Ακάρ για S-400: “Προβληματική κάθε υπαναχώρηση. Θέλουμε διάλογο, όχι απειλές” – Τουρκία: Βρετανική εταιρεία σταματά την προμήθεια ανταλλακτικών σε τουρκικά drones

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως ήταν πολύ προβληματική μία υπαναχώρηση της χώρας στο ζήτημα των S-400 και πρότεινε τον διάλογο στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι θα ήταν πολύ προβληματικό για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές χθες, Τετάρτη, στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, χώρας συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, και σε τρεις άλλους εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400.

“Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις”, δήλωσε ο Ακάρ.

“Θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικου πολεμικού αεροπλάνου F-35 εκτιμώντας πως οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του.

Ο Ακάρ δήλωσε χθες, Τετάρτη πως ελπίζει ότι “η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί” και πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

 

Τουρκία: Βρετανική εταιρεία σταματά την προμήθεια ανταλλακτικών σε τουρκικά drones

Drone
Τα drones χρησιμοποιήθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Βρετανική εταιρεία που προμηθεύει με ανταλλακτικά την τουρκική εταιρεία παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Baykar Makina σταμάτησε τις εξαγωγές προς την Τουρκία όταν διαπίστωσε ότι τα εξαρτήματά τους χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αγγλία ενημέρωσε την Andair Ltd. σχετικά με τη χρήση των ανταλλακτικών της στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και στις 11 Ιανουαρίου η εταιρεία εξέδωσε μία ανακοίνωση που δήλωνε ότι είχε λάβει αίτημα από την πρεσβεία της Αρμενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να προμηθεύει ανταλλακτικά στην Baykar, καθώς η τουρκική εταιρεία τα χρησιμοποιούσε για να εξοπλίσει στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στη συνέχεια, η Andair διενήργησε τη δική της έρευνα και διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς. Η εταιρεία επικρίθηκε για τις αντλίες καυσίμου, με τις οποίες προμηθεύει τα αεροσκάφη Bayraktar.

Μαρία Ζαχαράκη

Μαρία Ζαχαράκη