Ακίνητα: «Έκρηξη» στην αγορά! Αναλυτικοί πίνακες με τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης στην Αττική και όλη τη χώρα — Σενάρια για αύξηση επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια

Εικόνες από τη χιονισμένη Αθήνα

Τα ακίνητα «φεύγουν» σαν… ζεστό ψωμί επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι το come back της ελληνικής κτηματαγοράς μπορεί να ανακοπεί μόνο αν διατηρηθεί αυτή η τρέλα των πρώτων υλών.

Ακίνητα: «Έκρηξη» στην αγορά! Αναλυτικοί πίνακες με τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης στην Αττική και όλη τη χώρα

Τα στοιχεία του β’ τριμήνου έδειξαν ότι η αγορά βγαίνει με φόρα από το τούνελ της πανδημίας. Τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου αποτυπώνουν την… απογείωση, ειδικά σε περιοχές όπου αναμένονται σημαντικά έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 2,813€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 550€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Νομό Ευρυτανίας με +24%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Ηλείας με -10,2%.

Τιμές κατοικιών προς πώληση (spitogatos.gr)

 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο πεδίο των μισθώσεων, αν και υπάρχει η άποψη ότι η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων προκαλεί στρεβhλώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι αν και στο Κέντρο της Αθήνας, δεν καταγράφονται αυξήσεις, η τιμή ανά τ.μ. παραμένει στα ύψη και κοντράρεται στα ίσα με περιοχές- φιλέτα του Λεκανοπεδίου.

Η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,29€/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 29,5€/τ.μ. Δυναμική είναι η επιστροφή στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ παρά τη «βουτιά» στις Κυκλάδες, η ζητούμενη τιμή παραμένει πάνω από τα 15€/τ.μ.

Τιμές κατοικιών προς ενοικίαση (spitogatos.gr)

ακίνητα

 

Σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργειαΣενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια

Σενάρια για αύξηση του κονδυλίου, με το οποίο θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σενάρια για αύξηση του κονδυλίου, με το οποίο θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί στην αγορά η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε επίπεδα – ρεκόρ.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ σήμερα Πέμπτη σύμφωνα με τα δεδομένα από την προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ. Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. την πρόταση για δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης των ανατιμήσεων ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά με αξιοποίηση εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι ανατιμήσεις.