Αγορά όπλων εξετάζει η Ε.Ε. για να αναπληρώσει τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία — Περού: Έκλεισαν δρόμοι και αεροδρόμια, εγκλωβίστηκαν τουρίστες

Γυναίκα περπατά εν μέσω χιονόπτωσης στο Κίεβο

Τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμηθεύουν την Ουκρανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), ενώ ο πόλεμος μαίνεται και εκφράζονται φόβοι για νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με τη νέα χρονιά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει έκκληση για αντιπυραυλικά συστήματα. Όπως ανακοινώθηκε, σταδιακά αποκαθίστανται η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές από την επίθεση της Παρασκευής, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.

Ο Γίρι Ζεντιβί, του ΕΟΑ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να προστατεύσουν την Ευρώπη από απειλές. «Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας καταδεικνύει τις ελλείψεις των δυνατοτήτων μας», δήλωσε, ενώ επισήμανε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων για την ενίσχυση της παραγωγής, καθώς και με χώρες για αγορά εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Πάνω από 8 νεκροί λόγω ουκρανικών βομβαρδισμών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Λουγκάνσκ.

Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε ένα κτίριο στο χωριό Λαντράτιβκα και κάποιοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από ερείπια, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον επικεφαλής της «λαϊκής πολιτοφυλακής» στο Λουγκάνσκ.

Όπως αναφέρθηκε, υπήρξαν κι άλλες απώλειες αμάχων εξαιτίας του ουκρανικού βομβαρδισμού στην πόλη Σβάτοβε το πρωί της Παρασκευής.

Καλύτερη η κατάσταση στο Κίεβο και το Χάρκοβο

Οι ουκρανικές υπηρεσίες εργάζονται και σήμερα Σάββατο για να αποκαταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια σε νοσοκομεία, συστήματα θέρμανσης και άλλες κρίσιμες υποδομές σε μεγάλες πόλεις, μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων της Ρωσίας που εξαπολύθηκε την Παρασκευή αφήνοντας στο σκοτάδι πολλές πόλεις, κόβοντας νερό και θέρμανση και αναγκάζοντας τους κατοίκους να υπομείνουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε νωρίς το Σάββατο πως το μετρό της πόλης και όλα τα νοικοκυριά είχαν επανασυνδεθεί με την παροχή νερού, ενώ η θέρμανση έχει αποκατασταθεί στη μισή πόλη και η ηλεκτρική ενέργεια έχει επιστρέψει στα δύο τρίτα.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στο 55% των νοικοκυριών, με την ελπίδα νε λειτουργήσει πλήρως το δίκτυο μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Εγκλήματα πολέμου»

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισαν τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί άμαχοι «εγκλήματα πολέμου», με τον Ζοζέπ Μπορέλ να χαρακτηρίζει τους βομβαρδισμούς «βάρβαρους». «Αυτές οι σκληρές, απάνθρωπες επιθέσεις στοχεύουν να αυξήσουν τον ανθρώπινο πόνο και να στερήσουν τον ουκρανικό λαό», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει ακόμα μεγάλο απόθεμα σε πυραύλους για νέα μαζικά πλήγματα και προέτρεψε ξανά τους δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν το Κίεβο με περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας. «Ό,τι κι αν υπολογίζουν οι λάτρεις των πυραύλων από τη Μόσχα, δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

 

Χάος στο Περού: Έκλεισαν δρόμοι και αεροδρόμια, εγκλωβίστηκαν τουρίστες

Ο πολιτικός αναβρασμός και οι αναταραχές στο Περού δεν λένε να κοπάσουν μετά την ανατροπή από την εξουσία και την προφυλάκιση του τέως προέδρου της χώρας, Πέδρο Καστίγιο.

Διαδηλωτές έκλεισαν κύριες οδικές αρτηρίες και οδήγησαν στο κλείσιμο πέντε αεροδρομίων, εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών που ξέσπασαν ξανά την Παρασκευή. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την παραίτηση της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, που ανέλαβε την εξουσία από τον Καστίγιο μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Από την πλευρά του, ο Καστίγιο έχει αρνηθεί πως προέβη σε κάποιο αδίκημα και υποστήριξε πως παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την προφυλάκιση τού τέως προέδρου για 18 μήνες, εγκρίνοντας το εισαγγελικό αίτημα μια εβδομάδα μετά την παύση του πρώην αρχηγού του κράτους από το κοινοβούλιο. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αξιολογεί τη βασιμότητα των κατηγοριών σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία». Αφορούσε το εάν έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή όσο διενεργείται η έρευνα.

Την ίδια στιγμή, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της χώρας ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις «να σταματήσουν αμέσως τη χρήση πυροβόλων όπλων και βομβών δακρυγόνων».

Εγκλωβισμένοι τουρίστες

Σε αυτό το χαοτικό πλαίσιο, σχεδόν 5.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στην πόλη Κούσκο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της τουριστικής πόλης Μάτσου Πίτσου. «Έχουμε 5.000 τουρίστες μπλοκαρισμένους στο Κούσκο. Βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν οι πτήσεις», είπε ο Ντάργουιν Μπάκα, ο δήμαρχος του γειτονικού Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια.

Σήμερα, το αεροδρόμιο του Κούσκο παρέμεινε κλειστό. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη είναι αποκλεισμένοι και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί.

Το διεθνές αεροδρόμιο Αλεχάντρο Βελάσκο Αστέτε του Κούσκο, το τρίτο μεγαλύτερο στο Περού, είναι κλειστό από τη Δευτέρα, αφού διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα και οι κινητοποιήσεις στην πόλη συνεχίζονταν. Στο διάστημα αυτό, στο Μάτσου Πίτσου, περίπου 200 τουρίστες –κυρίως Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι– αναγκάστηκαν να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια και ακολούθησαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Ολανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.

Το τρένο που συνδέει την πέτρινη ακρόπολη με το Κούσκο, την κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, είναι το μοναδικό σύγχρονο μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να πάει μέχρι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού.

Στο Άγουας Καλιέντες, ένα χωριό φωλιασμένο στην κοιλάδα, στη βάση του Μάτσου Πίτσου, περιμένουν επίσης δεκάδες τουρίστες για να φύγουν. «Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα φτάσουν στο Κούσκο και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο του Περού απέρριψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αντί για τον Απρίλιο του 2026. Η πρόταση έλαβε μόνο 49 θετικές ψήφους, ενώ χρειάζονταν 87. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 33 βουλευτές την καταψήφισαν και 25 απείχαν.

Η νέα πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία διαδέχτηκε τον Πέδρο Καστίγιο μετά την καθαίρεση και τη σύλληψή του, είχε δηλώσει ότι θέλει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Λίγα λεπτά προτού να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε γνωστό ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού της κυβέρνησης Μπολουάρτε.