Αιφνιδιασμός σε κυβέρνηση και επιτροπή Τσιόδρα από τις ανακοινώσεις Πέτσα. Το παρασκήνιο

Τελευταίες πληροφορίες: Ο Στέλιος Πέτσας θα αναλάβει κυβερνητικός  εκπρόσωπος | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη αιφνιδιάστηκαν σήμερα το πρωί από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για αυστηροποίηση του lockdown και άρση ακόμα και τις περιορισμένης λειτουργίας μέρους της αγοράς με την μέθοδο του click away, ή των κομμωτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο πριν τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έλεγε στον Σκάϊ και τον Γιώργο Αυτιά πως ενδεχομένως να ανοίξει σταδιακά η αγορά σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Και ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαψεύσει τις προσδοκίες και να άρει ακόμα και τη λειτουργία με click away, την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο είχε προαναγγείλει ήδη και το click inside (αγορές με ραντεβού εντός καταστήματος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις Πέτσα αιφνιδιασαν και αρκετά μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμώνων που είχαν να συνεδριάσουν εδώ και πέντε μέρες και επρόκειτο να συσκεφθούν τη Δευτέρα και να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να εισηγηθούν την επαναλειτουργία των σχολείων. Η τάση ήταν να επιτρέψουν τη λειτουργία μόνο των δημοτικών σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο καθηγητής Αχ. Γκίκας είπε στον Real fm πως δεν υπάρχει καμία εισήγηση για τα σχολεία και έδειξε αιφνιδιασμένος και δυσφορών από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πολλω δε μάλλον που η κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση για σκληρότερο lockdown. Εκτός εάν, φυσικά, η αυστηροποίηση γίνεται για να μειωθεί κατάτι το ιικό φορτίο ώστε να είναι ευκολότερη η λειτουργία των σχολείων, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει κατηγορηματικά.

Δύο ακόμα μέλη της επιτροπής τόνισαν πως εξεπλάγησαν από τις ανακοινώσεις Πέτσα καθώς δεν είχε προηγηθεί κάποια σύσκεψη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής Αλκ. Βατόπουλος ενημέρωσε τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα πως δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν μπορεί να υπερασπίσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συνεδριάσεις ή ακόμα και σε αντίθεση με όσα εισηγούνται οι επιστήμονες.