Αγωγός φυσικού αερίου: Η συμφωνία Ελλάδας, Β. Μακεδονίας υπογράφεται σήμερα – Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα από τη μέρα που “πετάξαμε τις μάσκες”

Πρόκειται για αγωγό μήκους 54 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης τη Νέα ΜεσημβρίαΑγωγός φυσικού αερίου: Η συμφωνία Ελλάδας – Β. Μακεδονίας υπογράφεται σήμερα

Αγωγός φυσικού αερίου– Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους, για την κατασκευή της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με αγωγό για τον οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπογράφει σήμερα συμφωνία με τον Υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi.

Θα προηγηθεί η διεξαγωγή market τεστ για την πιστοποίηση της οικονομικότητας του έργου ενώ η έναρξη κατασκευής τοποθετείται στις αρχές του 2022.

Πρόκειται για αγωγό μήκους 54 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης τη Νέα Μεσημβρία που θα επιτρέπει την τροφοδοσία της αγοράς της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, με αξιοποίηση των υποδομών αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ.

Για το έργο έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον διαχειριστή και την αντίστοιχη εταιρία της Βόρειας Μακεδονίας NER τον Οκτώβριο του 2016. Όπως ανέφερε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, αλλά υπάρχει και ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών για υλοποίηση του αγωγού.

Ο ΔΕΣΦΑ προσβλέπει σε χρηματοδότηση του έργου και από ευρωπαϊκές πηγές, παρά την απόφαση της ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Για το σκοπό αυτό γίνονται προσπάθειες από τους Διαχειριστές της Νότιας Ευρώπη προκειμένου να υπάρξει μεταβατική περίοδος χρηματοδότησης ως το 2030.

 

Κορονοϊός: Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα από τη μέρα που “πετάξαμε τις μάσκες”

Μάσκα για τον κορονοϊό

Από τις 24/6 που επετράπη η κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε συνολικά 13.112 νέα κρούσματα, με τα 8 στα 10 να εντοπίζονται σε ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Μόνο καλά δεν φαίνεται να εξελίσσεται η επιδημία κορονοϊού στη χώρα, καθώς ολοένα και περισσότερα κρούσματα καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να έχει σημαντική επίπτωση, όμως μεγαλύτερη θεωρείται η επίπτωση από την άρση των μέτρων και η κυκλοφορεί σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα. Μάλιστα φαίνεται ότι από τη μέρα που κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, νοσούν 936 πολίτες κατά μέσο όρο καθημερινά.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές τους ΕΟΔΥ, από τις 25/6 όταν μας επετράπη να κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να φοράμε μάσκα, τα νέα κρούσματα συνολικά ήταν 13.112 ή περίπου 936 τη μέρα. Εξ αυτών τα 10.128 εντοπίστηκαν σε ηλικίες μέχρι 39 ετών. Ξεκάθαρα λοιπόν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί μολύνθηκαν, καθώς η μη χρήση μάσκας επέτρεψε την περαιτέρω επέλαση του ιού.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε ένα γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να αποποιηθεί, καθώς θεωρεί ότι καλώς έπραξε να επιτρέψει τη μη χρήση μάσκας στους περιπάτους μας. Όμως δεν πέρασε το μήνυμα ότι η μάσκα επιβάλλεται παντού όταν υπάρχει συνωστισμός.

Χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτώμενη σχετικά με το γιατί η Κυβέρνηση μετέφρασε την μετριοπαθή εισήγηση της επιτροπής στο μήνυμα “ξεφορτωνόμαστε τις μάσκες έξω” απάντησε ως εξής: “Η αίσθηση που έχουμε εμείς σαν επιτροπή είναι ότι η παρερμηνεύτηκε όχι από την κυβέρνηση αλλά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι είπαμε ότι πετάξαμε τις μάσκες. Εγώ σας λέω την προσωπική μου άποψη και τι έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή. Εμείς μάλιστα σαφέστατα και με μεγάλη έμφαση είπαμε ότι δεν σταματάμε να φοράμε τη μάσκα. Συνεχίζουμε και τηρούμε το μέτρο της μάσκας”.

Όμως τα ΜΜΕ στάθηκαν σε πολύ συγκεκριμένες αναφορές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 23/6 και στο ΣΚΑΪ είχαν σημειωθεί τα εξής: “Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Όπως είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ελπίζει αυτό να γίνει σύντομα και εκτιμά ότι θα παρθεί η απόφαση εντός της ημέρας. Για την εφαρμογή της απόφασης, ωστόσο, τόνισε ότι θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Διευκρίνισε, δε, πως αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους”.

Παρακολουθώντας κανείς το βίντεο καταλαβαίνει πως η Κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι προχωρά σε μια ακόμη άρση μέτρου και φυσικά δεν ήταν τα ΜΜΕ που παρερμήνευσαν τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Έτσι η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία διατηρούσε τις επιφυλάξεις δεν έγινε γνωστή καθώς δεν ανακοινώνεται τίποτα από αυτή.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η κα Παπαευαγγέλου τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις της ως εκπρόσωπος της Επιτροπής όσο και σε συνομιλίες της με δημοσιογράφους σημείωνε ότι η μάσκα για όλους -εμβολιασμένους και μη- είναι απαραίτητη. Πάντα την έχουμε μαζί για άμεση χρήση όταν βρισκόμαστε σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ακόμη και όταν χρειαστεί να συνομιλήσουμε με έναν άγνωστο. Παρόλ’ αυτά ήταν άκυρη η αναφορά της ότι τα ΜΜΕ πέρασαν λάθος μήνυμα.

Η πορεία της επιδημίας

Χθες η χώρα σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων των τελευταίων 45 ημερών, ξεπερνώντας τις 2000. Είναι γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στο 4ο κύμα της επιδημίας σε μία περίοδο που οι επιστήμονες τόνιζαν ότι οι εμβολιασμοί και ο ζεστός καιρός θα αναχαίτιζαν την αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η κα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα. Πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ ο 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.

“Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκρηξη των νέων κρουσμάτων. Η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας”, ανέφερε η καθηγήτρια.

Γιώργος Σακκάς