Αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε κλινική του Ιράκ. Τρεις νεκροί – Ύπατη Αρμοστεία: Σταματήστε τις αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών στη χώρα τους

Τουρκικό μαχητικό

Δεύτερη επίθεση της Τουρκίας στη Σίντζαρ, με στόχο στέλεχος του PKK. Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε κλινική που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε χθες Τρίτη η Τουρκία εναντίον κλινικής στο βορειοδυτικό Ιράκ, περιοχή όπου η Άγκυρα διεξάγει συχνά επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, διαθέτει βάσεις μετόπισθεν και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην περιοχή Σίντζαρ, όπου έγινε η χθεσινή επιδρομή, όπως και στο ιρακινό Κουρδιστάν, αυτόνομη περιφέρεια η οποία γειτονεύει με την Τουρκία.

Επρόκειτο για τη δεύτερη φονική αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε δυο μέρες στην περιοχή Σίντζαρ, όπου ζει μεγάλο μέρος της κοινότητας των Γεζίντι, μειονοτικής ομάδας η οποία υπέστη ανελέητο διωγμό από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από το 2014 ωσότου έχασε τα εδάφη που είχε καταλάβει.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές προκαλούν εντάσεις με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αλλά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει αέναα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να «ασχολείται» με το PKK στις περιοχές αυτές εάν οι αρχές του Ιράκ «δεν είναι σε θέση να το κάνουν».

Η χθεσινή επιδρομή έγινε από την Τουρκία, επιβεβαίωσε ανώτερος ιρακινός αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γιατρός στη Σίντζαρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής έγιναν τρία πλήγματα «από UAVs», ανέφερε άλλη πηγή. Ο βομβαρδισμός από τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού είχε αποτέλεσμα να «καταστραφεί εντελώς η κλινική» στο χωριό Σεκάινα, δήλωσε ο Τζαλάλ Χάλεφ Μπίσο, αντιδήμαρχος της Σίντζαρ.

Στέλεχος του PKK ο στόχος

Τη Δευτέρα, προηγούμενη αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στη Σίντζαρ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μέλος της μειονότητας των Γεζίντι, αξιωματικός ιρακινής ένοπλης οργάνωσης προσκείμενης στο PKK, καθώς και δύο μαχητές της ένοπλης οργάνωσης.

Στην ίδια επιδρομή τραυματίστηκε επίσης στέλεχος του PKK, που ανήκει επίσης στη μειονότητα των Γεζίντι. Αυτό το τελευταίο πρόσωπο είχε διακομιστεί στην κλινική στο χωριό Σεκάινα που βομβαρδίστηκε χθες, σύμφωνα με μέλος της μειονότητας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή αυτή διαβεβαίωσε ότι το στέλεχος του PKK που είχε τραυματιστεί γλίτωσε από τον βομβαρδισμό.

Σε εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους βλέπει κανείς το κτίριο, παλιό σχολείο που μετατράπηκε σε κλινική, να έχει μετατραπεί σ’ έναν σωρό από συντρίμμια από τα οποία υψώνονται καπνοί.

Η Τουρκία, η οποία έχει εγκαταστήσει de facto κάπου δέκα στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια, ανακοίνωσε την άνοιξη την έναρξη νέας σειράς επιχειρήσεων εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενίοτε αεροπορικών, ενίοτε χερσαίων.

Η Άγκυρα εννοεί να εξαλείψει τις βάσεις μετόπισθεν του PKK, που διεξάγει από το 1984 ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους, κατά συντηρητικούς υπολογισμούς.

Η Βαγδάτη καταγγέλλει τακτικά τις παραβιάσεις της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας. Η ιρακινή διπλωματία έχει καλέσει επανειλημμένα τον τούρκο πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρίες, πάντως ποτέ δεν έχει λάβει ριζοσπαστικότερα μέτρα εναντίον της Άγκυρας — η Τουρκία συγκαταλέγεται στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

Στη μέση, οι άμαχοι πληρώνουν ακριβό τίμημα σε αυτή τη σύρραξη. Στο ιρακινό Κουρδιστάν, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα χωριά τους εξαιτίας του τρόμου που προκαλούν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Στην ίδια περιοχή άμαχος σκοτώθηκε την Παρασκευή από αδέσποτα πυρά του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες του PKK.

 

Ύπατη Αρμοστεία: Σταματήστε τις αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών στη χώρα τους

Έκκληση να σταματήσουν τα κράτη τις αναγκαστικές επιστροφές – απελάσεις των Αφγανών πολιτών, απεύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) απηύθυνε σήμερα έκκληση να απαγορευτούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων στη χώρα τους, περιλαμβανομένων εκείνων που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει κάθε υποστήριξη στους Αφγανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «άμεσο κίνδυνο» στη χώρα τους, που τελεί και πάλι υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

«Ως συνέπεια της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλα τμήματα της χώρας και της τρέχουσας επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης, η HCR καλεί τα κράτη να βάλουν τέλος στις αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων για τους οποίους είχε αποφασιστεί προηγουμένως ότι δεν χρειάζονταν νομική προστασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Σάμπια Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σε μια ανακοίνωση, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών καλεί να «απαγορευθούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων» και εκφράζει την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα πολλά κράτη προκειμένου να αναστείλουν προσωρινά τις απελάσεις αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί.

«Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης και της ανασφάλειας. Αν μέχρι τώρα οι άμαχοι έφευγαν σποραδικά και σε μικρό αριθμό προς τις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες, [τώρα] η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία», είπε η Μαντού.

Έπειτα από μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν προχθές, Κυριακή, την Καμπούλ, επιστρέφοντας στην εξουσία στο Αφγανιστάν είκοσι χρόνια μετά την εκδίωξή τους. Η επιστροφή τους προκάλεσε σκηνές πανικού, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο οποίο έσπευσαν χιλιάδες άνθρωποι στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Ο φόβος που κυρίευσε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι βαθύς και, δεδομένου του παρελθόντος, απολύτως κατανοητός», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τη Μαντού.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν γενική αμνηστία για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και πως δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν στις γυναίκες να εργαστούν και στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

«Αυτές οι υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν και προσώρας (…) οι δηλώσεις αυτές γίνονται δεκτές με κάποια επιφύλαξη», δήλωσε ο Κόλβιλ, καλώντας τους Ταλιμπάν να «δείξουν με τις ενέργειές τους, και όχι μόνο με τα λόγια, ότι οι φόβοι τόσων ανθρώπων λαμβάνονται υπόψη».

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε επίσης φόβους για την ασφάλεια χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ασφάλεια χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, και έχουν βοηθήσει να βελτιωθούν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Κόλβιλ.