ΑΑΔΕ: Παράταση στις δηλώσεις Covid-19, τι ισχύει για μείωση ενοικίων – ΦΠΑ: Παραμένει το μειωμένο καθεστώς σε 5 νησιά

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για τις προθεσμίες δηλώσεων εκμισθωτών ακινήτων

Παράταση παίρνουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων εκμισθωτών ακινήτων και των δηλώσεων Covid-19, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕΓιώργου Πιτσιλή. Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνει ότι:

  • Παρατείνεται έως την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 2021, η προθεσμία για την υποβολή των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αρχικών ή τροποποιητικών, για μισθώσεις που ήταν σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020. Η παράταση αυτή καταλαμβάνει και τις μισθώσεις που είχαν συναφθεί πριν την 01.01.2014, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  • Παράλληλα, παρατεινεται και η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης λύσης της μίσθωσης, σε περίπτωση που αυτή έχει λυθεί μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι αν δε δηλωθεί η λύση μέχρι την ως άνω προθεσμία, η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Με την ίδια απόφαση της ΑΑΔΕ, παρατείνεται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2020, η προθεσμία για την υποβολή «δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020, για τους εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για διόρθωση λαθών ή παραλείψεων.

 

ΦΠΑ: Παραμένει το μειωμένο καθεστώς σε 5 νησιά

Σε 5 νησιά που σηκώνουν το μεγαλύερο βάρος του προσφυγικού ο ΦΠΑ θα συνεχίσει να είναι μειωμένος – Μέχρι πότε θα ισχύει

Σε πέντε νησιά της χώρας θα συνεχίσει να παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ μέχρι και το καλοκαίρι του 2021, καθώς εξακολουθούν να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα νησιά: ΜυτιλήνηΧίοΣάμοΛέρο και Κω.

Με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη προς την Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκαν τα αναλυτικά στοιχεία διαμενόντων των πέντε νησιών όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ έως 30 Ιουνίου 2021 στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο Λέρο,  Κω.

Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ, τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2019-2020 (μέσος όρος διαμενόντων στις δομές) όπου οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης συνεχίσουν να ισχύουν.