Αζερμπαϊτζάν: Συγκλονιστικό βίντεο με την έκρηξη ηφαιστείου λάσπης στην Κασπία Θάλασσα – Φιλιππίνες: Στους 45 οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

Λόγω των υπόγειων αποθεμάτων αερίου και πετρελαίου, το Αζερμπαϊτζάν ήταν γνωστό ως η Χώρα της Φωτιάς, με τον εξερευνητή Μάρκο Πόλο να γράφει για τις φωτιές από καιόμενο αέριο από τον 13ο αιώνα

Ένα ηφαίστειο λάσπης, όπως λέγεται, εξερράγη στο θαλάσσιο χώρο του Αζερμπαϊτζάν κοντά στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Socar, προκαλώντας μόνο ανησυχία και όχι άλλες συνέπειες εκεί.

Η έκρηξη έλαβε χώρα στην Κασπία Θάλασσα, όπου το φαινόμενο των εκρήξεων του υπόγειου αερίου είναι αρκετά συχνό και προκαλεί στήλες φωτιάς που θυμίζουν έκρηξη ηφαιστείου. Αντί για λάβα όμως στον αέρα πετιούνται πήδακες φλεγόμενου φυσικού αερίου και η λάσπη που παρασύρεται από την υπόγεια έκρηξη.

Σύμφωνα με τον Guardian, το λεγόμενο ηφαίστειο λάσπης σημειώθηκε κοντά στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρίας αερίου του Αζερμπαϊτζάν, η οποία διαβεβαίωσε αφενός ότι πρόκειται για το φαινόμενο του ηφαιστείου λάσπης και όχι για κάποια διαρροή δική της, αφετέρου ότι δεν έχουν πληγεί από την έκρηξη οι εγκαταστάσεις της.

Εκπρόσωπος της Socar δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν ΑΡΑ ότι η έκρηξη καταγράφηκε περίπου 10 χιλιόμετρα από το πεδίο φυσικού αερίου Ουμίντ, το οποίο βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από την παραλιακή γραμμή της πρωτεύουσας Μπακού. Λόγω των υπόγειων αποθεμάτων αερίου και πετρελαίου, το Αζερμπαϊτζάν ήταν γνωστό ως η Χώρα της Φωτιάς, με τον εξερευνητή Μάρκο Πόλο να γράφει για τις φωτιές από καιόμενο αέριο από τον 13ο αιώνα.

 

Φιλιππίνες: Στους 45 οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

Φιλιππίνες αεροσκάφος συντριβή
Πέντε μέλη του στρατιωτικού προσωπικού αγνοούνται

Στους 45 ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και πολίτες που βρίσκονταν στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε μέλη του στρατιωτικού προσωπικού αγνοούνται.

96 οι επιβαίνοντες του αεροσκάφους

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Lockheed C-130, το οποίο μετέφερε στρατιώτες, που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, συνετρίβη με 96 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος συνετρίβη στην κοινότητα Πατικούλ, στην περιοχή Σούλου.