, στην τέταρτη θέση η Ελλάδα πιο φτηνή στην  Βουλγαρία | ΑγροΤύπος

Ο αντίκτυπος των τριών μηνών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιος από το χωράφι στο ράφι, με όλους τους κρίκους της αλυσίδας, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον καταναλωτή, να έχουν βιώσει μια βίαιη αναπροσαρμογή σε ό,τι μέχρι πρόσφατα θεωρείται δεδομένο.

Η «επισιτιστική επάρκεια» βρέθηκε εν μια νυκτί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας, παρά το γεγονός ότι η κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια έριχνε τους προβολείς στην αναγκαιότητα αναθεώρησης στρατηγικών για την εξασφάλιση
βιώσιμων καλλιεργειών, ορθών πρακτικών στη μεταποίηση και νέων καταναλωτικών συμπεριφορών.

Ο εγχώριος πρωτογενής τομέας δεν βρέθηκε μονάχα απροετοίμαστος απέναντι σε αυτή την πολυεπίπεδη κρίση, αλλά με ιδιαίτερα περιορισμένη ευελιξία προσαρμογής, μετά τη δεκαετή ύφεση. Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο που εμφανίζει νηπιακές
επιδόσεις στο πεδίο του συνεργατισμού στερείται των αντανακλαστικών και κυρίως την εξοικείωση στο πεδίο της αναζήτησης
εναλλακτικών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

Τα δεδομένα στη διάρκεια του «εμπόλεμου» τριμήνου βαίνουν δυσμενέστερα μέρα με τη μέρα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία ακόμα και για αφανισμό των καλλιεργειών και έντονης απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Η αύξηση στο κόστος παραγωγής προσεγγίζει το 30%, με τα λιπάσματα να καταγράφουν ετήσια αύξηση που αγγίζει το 60%, ενώ
οι ζωοτροφές το 30%. Το κόστος ενέργειας σημειώνει άνοδο 55%, ενώ κατά 10% είναι αυξημένα τα γεωργικά φάρμακα. Η διαχείριση αυτών των ποσοστών είναι αδύνατη για την πλειονότητα των παραγωγών.

Την ίδια στιγμή, το ξέσπασμα του πολέμου σήμανε συναγερμό για το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας και ο μηχανισμός της αγοράς κινήθηκε αστραπιαία προκειμένου να εξασφαλίσει αποθέματα των απαραίτητων πρώτων υλών, με αποτέλεσμα οι νόμοι της αγοράς να ενεργοποιηθούν και η αυξημένη ζήτηση να εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές διάθεσης. Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα αγαθών, ωστόσο όχι επ’ αόριστον, καθώς οι εαρινές καλλιέργειες βρίσκονται στο έλεος της κλιματικής αλλαγής.

Κόκκινοι ισολογισμοί

Η αλυσίδα διαχείρισης των βιομηχανιών τροφίμων βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: από τον τομέα εξασφάλισης πρώτων και δεύτερων υλών έως το τμήμα μεταφοράς προσωπικού. Τα κοστολόγια έχουν πάρει φωτιά και η δυνατότητα περικοπών για εξασφάλιση πόρων είναι πολύ περιορισμένη. Ο κλάδος ήδη μιλά για κοκκινισμένους ισολογισμούς, με τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν χαλυβδωμένη ρευστότητα και επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να αποτελούν τους κερδισμένους του 2022.

Το βιομηχανικό κόστος που καταγράφει αύξηση από 20%- 25% έως και 60% ανάλογα με τη δραστηριότητα έχει ανοίξει τον χορό των ανατιμήσεων στους τιμοκαταλόγους χονδρικής και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το σκληρό αυτό ροκ τις τιμές.

Το stress test της βιομηχανίας περνά αναπόφευκτα στη λιανική, που καλείται μέσα σε αυτή τη συγκυρία να αναπτύξει και μηχανισμούς προσέλκυσης των καταναλωτών, το εισόδημτων οποίων έχει υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις.

Οι ελπίδες της αγοράς στον τουρισμό

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ξεκίνησαν από το φθινόπωρο του 2021 επηρεαζόμενες από το κόστος ενέργειας, μεταφορών και αυξημένων πρώτων υλών που κυμαίνονταν σε μέσα επίπεδα της τάξεως του 3%-15%. Τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου η εικόνα στις τιμές στο ράφι είναι σαφώς πιο επιβαρυμένη, με μια ευρεία γκάμα βασικών καταναλωτικών ειδών να καταγράφει σωρευτικές αυξήσεις που ξεπερνούν το 30%.

Το κόστος για τον κλάδο τροφίμων συνολικά είναι ήδη βαρύ, εάν υπολογιστεί ότι η εσωτερική κατανάλωση σε όρους όγκου πωλήσεων υποχωρεί με ρυθμό που πλέον προσεγγίζει το 10%, ενώ οι ελπίδες της αγοράς βασίζονται στον τουρισμό, όσο αυτός εμφανίζεται ότι μένει «ανεπηρέαστος» από τις επιπτώσεις του πολέμου στις διεθνείς αγορές.

Πάντως, εκπρόσωποι του κλάδου τροφίμων εκτιμούν ότι «ακόμα και με μια δυνατή θερινή σεζόν, η αγορά δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει αναίμακτα τις επιπτώσεις του πολέμου, οι οποίες αφενός δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα σε όλο το εύρος τους, αφετέρου δεν θα σταματήσουν με την κατάπαυση πυρός.

Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετό καιρό μετά τη λήξη του πολέμου και η επόμενη φάση για την αγορά είναι να καταστεί βιώσιμη σε μια τελείως διαφορετική κανονικότητα: την κανονικότητα της αβεβαιότητας».

 

Επικουρικές συντάξεις: Πότε θα βλέπουν οι νέοι ασφαλισμένοι τις αποταμιεύσεις τους – Τι είπε ο Χατζηδάκης για τις εκκρεμείς συντάξειςΚ. Χατζηδάκης στο Πρώτο: «Ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις στις συντάξεις στο τέλος  της χρονιάς – Εξαπατούν όσοι τάζουν «μαγικά κουμπιά» για την ακρίβεια  (audio) - ertnews.gr

Τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, αρχής γενομένης από την εισαγωγή «ατομικών κουμπαράδων» στις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας αλλά και όσων νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών το επιλέξουν ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Labor and Insurance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης «στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το ΤΕΚΑ, εντάχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους περίπου 15.000 νέοι ασφαλισμένοι και μέχρι το τέλους του έτους θα έχουν ενταχθεί περίπου 50 με 60 χιλιάδες. Από το τέλος του καλοκαιριού, οι νέοι ασφαλισμένοι θα είναι πλέον σε θέση να βλέπουν το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τις αποταμιεύσεις τους, τι γίνεται με τον ατομικό τους κουμπαρά.

Μιλώντας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον είναι ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων και στη χρηματοδότηση επενδύσεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Και παρά το γεγονός ότι στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε ήδη σχέδιο για την ενοποίηση και την ενίσχυση των φορέων εποπτείας και τη δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Επιδιώκουμε μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη μεταξύ των πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα».

Και συνέχισε λέγοντας  ότι «Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε πολιτικές που μας οδηγούν προς ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Προχωρούμε με σταθερά βήματα και με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, έχοντας ως στόχο αφενός τη διαχείριση των προκλήσεων του σήμερα, αφετέρου τη μέριμνα τόσο για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όσο και για τους μελλοντικούς».

Στόχος  να κλείσουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι

συντάξεις

Περνώντας στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε  όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί (προκαταβολή εθνικής σύνταξης σε σχεδόν 50.000 δικαιούχους, απλοποίηση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, «Πύργος Ελέγχου» στον ΕΦΚΑ, συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες, δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη), χάρη στις οποίες επετεύχθη το 2021 ρεκόρ όλων των εποχών στις αποφάσεις για κύριες συντάξεις που αυξήθηκαν κατά 83% σε σχέση με το 2019.

«Έχουμε κλείσει οριστικά με τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις του 2016, του 2017, του 2018 και σε λιγότερο από ένα μήνα τελειώνουν όλες σχεδόν οι υποθέσεις του 2019 και του 2020», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «κάνουμε την τελική «επίθεση» στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων με την εισαγωγή των θεσμών των «συντάξεων εμπιστοσύνης» και των «συντάξεων fast track», με στόχο να κλείσουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι !»

Στο «μέτωπο» της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, το Υπουργείο Εργασίας έχει “ρίξει στη μάχη”  την εισαγωγή δεκάδων νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ (με αποτέλεσμα κάθε μήνα να υλοποιούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές και να αποφεύγονται αντίστοιχες επισκέψεις στα υποκαταστήματα),  και τη μονιμοποίηση των ηλεκτρονικών ραντεβού. Επιστέγασμα της προσπάθειας είναι ο ενιαίος αριθμό εξυπηρέτησης του πολίτη 1555 που έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα και έχει ήδη εξυπηρετήσει περίπου 2 εκατομμύρια κλήσεις από τον Αύγουστο, όπως είπε.

Οι πέντε βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης

Επίσης περιέγραψε μεταξύ άλλων τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι άξονες αυτοί είναι η  στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων, η εξάλειψη του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης ων ασφαλισμένων και οι μεταρρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις και στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (Επαγγελματικά Ταμεία).

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «με τις προβλέψεις του «νόμου Βρούτση» ήραμε αδικίες του «νόμου Κατρούγκαλου» και ως αποτέλεσμα έχουν ήδη δει αυξήσεις στις τσέπες τους πάνω από 225.000 συνταξιούχοι- ιδιαίτερα όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης. Είναι μία σαφής στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων που εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, την  ενίσχυση του εισοδήματος πολλών συνταξιούχων μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αρκετών συνταξιούχων, τις αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων -αφού το  ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξήθηκε από το 40% στο 70%- και τα έκτακτα επιδόματα που έχουν καταβληθεί στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα νέα μέτρα στήριξης που θα ακολουθήσουν, δηλαδή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες- άρα και τους συνταξιούχους- που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, αλλά και στο «ξεπάγωμα», την αύξηση δηλαδή, των συντάξεων από το 2023, στη βάση των προβλέψεων της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας.