Αεροπορική τραγωδία στο Πακιστάν: Τουλάχιστον τρεις επιζώντες από την συντριβή του αεροσκάφους (Video- Photos)

Τουλάχιστον τρεις επιβάτες επέζησαν μετά την συντριβή του αεροσκάφους των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA) με τουλάχιστον 100 επιβαίνοντες το οποίο έπεσε σήμερα Παρασκευή σε κατοικημένη περιοχή του Καράτσι λίγο πριν από το αεροδρόμιο της πόλης, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης, Wasim Akhtar, που βρέθηκε στο σημείο της συντριβής εξέφρασε την απογοήτευσή του ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών. Ωστόσο, μετά τον πρώτο επιζών οι αρχές είναι αισιόδοξοι πως μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι.

Πρόκειται για έναν τραπεζίτη ονόματι Ζαφάρ Μαχμούντ, ο οποίος επέζησε ως εκ θαύματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αμπντούρ Ρασίντ Κάνα. Λίγες ώρες αργότερα, το BBC ανέφερε την ύπαρξη άλλων δύο επιζώντων, δίχως να καταγραφούν περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με την πακιστανική αρχή πολιτικής αεροπορίας, στο αεροπλάνο, τύπου Airbus A320, επέβαιναν 91 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα. Η Airbus από την πλευρά της πάντως ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, ήταν ένα 15ετίας A320 το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λαχώρη με προορισμό το Καράτσι. Λίγο πριν την προσγείωση του το αεροσκάφος συνετρίβη στο Καρότσι σε μια αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Δύο αποτυχημένες προσπάθειες

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως είδαν το αεροσκάφος να κάνει δύο, τρεις κύκλους πάνω από την περιοχή πριν συντριβεί.

Ο πιλότος της πτήσης PK 8303 έστειλε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου ότι το αεροπλάνο υπέστη απώλεια ισχύος και στους δύο κινητήρες του, κατά την δεύτερη προσπάθειά του να το προσγειώσει, σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων liveatc.net.

Mansoor Ali Khan

Ενσωματωμένο βίντεο

Ο πιλότος φαίνεται ότι ματαίωσε την πρώτη του προσπάθεια να το προσγειώσει και έκανε περιστροφή για να επιχειρήσει εκ νέου. Τότε ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τον ενημέρωσε ότι φαίνεται να κάνει αριστερή στροφή, δηλαδή να βγαίνει εκτός πορείας.

Εκείνος απάντησε «Γυρίζουμε πίσω, κύριε, έχουμε χάσει τους κινητήρες» και ο ελεγκτής του έδωσε άδεια να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου του Καράτσι.

SkyNews

In the mayday call, the pilot can be heard saying that the plane has lost its engines.

There are ‘no survivors’ after the plane crash in Karachi, read more here: https://trib.al/7YNXNFu 

Ενσωματωμένο βίντεο

Δώδεκα δευτερόλεπτα αργότερα ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και του δόθηκε πάλι άδεια από τον Πύργο Ελέγχου να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους. Μετά δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία.

Mansoor Ali Khan

Ενσωματωμένο βίντεο

Το αεροσκάφος έχει συντριβεί σε μια αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η συντριβή έρχεται λίγες μέρες αφότου η χώρα επέτρεψε τις πτήσεις μετά το lockdown που είχε επιβάλλει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Iftikhar Firdous