Αγορά ενέργειας: Σύγχυση και αντιδράσεις για τον μηχανισμό του πλαφόν — Novartis: Ξημερώματα έκλεισε την υπόθεση η ανακρίτρια για να μη γίνει

Ενέργεια: Συνθήκες ομαλής τροφοδοσίας και συγκράτησης των τιμών

Τι προέβλεπε το σχέδιο, τι αποφάσισε η Κομισιόν – Άγνωστη εξίσωση η ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο σχεδιασμός είναι ο νέος μηχανισμός να ισχύσει από τον Ιούλιο και για ένα έτος και μαζί με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά για την αντιμετώπιση των φουσκωμένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr η ευθύνη της εφαρμογής του μηχανισμού θα ανήκει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για τον προσδιορισμό πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων θα αμείβονται στη χονδρεμπορική αγορά οι παραγωγοί.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ετοιμάζονται, δεν είναι γνωστό ακόμη τι θα γίνει με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Αν θα διατηρηθεί ή αν θα ανασταλεί. Φαίνεται ότι το όλο θέμα έχει αναχθεί σε κεντρική κυβερνητική στρατηγική, με τις τελικές αποφάσεις να θεωρούνται άμεσα συνδεδεμένες με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

  • Σύμφωνα με το Euro2day.gr, ήδη έχουν γίνει από τεχνοκρατικά κλιμάκια του ΥΠΕΝ οι υπολογισμοί για τα πλαφόν βάσης που θα οριστούν κατ’ αρχάς για κάθε τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, νερά). Ουσιαστικά, αποτυπώνουν το μεταβλητό κόστος για κάθε μονάδα παραγωγής, συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδος. Με την τιμή αυτή θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και όχι με τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται κάθε μέρα, δηλαδή, την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ). Η διαφορά μεταξύ του οριζόμενου πλαφόν και της ΤΕΑ θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), μέσω του οποίου θα συνεχίσει να ασκείται η πολιτική των επιδοτήσεων. Θα είναι τα λεγόμενα επιστρεπτέα έσοδα, μία νέα πηγή «αιμοδότησης» για το ΤΕΜ.

Το πλαφόν δεν θα είναι σταθερό. Θα επαναπροσδιορίζεται σε καθημερινή βάση, ειδικά για τις θερμικές μονάδες, το κόστος των οποίων εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου και τα δικαιώματα ρύπων. Ο ημερήσιος καθορισμός της ανώτατης τιμής αποζημίωσης για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα γίνεται αυτόματα, μέσω του νέου μηχανισμού, που στηρίζεται σε μαθηματικά μοντέλα. Την εκκαθάριση θα πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο, όπως συμβαίνει και τώρα.

Οι προμηθευτές, από την άλλη πλευρά, θα αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Με την ίδια τιμή θα συνεχίσει να γίνεται και το διασυνοριακό εμπόριο. Έτσι δόθηκε, κατ’ αρχάς, το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Ήταν η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε η ηγεσία του ΥΠΕΝ και η οποία έγινε αποδεκτή, γιατί δεν φαίνεται να διαταράσσει την αρχιτεκτονική του target model.

Πώς προβλέπεται να ωφεληθούν οι καταναλωτές από τον σχεδιαζόμενο μηχανισμό;

Όπως προαναφέρθηκε, οι προμηθευτές θα αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια για τους πελάτες τους με τη χρηματιστηριακή τιμή. Όμως, τα προσδοκόμενα επιστρεπτέα έσοδα θα έρθουν και θα ενισχύσουν το απόθεμα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μαζί με τις εισροές από τα υπερπλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ και των ΥΚΩ, συν τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2. Έτσι, οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού θα επιδιωχθεί να είναι μεγαλύτερες, ώστε να περιορίζονται κατά πολύ οι συνέπειες από τη μετακύλιση των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών στη λιανική, μέσω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Το αναπάντητο ερώτημα, βέβαια, παραμένει τι θα γίνει με τη Ρήτρα.

Ενέργεια: Σε εμπόλεμη κατάσταση η εγχώρια αγορά ενέργειας - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Αντιδράσεις από την αγορά

Κύκλοι της αγοράς σύμφωνα με το ieidiseis.gr σημειώνουν ότι τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου μετά τις συναντήσεις του κ. Σκρέκα στις Βρυξέλλες, διαφέρουν με τα όσα είχαν ανακοινωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι μιλούν για απόρριψη των σχεδιασμών την κυβέρνησης από την Κομισιόν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν προέβλεπε διπλή επίλυση της αγοράς.

  • Εξηγούν δε, ότι σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το σχέδιο αυτό προέβλεπε επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος και διπλή επίλυση της αγοράς, διαφορετική για το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε να μην επηρεάζεται το διασυνοριακό εμπόριο και κατ΄ επέκταση οι τιμές τις γειτονικές αγορές. Οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θα πληρώνονταν από τους προμηθευτές με βάση το πλαφόν περιορίζοντας έτσι τις εκταμιεύσεις τους.

Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνέχιζε να λειτουργεί με τους κανόνες του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς (target model) και η «επίλυση» της αγοράς θα γινόταν με τον αλγόριθμο που βασίζεται στο οριακό κόστος έτσι ώστε να μην παραβιάζεται το διασυνοριακό εμπόριο και το target model.

  • Το νέο σχέδιο, το οποίο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας κατ’ αρχήν εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού τις επόμενες ημέρες θα σταλεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση στις Βρυξέλλες, δεν προβλέπει διπλή επίλυσης της αγοράς και οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρεύμα με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Η διαφορά μεταξύ του πλαφόν που θα τεθεί ανά τεχνολογία και της Οριακής Τιμής του Συστήματος θα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα συνεχίσουν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Έτσι οι προμηθευτές θα πληρώνουν στην υψηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος και θα συνεχίσουν να χρειάζονται μεγάλη ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια στόχευε στο να «χτυπήσει» την ουσία της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας λόγω ακριβώς της διπλής επίλυσης. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, δεν έγινε δεκτό από την Κομισιόν, εξέλιξη που θεωρούσαν αναμενόμενη εκτιμώντας ότι η ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή παρέμβαση στο Target Model. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για απόρριψη από την Κομισιόν του μηχανισμού Σκρέκα, καθώς επί της ουσίας ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συνεχίσει με τις επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Έτσι αυτό το οποίο φαίνεται ότι θα γίνει είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ανά τεχνολογία και η διαφορά από την Οριακή Τιμή, που θα εισπράττει η εταιρία εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου θα κατευθύνεται στο ΤΕΜ για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

 

Σκάνδαλο Novartis: Ξημερώματα έκλεισε την υπόθεση η ανακρίτρια για να μη γίνει κατ’αντιπαράσταση εξέταση Βαξεβάνη – Μανιαδάκη

Σκάνδαλο Novartis: Ξημερώματα έκλεισε την υπόθεση η ανακρίτρια για να μη γίνει κατ’αντιπαράσταση εξέταση Βαξεβάνη – Μανιαδάκη

Όπως ήδη από χθες, Τετάρτη είχε αποκαλύψει το documentonews.gr ότι η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου προκειμένου να μην ικανοποιήσει κανένα  εύλογο νομικό αίτημα του Κώστα Βαξεβάνη αλλά και άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση και κυρίως για να μπλοκάρει την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του εκδότη του Documento με τον Nίκο Μανιαδάκη που θα αποδείκνυε για ακόμη μια φορά με τον πιο περίτρανο τρόπο την σκευωρία που στήθηκε σε βάρος όλων όσων αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, η κυρία Αλεβιζοπούλου έσπευσε τα ξημερώματα να στείλει τυπικές κλήσεις σε όσους έχει καταστήσει κατηγορουμένους κλείνοντας έτσι την ανάκριση.

Η μεθόδευση αυτή της ανακρίτριας, που είχε μάλιστα προαναγγελθεί από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αφαιρεί από τους κατηγορούμενους το δικαίωμά τους να προσφύγουν, με τις ξεκάθαρες ενστάσεις εις βάρος της, στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο δεν θα μπορούσε να αποφύγει την ικανοποίηση των αιτημάτων που άπτονται των αναφαίρετων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και κυρίως του αιτήματος του Κώστα Βαξεβάνη για την κατ΄αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Νίκο Μανιαδάκη. Και ακριβώς επειδή ο Κώστας Βαξεβάνης και οι νομικοί παραστάτες του Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος είχαν ερμηνεύσει σωστά τις προθέσεις της ανακρίτριας έσπευσαν χθες, Τετάρτη πρωί να καταθέσουν ενώπιόν της κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία που όπως φάνηκε η κυρία Αλεβιζοπούλου δεν ήθελε με τίποτα να παραλάβει.

Συγκεκριμένα, χθες, Τετάρτη ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα αλλά και της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, Ελένης Μετσοβίτου – Φλουρή προκειμένου να βάλουν φραγμό στην μεθόδευση της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου να κλείσει άρον άρον την ανάκριση για τη δήθεν σκευωρία της Novartis παραλείποντας κομβικές ανακριτικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, με τη διαδικασία της κατάθεσης εγγράφων ο Κ. Βαξεβάνης προσήλθε συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του Γιάννη Μαντζουράνη και Βασίλη Καπερνάρο ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και κατέθεσε το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του με το Νίκο Μανιαδάκη της 1ης Μαΐου του 2018. Πρόκειται για τη συνομιλία από την οποία προκύπτουν ξεκάθαρα οι εκβιασμοί του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου ο τότε προστατευόμενος μάρτυρας να αλλάξει στάση και να πάρει πίσω όπως και έγινε όλα όσα είχε αποκαλύψει μέχρι τότε για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.

Ο Κ. Βαξεβάνης προέβη σε αυτή την κίνηση, μετά τη διαρροή πληροφοριών σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι η ανακρίτρια μεθοδεύει την κήρυξη του πέρατος της ανάκρισης ενδεχομένως και ως το προσεχές Σαββατοκύριακο χωρίς να προβεί σε σημαντικές ανακριτικές πράξεις για τη διακρίβωση της αλήθειας. Μάλιστα ο δημοσιογράφος κατέθεσε εκτός από το ηχητικό ντοκουμέντο με το Νίκο Μανιαδάκη την έκθεση απομαγνητοφώνησης της εν λόγω συνομιλίας, καθώς και την έκθεση εργαστηριακής ανάλυσης του πραγματογνώμονα Γ. Καραθανάση από την οποία προκύπτει η γνησιότητα της αμοντάριστης συνομιλίας. Το περιεχόμενο της επίμαχης συνομιλίας είχε ήδη κατατεθεί σε προγενέστερο στάδιο από τον Κ. Βαξεβάνη στην ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου, ο οποίος τότε είχε ζητήσει εγγράφως την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με το Νίκο Μανιαδάκη.

Το εύλογο αυτό αίτημα δεν έγινε ποτέ δεκτό από την κυρία Αλεβιζοπούλου η οποία κάλεσε μόνο σε συμπληρωματική κατάθεση το Νίκο Μανιαδάκη. Όπως μάλιστα αποδείχτηκε όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της νέας κατάθεσης Μανιαδάκη, η εξέταση του από την ανακρίτρια υπήρξε απολύτως πλημμελής, αφού δεν του έθεσε κανένα ερώτημα για τα φλέγοντα ζητήματα που αναδεικνύονταν περίτρανα από το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Κ. Βαξεβάνη.

Μετά και από αυτή την κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην οποία προφανώς η κυρία Αλεβιζοπούλου προέβη αναγκαστικά, ο Κ. Βαξεβάνης υπέβαλλε εκ νέου αίτημα για κατ’ αντιπαράστασή εξέτασή του με τον παλιό πληροφοριοδότη του και σήμερα κατήγορο Νίκο Μανιαδάκη, χωρίς για μία ακόμη φορά να λάβει απάντηση από την ανακρίτρια. Ενόψει λοιπόν της εσπευσμένης κήρυξης του πέρατος της ανάκρισης που όλως περιέργως φαίνεται ότι μεθοδεύει η κυρία Αλεβιζοπούλου, ο Κ. Βαξεβάνης αναγκάστηκε να προσέλθει την Τετάρτη για να καταθέσει το σημαντικό αυτό αποδεικτικό υλικό ενημερώνοντας στη συνέχεια για τις εξελίξεις τόσο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα όσο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή για το γεγονός ότι η κυρία Αλεβιζοπούλου δεν έχει απαντήσει σε κανένα εύλογο έγγραφο αίτημα του από το ξεκίνημα της ανάκρισης μέχρι και σήμερα.  Κάτι που σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος δεν θα μπορεί πλέον να προσφύγει ούτε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο σε βάρος της ανακρίτριας, για τη μεθόδευσή της να μην προβεί σε καμία νέα ανακριτική πράξη με βάση τα αιτήματά του, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

Ο Κ. Βαξεβάνης και οι συνήγοροί του ζήτησαν την Τετάρτη τόσο από τον κύριο Πλιώτα όσο και από την κυρία Μετσοβίτου να παρέμβουν έστω και την ύστατη στιγμή και να δώσουν εντολή να ικανοποιηθεί το αίτημα του για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με το Νίκο Μανιαδάκη, αφού έχει πλέον αποδειχτεί ότι η κυρία Αλεβιζοπούλου απέφυγε με ιδιαίτερη επιμέλεια και για ανεξήγητους λόγους να θέσει το Νίκο Μανιαδάκη προ των τεράστιων ευθυνών του την ώρα που απροκάλυπτα ψευδομαρτυρούσε ενώπιον της.

 

Πλειστηριασμός ακινήτου στη Θεσσαλονίκη: Προσπάθειες από τη γειτονιά να σωθεί το διαμέρισμα ανέργου (Video)Πλειστηριασμός ακινήτου στη Θεσσαλονίκη: Προσπάθειες από τη γειτονιά να σωθεί το διαμέρισμα ανέργου (Video)

Ο κ. Γιώργος Νίκογλου μένει μαζί με τη γυναίκα του και τις δυο κόρες του σε ένα παλιό διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Νεάπολη Συκεών.

Όταν το μαγαζί με οπτικά που διατηρούσε στο Ασβεστοχώρι έκλεισε έμεινε άνεργος πλάι στην γυναίκα του την οποία φροντίζει καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αναπηρίας.

Οι δυο τους ζουν από το 2018 με το πενιχρό επίδομα αναπηρίας της συζύγου του που ανέρχεται στα 313 ευρώ. Τα δάνεια της οικογένειας ανέρχονται στα 110.000 ευρώ, όλα στην την τράπεζα Eurobank, εκ των οποίων η οικογένεια είχε ήδη αποπληρώσει τα 80.000 ευρώ και η τράπεζα ζητούσε επιπλέον σε τόκους 20.000 ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες τους για να ενταχθούν αρχικά στο νόμο Κατσέλη και αργότερα στη σχετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η τράπεζα δεν περίμενε καν την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Η υπόθεση για την ένταξη τους στη ρύθμιση εκδικάστηκε στις 16 Μαΐου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Δεκέμβριο αυτού του έτους.

Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη, η τράπεζα βιαστικά και ανάλγητα έβγαλε σε πλειστηριασμό το σπίτι της άπορης αυτής οικογένειας, το οποίο πλειστηριάστηκε έναντι 56.000 ευρώ.

Ένας κάτοικος της περιοχής, γείτονας του κυρίου Νίκογλου, που κινητοποίησε τη γειτονιά για να εναντιωθούν συλλογικά στον πλειστηριασμό, αναφέρει ότι ο κύριος Γιώργος είχε αναγκαστεί να πάρει καταναλωτικά δάνεια για τις πανάκριβες θεραπείες που έπρεπε να πραγματοποιήσει η γυναίκα του.

Όταν ήρθε η κρίση αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του, δούλεψε ως υπάλληλος αλλά επειδή έπρεπε να είναι κοντά στη σύζυγο του και να την φροντίζει, τον απέλυσαν.

Έκτοτε εδώ και τέσσερα χρόνια είναι άνεργος, ενώ μόλις πρόσφατα απέκτησε μια προσωρινή δουλειά σε εταιρεία καθαρισμού.

Η γειτονιά πιέζει να μην γίνει έξωση και αναζητά τον ιδιώτη ή το fund που αγόρασε το σπίτι, προκειμένου να τον πιέσει να προχωρήσει σε υπαναχώρηση.

Στην παρούσα φάση, ο πλειοδότης έχει καταθέσει μια προκαταβολή και αν υπαναχωρήσει θα αναγκαστεί να χάσει απλά ένα μέρος αυτής.

Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης