Πώς ανακάλυψαν το απίστευτο περιστατικό οι αρχές
Αδιανόητο: Η αστυνομία στη Νιγηρία απελευθέρωσε πρόσφατα 77 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, από το υπόγειο μιας εκκλησίας όπου περίμεναν τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού για αρκετούς μήνες.
Πώς ανακάλυψαν το απίστευτο περιστατικό οι αρχές
Η έφοδος στην εκκλησία Whole Bible Believers Church στην περιοχή Valentino της πόλης Ondo έγινε αφού μια μητέρα της περιοχής απευθύνθηκε στην αστυνομία για την εξαφάνιση των παιδιών της και τους είπε ότι υποψιάζεται ότι είχαν πάει στην εκκλησία. Όταν μπήκαν στον χώρο λατρείας, οι αστυνομικοί βρήκαν 77 άτομα να κρατούνται στο υπόγειο από τον πάστορα και τον βοηθό του, οι οποίοι τους είχαν πει ότι η δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η εκκλησία ενθάρρυνε τους ανθρώπους να «μείνουν πίσω» και να περιμένουν, ενώ κάποιοι από αυτούς πιστεύεται ότι ζούσαν στην εκκλησία για αρκετούς μήνες.
Αυτή η ανησυχητική ιστορία ξεκίνησε όταν ο βοηθός πάστορα της Whole Bible Believers Church άρχισε να λέει στους ενορίτες ότι ο Κύριος του είχε πει ότι η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα από τα 26 παιδιά – ορισμένα μόλις 8 ετών – 8 έφηβοι και 43 ενήλικες ζούσαν μέσα στην εκκλησία, περιμένοντας τη μεγάλη μέρα από τον Αύγουστο του 2021 και άλλοι από τον Ιανουάριο του 2022.
Όταν η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού δεν συνέβη τον Απρίλιο, όπως είχε προφητευτεί, οι ηγέτες της εκκλησίας απλώς άλλαξαν τις ημερομηνίες, ισχυριζόμενοι ότι… είχε αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2022. Και αντί να τους αποκαλέσουν ως απατεώνες, ο κόσμος παρέμεινε και νέοι προσχώρησαν σε αυτούς.
«Η προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε ότι κάποιος πάστορας Josiah Peter Asumosa, βοηθός πάστορα στην εκκλησία, ήταν αυτός που είπε στα μέλη ότι η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει τον Απρίλιο, αλλά αργότερα είπε ότι έχει αλλάξει για τον Σεπτέμβριο του 2022 και είπε στα νεαρά μέλη να υπακούσουν μόνο στους γονείς τους στον Κύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Funmilayo Odunlami, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας.
Οι ηγέτες της Whole Bible Believers Church έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει αποδείξεις ότι κάποιο από τα άτομα που βρέθηκαν στο υπόγειο του θρησκευτικού ιδρύματος κρατούνταν εκεί παρά τη θέλησή τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι απλώς πίστευαν τους θρησκευτικούς ηγέτες τους και κάποια από τα παιδιά ήθελαν απλώς να είναι εκεί για να παρακολουθήσουν τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού.

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 36 αγνοούνται μετά την καταρρακτώδη νεροποντή που προκάλεσε πλημμύρες κοντά σε ένα ινδουιστικό ιερό, στο ινδικό Κασμίρ. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, στο ετήσιο προσκύνημα στο ιερό Αμαρνάθ συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες ινδουιστές.
Διασχίζουν παγετώνες και βαλτοτόπια για να φτάσουν στο σπήλαιο το οποίο περιέχει έναν σταλαγμίτη, τον οποίο θεωρούν φυσική εκδήλωση του θεού Σίβα. Το σπήλαιο καλύπτεται από χιόνι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Οι αρχές επιτρέπουν στους προσκυνητές να το επισκέπτονται μόνο για 45 ημέρες το καλοκαίρι, όταν ανοίγουν τα περάσματα καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διασώστες ανέσυραν οκτώ νεκρούς μετά τη νεροποντή, κοντά στο σπήλαιο, ενώ από τις πλημμύρες παρασύρθηκαν σκηνές και κοινοτικές κουζίνες. Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, οι νεκροί μπορεί να ξεπερνούν τους 13, καθώς έχουν εντοπιστεί ακόμη πέντε πτώματα και αναζητούνται δεκάδες άνθρωποι ακόμη.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» στους πληγέντες.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια το προσκύνημα είχε απαγορευτεί λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι αρχές αναμένουν αριθμό-ρεκόρ προσκυνητών φέτος, εκτιμώντας ότι θα φτάσουν ακόμη και τις 800.000. Μόνο το πρώτο 10ημερο, έφτασαν στην περιοχή 60.000 άνθρωποι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες προσκυνητές έχουν πεθάνει στο παρελθόν λόγω εξάντλησης και έκθεσης στις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στα παγωμένα βουνά προς το ιερό Αμαρνάθ. Το 1996, χιλιάδες άνθρωποι πιάστηκαν σε μια τρομερή χιονοθύελλα κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους, που προκάλεσε περισσότερους από 250 θανάτους.
Ωστόσο, συχνά οι προσκυνητές κινδυνεύουν από τις επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών, που επί δεκαετίες πολεμούν ενάντια στην κυριαρχία της περιοχής στο Κασμίρ, που διεκδικείται από το Πακιστάν. Φέτος, για να αποφευχθούν αυτού του είδους οι επιθέσεις οι προσκυνητές επισημαίνονται με ένα ασύρματο σύστημα παρακολούθησης και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν τις διαδρομές τους.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 προσκυνητές έχουν σκοτωθεί σε δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες ευθύνονται μουσουλμάνοι αντάρτες από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη εξέγερση στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ το 1989 για την ανεξαρτησία της περιοχής ή τη συγχώνευση με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα μέρος της επικράτειας.