Αδιευκρίνιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες — Σουβλάκι από… χρυσό: Σχεδόν στα 4 ευρώ το τυλιχτό — Οι πληρωμές της εβδομάδας από Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Αδιευκρίνιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες

Αυτό που δεν µπορεί να ενταχτεί στα αδιευκρίνιστα ερωτήµατα σχετικά µε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) είναι γιατί δεν υπάρχει εγκεκριµένος προϋπολογισµός για το έτος 2021, κατά παράβαση κάθε διάταξης νόµου. Οφειλαν να έχουν από τον Σεπτέµβριο του 2020. Στα ερωτήµατα πώς υλοποιείται ο κανονισµός προµηθειών της ΕΑΤ ΑΕ εν απουσία εγκεκριµένου προϋπολογισµού και πώς εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη η ορθή και σύννοµη διαχείριση δηµόσιου χρήµατος η απάντηση είναι µία: αδιευκρίνιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες.

Η γενική συνέλευση που αποτελείται από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη, αφού δεν έχει εγκρίνει προϋπολογισµό δαπανών για το 2021, δίνει το δικαίωµα στην Αθηνά Χατζηπέτρου και στα λοιπά µέλη του ∆Σ να σκορπούν κρατικό χρήµα ανεξέλεγκτα και αδιευκρίνιστα. Το ερώτηµα που γεννάται κυρίως για τον Χρ. Σταϊκούρα αλλά και για τον Αδ. Γεωργιάδη, που είναι έµπειρος στα «αδιευκρίνιστα», είναι πώς δύναται η ΓΣ να προβεί σε έγκριση των οικονοµικών καταστάσεων και λοιπών απολογιστικών οικονοµικών µεγεθών.

Οµως πρόβληµα υφίσταται και µε τις οικονοµικές καταστάσεις 2020. Εδώ αναφύεται το εξής ερώτηµα: Υπάρχει τράπεζα που να µην έχει δηµοσιεύσει οικονοµικές καταστάσεις 2020 µέχρι τον Μάιο του 2022; Αυτά συµβαίνουν µόνο στην ΕΑΤ που εποπτεύεται από τον «αδιευκρίνιστο» Αδ. Γεωργιάδη.

Με βάση τη νοµοθεσία περί ΑΕ, οι οικονοµικές καταστάσεις 2020 έπρεπε να εγκριθούν από τη ΓΣ των µετόχων το αργότερο έως τις 30.10.2021 και ακολούθως το αργότερο έως τη 19η.11.2021 να δηµοσιευτούν στο ΓΕΜΗ και στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Μέχρι σήµερα δεν έχουν αναρτηθεί οι οικονοµικές καταστάσεις ούτε στην ιστοσελίδα της ούτε και στο ΓΕΜΗ, διότι προφανώς δεν έχουν εγκριθεί από τη ΓΣ των µετόχων. Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Τι έχει συµβεί; Τι φοβούνται; Οπως µαθαίνουµε, ο φάκελος που έχει ανοίξει από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι µεγάλος και διαρκώς εµπλουτίζεται ώστε να κατατεθεί αρµοδίως και να περάσει από κόσκινο – στα πρότυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, στελέχη του οποίου διώκονται για κακουργήµατα αναφορικά µε παράνοµες προσλήψεις.

«Τσουνάµι» αποχωρήσεων από θέσεις ευθύνης

Οι αποκαλύψεις του Documento στις 13.03.2022 για τα πεπραγµένα της Αθ. Χατζηπέτρου έφεραν άρνηση των εργαζοµένων που κατέχουν θέση ευθύνης να ακολουθήσουν τις –αν µη τι άλλο– «προβληµατικές πρακτικές». Εχουν ήδη παραιτηθεί 14 υπάλληλοι, όλοι σε θέσεις που πρέπει να υπογράψουν αυτές τις παρανοµίες που έχει αποκαλύψει το Documento. Πρόκειται για παρανοµίες που αφορούν ποσά τα οποία φτάνουν τα 931 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να δοθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα «δωράκια» στις τράπεζες. Πρόκειται για χρήµατα που αν δοθούν, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό και θα φορτωθούν στο δηµόσιο χρέος. Πρόκειται, επιπροσθέτως, για χρήµατα από παράνοµες απευθείας αναθέσεις σε φίλους της «Μαξίµου ΑΕ» και του κρατικοδίαιτου κοµµατικού µηχανισµού της Ν∆, αλλά και για παράνοµες προσλήψεις, ακόµη και παράνοµες τοποθετήσεις αποφοίτων λυκείου σε διευθυντικές θέσεις.

Εάν κάποιος δει τις θέσεις που κατείχαν οι παραιτηθέντες, εύκολα διαπιστώνει ότι πρόκειται για υπαλλήλους που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους. Τι είναι αυτό που τους ωθεί να παραιτηθούν, αν όχι η άρνηση να υποµείνουν τις συνέπειες εάν βάλουν την υπογραφή τους; Ποιος όµως τους ασκεί τέτοια πίεση που προτιµούν το φευγιό από µια θέση εργασίας, την οποία αν µη τι άλλο ονειρεύονται χιλιάδες µισθωτοί καριέρας; Το εντυπωσιακό είναι ότι άπαντες έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα από τον περασµένο Ιούνιο. Ουδείς εξ αυτών παρέµεινε στη θέση του περισσότερο από δέκα µήνες. Τι τους τροµάζει;

Προς επίρρωση του κύµατος φυγής του προσωπικού από την εταιρεία, έµπειρα και παλαιά ιδρυτικά στελέχη αφήνουν τους 14 µισθούς (και µάλιστα εκτός ενιαίου µισθολογίου) καθώς και λοιπές παροχές που προσφέρονται πλέον από την ΕΑΤ ΑΕ και προτιµούν να εργαστούν µε απόσπαση-µετάταξη στον δηµόσιο τοµέα µε δώδεκα µισθούς και ενιαίο µισθολόγιο και χωρίς λοιπές παροχές. Ποσοστό 80% από τα παλαιά και εµπειρότατα στελέχη ήδη έχει αποχωρήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2020 που ζητήθηκε µε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να αποσπαστούν υπάλληλοι από τον δηµόσιο και ευρύτερο δηµόσιο τοµέα για χρονικό διάστηµα τριών ετών µε δικαίωµα ανανέωσης για ακόµη µία τριετία έως σήµερα το έχουν πράξει έντεκα και από αυτούς έχουν αποχωρήσει οι επτά (ποσοστό αποχώρησης 65%)! Το εντυπωσιακό είναι ότι έµειναν µικρό χρονικό διάστηµα στις θέσεις τους και υπέβαλαν αίτηµα για άρση της απόσπασής τους επιστρέφοντας… τροχάδην στην αρχική οργανική θέση τους.

Φεύγουν και από τον Εσωτερικό Έλεγχο

Ωστόσο τεράστιο ζήτηµα γεννάται και µε τις παραιτήσεις στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου. Ηδη είχε αποχωρήσει τον περασµένο Μάιο η επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου Β. Καλλιακώστα – έµεινε στη θέση µόλις επτά µήνες. Εντός το Μαΐου του 2022 παραιτήθηκε και η αντικαταστάτριά της Μ. Κρέστου, η οποία είχε προσληφθεί τον Ιούλιο του 2021, που σηµαίνει ότι άντεξε µόλις δέκα µήνες. Ηδη από τον περασµένο Φεβρουάριο είχε αποχωρήσει από την πολύπαθη επιτροπή ελέγχου και από µέλος του ∆Σ ο Σ. Ανδρέου (τέως ορκωτός ελεγκτής λογιστής), ο οποίος παρέµεινε στις θέσεις ευθύνης µόλις έξι µήνες. Πρόκειται για το πρόσωπο που είχε αντικαταστήσει στο ∆Σ και στην επιτροπή ελέγχου τη Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία είχε επίσης παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2021!

Τι φοβίζει όλους αυτούς και εγκαταλείπουν; Γιατί η Αθ. Χατζηπέτρου είναι ακόµη στο απυρόβλητο; Ο Αδ. Γεωργιάδης ως εποπτεύων υπουργός είναι σαφές ότι λειτουργεί σε στιλ ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Χρ. Σταϊκούρας γιατί εµµένει να διατηρεί οµπρέλα προστασίας σε αυτές τις καραµπινάτες αλλά όχι αδιευκρίνιστες παρανοµίες;

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Σουβλάκι από… χρυσό: Σχεδόν στα 4 ευρώ το τυλιχτόΣουβλάκι από… χρυσό:  Σχεδόν στα 4 ευρώ το τυλιχτό

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των πρώτων υλών με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές των προϊόντων, όπως το σουβλάκι η τιμή του οποίου έχει πάρει «φωτιά».

Κάποτε το σουβλάκι ήταν ένα από τα πιο γρήγορα και φθηνά γεύματα. Πλέον η τιμή του έχει εκτιναχθεί ξεπερνώντας τα 3 ευρώ ενώ σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ψητοπωλείων με το μπαράζ ανατιμήσεων η τιμή του θα φτάσει ακόμα και τα 4 ευρώ.

Μιλώντας στο OPEN, ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι, Άρης Χρονόπουλος στις αρχές του χρόνου το τυλιχτό κόστιζε 2,70 ευρώ, στη συνέχεια αναγκάστηκε να το αυξήσει τον Μάρτιο στα 3 ευρώ και τον επόμενο μήνα θα φτάσει τα 3,30 ευρώ. Σε ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα, η τιμή του έχει φτάσει ήδη τα 3,50 ευρώ. Μάλιστα ο κ. Χρονόπουλος περιέγραψε τη δυσαρέσκεια που έχει ο κόσμος ωστόσο εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στην τροφοδοσία τις οποίες βιώνουν οι επιχειρήσεις εστίασης.

Περιγράφοντας επίσης, το πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά για το ηλιέλαιο ότι τον Φεβρουάριο αγόραζαν με 1,40 ευρώ το δεκάλιτρο και σήμερα κοστίζει 3,20 το κιλό. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις σε κρέατα και πίτες.

 

Οι πληρωμές της εβδομάδας από Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές της εβδομάδας από Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατ. δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ την εβδομάδα 23-27 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου (που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου), ενώ θα πληρωθεί και το μέρος του δώρου Πάσχα που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργαζομένους που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ειδικότερα:

Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθούν αύριο Δευτέρα 23 Μαΐου 871.472 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους οι οποίοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την καταβολή του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Όσον αφορά στην πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου:

· Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα καταβληθούν 547,8 εκατ. ευρώ σε 968.278 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ

· Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα καταβληθούν 749,5 εκατ. ευρώ σε 1.481.632 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

· Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιουνίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου με την καταβολή στους συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Όσον αφορά στις λοιπές τακτικές πληρωμές:

· 17 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Τέλος, στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, θα καταβληθούν 180.000 ευρώ σε 1.000 ασφαλισμένους για ληξιπρόθεσμες παροχές υγείας.

Από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα γίνουν οι εξής καταβολές:

· 11 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

· 25 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

· 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

· 1,5 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα