Ακρίβεια: «Παυσίπονα» στον πονοκέφαλο των ανατιμήσεων αναζητά η κυβέρνηση — Τετ α τετ Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά και το ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τον πληθωρισμό να σημειώνει ρεκόρ 27 ετών. Τα μηνύματα για τη διάρκεια της κρίσης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και η κυβέρνηση αναζητά «παυσίπονα» για τα νοικοκυριά.

Με την Ε.Ε. να έχει παραπέμψει τη συζήτηση για το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει Plan B σε περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω η λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει να κινητοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τιμές της ενέργειας, στέλνοντας μήνυμα πως αν αυτό δε συμβεί θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πλέον η ακρίβεια «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον των πολιτών και με την οικονομία στο επίκεντρο αναμένεται να φτάσουν τα κόμματα στις επόμενες κάλπες (που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023). Ωστόσο, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις και όχι ένα οριζόντιο πλέγμα ενίσχυσης. Η λύση που έχει επιλέγει είναι τα μέτρα να «τρέχουν» σε δόσεις, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεδομένη θεωρείται η παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο για όσο συνεχίζεται η κρίση, ενώ παράλληλα στόχος είναι να βρεθεί …ζεστό χρήμα ώστε να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι. Το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακόμα : επιταγή ακρίβειας σε 1.7 εκατομμύριο πολίτες, δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού σε 500.000 χαμηλόμισθους και επιτάχυνση της καταβολής 75.000 εκκρεμών συντάξεων.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα (σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που εξετάζεται αφορά ψωμί, γάλα, κρέας) παραμένει στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις μέσα στον Απρίλιο και η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης θα κριθεί το Μάιο.
Παράλληλα στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί ένα πλέγμα στήριξης στο πεδίο της στέγασης και στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί ένα αποθεματικό ενός δισεκατομμυρίου (από λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ). Το σχέδιο – που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ- αναμένεται να περιλαμβάνει : παραχώρηση κατοικιών με ενοίκιο με δυνατότητα αγοράς στην πορεία, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου ή και επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Τετ α τετ Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

Χωρίς να έχουν έρθει ακόμα προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέθεσε άτυπο γεύμα εργασίας στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στο Forum των Δελφών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα παρακάθισαν οι πρωθυπουργοί Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Κovačevski, Βουλγαρίας, Kiril Petkov, Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, Κοσόβου, Albin Kurti, ο πρόεδρος Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Zoran Tegeltija και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Miroslav Lajčak.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

Θυμίζουμε πως χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, με τον οποίο συνομίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.