Αιθιοπία: Οι αντάρτες μπήκαν στην Τιγκράι. Ο στρατός κατέστρεψε εξοπλισμό της UNICEF – Σφοδρές μάχες και εκατοντάδες νεκροί στην Υεμένη

Μέλη του στρατού της Αιθιοπίας

Έκρυθμη η κατάσταση στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Αιθιοπίας. ΗΠΑ, Ιρλανδία και ΗΒ ζητούν κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μερικές ώρες αφότου οι αντάρτες εισέβαλαν την Τιγκράι.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν χθες Δευτέρα να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου οι δυνάμεις των ανταρτών επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Μεκέλε, κατά διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, κατά τις ίδιες πηγές.

Αφότου ξέσπασε η σύρραξη στην επαρχία τον Νοέμβριο του 2020, δεν κατορθώθηκε ποτέ να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Τιγκράι, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη μέλη κρίνουν ότι η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας.

Νωρίτερα χθες αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) επέστρεψαν στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα από όπου είχαν εκδιωχθεί, και κατέλαβαν πολλές θέσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωνε – καταλαμβάνοντας εξαπίνης πολλούς – πως κηρύσσει εκεχειρία στη βόρεια εμπόλεμη περιοχή ως το τέλος της περιόδου «της συγκομιδής», ώστε να επιτρέψει «στους αγρότες» να προχωρήσουν στις σοδειές τους.

Η περίοδος της συγκομιδής διαρκεί συνήθως ως τον Σεπτέμβριο.

Κατά πληροφορίες, στελέχη της κεντρικής κυβέρνηση έφυγαν εσπευσμένα από τη Μεκέλε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνομίλησε με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ και κατόπιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη θα τερματιστεί, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν καταγγελίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια για να ζήσουν· όμως οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πλήρη πρόσβαση λόγω του ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που προβάλλει η Αντίς Αμπέμπα.

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέστρεψε εξοπλισμό της UNICEF

Μέλη του στρατού της Αιθιοπίας κατέστρεψαν τη Δευτέρα στην επαρχία Τιγκράι εξοπλισμό του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), κατήγγειλε η υπηρεσία του ΟΗΕ, που επίσης καταδίκασε την επίθεση.

«Μέλη των αιθιοπικών δυνάμεων εθνικής άμυνας μπήκαν σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) στο γραφείο μας στη Μεκέλε, στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, και διέλυσαν τον δορυφορικό εξοπλισμό μας VSAT», υπογράμμισε η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

«Η προτεραιότητα της UNICEF στην Τιγκράι και σε όλη την Αιθιοπία είναι να προσφέρει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 140.000 παιδιών που είναι ήδη αντιμέτωπα με συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε, στόχος» στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Κατά τον Στεφάν Ντουζαρίκ, τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός καταδικάζει «κάθε επίθεση εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή φθορά του εξοπλισμού τους» και «όλα τα μέρη» στη σύρραξη «οφείλουν να εγγυώνται την προστασία των αμάχων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη».

Την 11η Ιουνίου η UNICEF προειδοποίησε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στην εμπόλεμη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας. Η Αντίς Αμπέμπα αρνείται πως η κατάσταση είναι τόσο καταστροφική.

 

Σφοδρές μάχες και εκατοντάδες νεκροί στην Υεμένη

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και τους σιίτες Χούθι στην επαρχία Μαρίμπ, στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 111 αντιμαχόμενους τις προηγούμενες τρεις ημέρες, δήλωσαν χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το τελευταίο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας, η Μαρίμπ, έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών μαχών από τον Φλεβάρη, όταν οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν έφοδο για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Το Σάββατο το βράδυ και τα ξημερώματα της Κυριακής στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν 16 μέλη των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση και τουλάχιστον 34 Χούθι, κατά τις στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις εχθροπραξίες της Πέμπτης και της Παρασκευής είχαν ήδη σκοτωθεί 13 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 48 Χούθι, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Οι Χούθι εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία μέτωπα: Στον νότιο, στον δυτικό και στον βόρειο τομέα της πόλης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό στρατό που υποστηρίζεται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.

Εάν η Μαρίμπ «πέσει», τότε οι Χούθι θα ελέγχουν όλες τις μεγάλες πόλεις στον βορά, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτέουσας Σανάα.

Οι Χούθι απαιτούν από το Ριάντ να τερματιστεί ο αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας τους, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ανακωχή, την οποία προτείνει η Σαουδική Αραβία. Ο σαουδαραβικός αποκλεισμός αλλά και οι εχθροπραξίες, έχουν προκαλέσει την -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τον πληθυσμό στα όρια του λιμού.