Αιθιοπία: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 100 τραυματίες από αεροπορική επιδρομή – Ιαπωνία: Ξανά σε λειτουργία πυρηνικός αντιδραστήρας 44 ετών

Οπλισμένοι αστυνομικοί στην Αιθιοπία, 22 Ιουνίου 2021

Οπλισμένοι αστυνομικοί στην Αιθιοπία

Τουλάχιστον 50 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από μια αεροπορική επιδρομή σε αγορά στην στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 ακόμη τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε σήμερα μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Τογκόγκα στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με ιατρικούς αξιωματούχους.

Κάτοικοι τονίζουν ότι μάχες έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες βόρεια της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μεκέλε.

Στην περιοχή αυτή ο ομοσπονδιακός στρατός διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τον Νοέμβριο και τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Associated Press, που επικαλέστηκε ιατρικούς αξιωματούχους, πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή, τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 33 αγνοούνται. Υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στα θύματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αεροπορικός βομβαρδισμός, που εξαπολύθηκε σήμερα περίπου στις 13:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα, έγινε τη στιγμή που η αγορά ήταν γεμάτη με κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού της Αιθιοπίας συνταγματάρχης Γκετνέτ Αντάνε δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον βομβαρδισμό σημειώνοντας ότι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν μια κοινή στρατιωτική τακτική και ότι πως κυβερνητικές δυνάμεις δεν στοχοθετούν πολίτες.

Λίγο νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο έναν ιατρό αξιωματούχο, έκανε λόγο για τουλάχιστον 43 νεκρούς από την επίθεση.

Μια οικογένεια ενός σοβαρά τραυματία από την επίθεση έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για δύο αεροπορικές επιθέσεις στην αγορά και στα περίχωρα αυτής.

Μιλώντας στο Reuters ο ιατρός αξιωματούχος και δύο άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που συνδράμουν στην αρωγή βοήθειας στην πόλη Τογκόγκα, μετά την επίθεση, δήλωσαν ότι Αιθίοπες στρατιώτες απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο από την Μεκέλε προς την πόλη εμποδίζοντας ασθενοφόρα να φτάσουν στο σημείο. «Ασθενείς πεθαίνουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι ο στρατός εμποδίζει την πρόσβαση των ασθενοφόρων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επιδρομή σημειώθηκε καθώς αξιωματούχοι της Αιθιοπίας καταμετρούν ψήφους από τις εθνικές και περιφερειακές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε επτά από τις 10 επαρχίες της χώρας. Δεν διεξήχθηκαν εκλογές στην Τιγκράι. Ανησυχίες για την ασφάλεια και προβλήματα με ψηφοδέλτια καθυστέρησαν επίσης την εκλογική διαδικασία σε δύο άλλες περιοχές.

Ο Αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ ανακοίνωσε στις 4 Νοεμβρίου πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, στα ηνία στην επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του TPLF εισήλθαν σε αρκετές πόλεις βόρεια της Μεκέλε τις τελευταίες τρεις ημέρες, αποχωρώντας από μία από αυτές μέσα σε λίγες ώρες.

 

Ιαπωνία: Ξανά σε λειτουργία πυρηνικός αντιδραστήρας 44 ετών

Ο πυρινικός σταθμός Μιχάμα

Ο πυρινικός σταθμός Μιχάμα 

Για πρώτη φορά τέθηκε ξανά σε λειτουργία ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ηλικίας 44 ετών στην Ιαπωνία, μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων ασφαλείας.

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ηλικίας 44 ετών τέθηκε ξανά σε λειτουργία σήμερα στην Ιαπωνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα για έναν τόσο μεγάλης ηλικίας αντιδραστήρα μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

Ο αντιδραστήρας νο3 του πυρηνικού σταθμού Μιχάμα, στην κεντρική Ιαπωνία, ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, όπως και όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, ξεκίνησε και πάλι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Kansai Electric Power.

Ο Μιχάμα έγινε «ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας άνω των 40 ετών που τίθεται σε λειτουργία στην Ιαπωνία μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων» ασφαλείας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Kansai Τακάσι Μοριμότο.

Εξάλλου είναι η πρώτη φορά μετά το 2018 που ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τίθεται σε λειτουργία στην Ιαπωνία.

Στα τέλη Απριλίου ο Τατσούζι Σουγκιμότο, κυβερνήτης της περιφέρειας Φουκούι, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Μιχάμα, ήρε το τελευταίο εμπόδιο για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα νο3.

Δύο άλλοι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Τακαχάμα, ηλικίας επίσης άνω των 40 ετών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, έχουν λάβει άδεια από τις τοπικές αρχές, όμως η επαναλειτουργία τους καθυστερεί λόγω των εργασιών εκσυγχρονισμού τους.

Μαζί με τον αντιδραστήρα του Μιχάμα, συνολικά στην Ιαπωνία υπάρχουν δέκα ενεργοί, έναντι 54 πριν την καταστροφή της Φουκουσίμα. Εξάλλου οι αντιδραστήρες αυτοί καλύπτουν το 6,2% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, έναντι του 30% πριν το 2011.

Η ιαπωνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να περιριστεί η υφιστάμενη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας αλλά και να καταφέρει να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 όπως και την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050.

Ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, με αποκορύφωμα δικαστικές προσφυγές, ενώ η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών σταθμών έχει τεράστιο κόστος.