Ακάρ: “Οι Έλληνες πολιτικοί ξυπνούν και κοιμούνται με τη λέξη Τουρκία” — Κομισιόν για Τουρκία: Κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάλογο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ  

Ο Χουλουσί Ακάρ έπιασε το νήμα της επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας από εκεί που το άφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάθε μέρα και μία τοποθέτηση για την Ελλάδα από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας.

Την Παρασκευή ήταν η σειρά του Υπουργού Αμυνας (και δελφίνου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πολιτικός εξέφρασε την προτίμησή του στο διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών αλλά στη συνέχεια έκανε λόγο για “δίκαιη κατανομή του πλούτου στο Αιγαίου”.

Η επίθεση συνεχίστηκε ως εξής: “Θέλουμε να ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Κάποιοι πολιτική στην Ελλάδα ξυπνάνε το πρωί και κοιμούνται το βράδυ με τη λέξη Τουρκία στο στόμα τους”.

“Ολα αυτά” συνέχισε” έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό.Οι ενέργειες είναι προκλητικές. Αναμένουμε να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό κλίμα για διάλογο σε επικοδομητικό περιβάλλον. Συνεχίζουν όμως να επισκέπτονται νησιά κοντά στην Τουρκία”.

“Εξοπλίζουν ταυτόχρονα τα νησιά. Σε αυτές τις ενέργειες έχουμε απαντήσει και θα το ξανακάνουμε. Σιωπηλοί δεν θα παραμείνουμε. Ούτε θα πούμε “ναι” σε κάποιο τετελεσμένο γεγονός. Η Τουρκία είναι πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουμε κατανοητοί”.

Κομισιόν για Τουρκία: Κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάλογοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της επί του εδάφους, της θάλασσας και του εναέριου χώρου τους ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».