Αιχμές συνταγματικού δικαστηρίου κατά Μέρκελ,Σόιμπλε για το Grexit – Η Χαμάς καλωσορίζει τις αραβικές και διεθνείς προσπάθειες

Αιχμές συνταγματικού δικαστηρίου κατά Μέρκελ-Σόιμπλε για το Grexit

Η γερμανική κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει πληρέστερα τη Βουλή για την ευρω-κρίση και κυρίως για την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κρίνει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σοβαρές αιχμές κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου και του τότε υπουργού Οικονομικών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο απεφάνθη ότι έδρασαν χωρίς να ενημερώσουν επαρκώς τη Βουλή για ένα θέμα που προσέκρουε στις δημοσιονομικές αρμοδιότητες της Μπούντεσταγκ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle:

Τον Ιούλιο του 2015 η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Βουλή για το ποιά γραμμή θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το τρίτο πρόγραμμα Βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε αυτή την απόφαση καταλήγει το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό  Δικαστηρίου της Καρλσρούης, δικαιώνοντας σχετική προσφυγή του κόμματος των Πρασίνων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η γερμανική βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων για τη στάση που τήρησαν ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup στις 11 και 12 Ιουλίου, αλλά και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 και 13 Ιουλίου. Επικαλούμενο το άρθρο 23 του Συντάγματος το ανώτατο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τονίζει πως σε θέματα της ΕΕ η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τη Βουλή πλήρως και εγκαίρως.

Στην αιτιολόγηση της απόφασης επισημαίνεται ότι ήδη στις 10 Ιουλίου 2015, μια ημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε στείλει στον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς και σε ανώτατους υπαλλήλους της Ευρωζώνης κείμενο στην αγγλική γλώσσα με τις γερμανικές θέσεις. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, όπως και άλλα σημεία του γερμανικού κειμένου, συμπεριλήφθηκαν σχεδόν κατά λέξη στην τελική απόφαση του Eurogroup. Δεδομένου ότι τόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όσο και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα προσέκρουαν στις δημοσιονομικές αρμοδιότητες της γερμανικής Βουλής, η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να την ενημερώσει το «συντομότερο δυνατόν», «πλήρως και αναλυτικά», ακόμη και για τις πρωτοβουλίες και τις διαπραγματευτικές της θέσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια «νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία», δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων σε ζητήματα της Α. Ευρώπης, Μάνουελ Σάρατσιν, και ο εκπρόσωπος επί των δημοσιονομικών, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ . Η δε πρόθεση του Βόλφγκαγκ Σοίπλε «να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ήταν ένα σκάνδαλο, πόσο μάλλον να αποκρύψει αυτή την πρωτοβουλία από τη βουλή». Οι χειρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζουν, έθεσαν σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης. Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή συνοχή και για τον γερμανικό προϋπολογισμό». Οι πολιτικοί των Πρασίνων θεωρούν την απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου σημαντική, επειδή «για μια ακόμη φορά» υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους θέσεις και διαπραγματευτική στρατηγική δεν μπορούν να κατατίθενται σε ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη το μεσημέρι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα «εξετάσει προσεκτικά» την απόφαση και κατόπιν θα κρίνει αν και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.

Η Χαμάς καλωσορίζει τις αραβικές και διεθνείς προσπάθειεςΗ Χαμάς καλωσορίζει τις αραβικές και διεθνείς προσπάθειες

Με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ανώτατους αξιωματούχους της Αιγύπτου συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει σκοπό την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός που έβαλε τέλος στις χειρότερες εχθροπραξίες των τελευταίων χρόνων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Παλαιστίνιους μαχητές.

Η Αίγυπτος έχει μακροχρόνιες σχέσεις και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης και έπαιξε ρόλο-κλειδί στην επίτευξη της εκεχειρίας έπειτα από 11 ημέρες βίας, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Σε μια σύντομη επίσκεψη, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος εργάζονται από κοινού ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν με ασφάλεια, είπε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο.

«Είχαμε στην Αίγυπτο έναν πραγματικό και αποτελεσματικό εταίρο στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας, οδηγώντας την σε ένα τέλος, σχετικά γρήγορα. Και τώρα εργαζόμενοι στενά μαζί οικοδομούμε κάτι θετικό», είπε.

Ο Μπλίνκεν έφθασε στην Αίγυπτο έπειτα από σταθμούς στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα. Χθες, δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν νέα βοήθεια ώστε να βοηθήσουν να ανοικοδομηθεί η Λωρίδα της Γάζας.

Είπε επίσης πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ουάσινγκτον με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν θα επωφεληθεί από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η βοήθεια δεν πρέπει να πάει στη Χαμάς, «που προξενεί μόνο δυστυχία και απελπισία στη Γάζα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπλίνκεν.

Ο φτωχός πυκνοκατοικημένος θύλακος τελεί υπό αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ για σχεδόν 15 χρόνια και διοικείται από τη Χαμάς.

Ωστόσο, ο Γεχία Αλ-Σίνουαρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η οργάνωση καλωσορίζει τις αραβικές και διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του θύλακα.

«Θα διευκολύνουμε την αποστολή οιουδήποτε και θα διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη και ότι δεν θα πάει ούτε σεντ στη Χαμάς ή την Κάσαμ (την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς)», δήλωσε ο Σίνουαρ σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε ικανοποιητικές πηγές χρημάτων για τη Χαμάς και την Κάσαμ. Ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από το Ιράν και ένα μέρος από δωρεές από Άραβες, μουσουλμάνους και φιλελεύθερους σε όλο τον κόσμο που συμπάσχουν με τον λαό μας και υποστηρίζουν τα δικαιώματά του», πρόσθεσε.

Προτού αναχωρήσει για την Αίγυπτο, ο Μπλίνκεν συνάντησε σήμερα το πρωί τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν, τον οποίο συνεχάρη στο Twitter για την «προώθηση της συνύπαρξης, της ανεκτικότητας και τις ειρήνης».

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως οι ΗΠΑ «παραδίδουν αυτή την ώρα» βοήθεια «τουλάχιστον 360 εκατ. δολαρίων» (293 εκατ. ευρώ) στους Παλαιστινίους, εκ των οποίων 38 εκατ. ανθρωπιστική βοήθεια (31 εκατ. ευρώ).

Είπε ακόμη ότι «εργάζεται με το Κογκρέσο» στις ΗΠΑ για την παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας 75 εκατ. δολαρίων (περίπου 61 εκατ. ευρώ). Προβλέπεται επίσης επείγουσα βοήθεια 5,5 εκατ. δολαρίων (4,5 εκατ. ευρώ) για τη Λωρίδα της Γάζας, που επλήγη σκληρά από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Χθες, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δηλώνοντας υποκριτικά ότι επιθυμεί να «ανοικοδομήσει» τη σχέση των ΗΠΑ με τους Παλαιστίνιους, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «δικαίωμα» του Ισραήλ να αμυνθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε «μια λύση δύο κρατών», του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, που είχε τεθεί στο περιθώριο από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.