ΑΑΔΕ: Ελέγχει χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται σε 35 ημέρες — Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί το αδιαχώρητο

ΑΑΔΕ: Ελέγχει χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται σε 35 ημέρες

Προτεραιότητα σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακίνητων, ΦΠΑ, και άλλων που παραγράφονται οριστικά στο τέλος του 2021 δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς έχει πλέον μόνον 35 ημέρες για να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχων και να αποφύγει την παραγραφή τους.

Σημειώνεται πως μετά τις 31/12/2021 παραγράφονται οι εξής φορολογικές υποθέσεις:

  • Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2015 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2020.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2012, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής φτάνει στα οκτώ έτη.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2010,για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση , ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.
  • Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2010 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής.
  • Οι υποθέσεις του έτους 2005. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία είχε το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μάλιστα, με βάση απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση.

 

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί το αδιαχώρητο

Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να υπογράψουν συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων και να κλείσουν εκκρεμότητες πριν από την εκπνοή του έτους για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί το αδιαχώρητο. Η κίνηση είναι αυξημένη πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περίπου 1.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Το κύμα των μεταβιβάσεων «φουσκώνει» μέρα με τη μέρα.

Στις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες έχουν πάρει την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης εκτοξεύεται στα ύψη. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Χαλάνδρι, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα από την 1η Ιανουαρίου θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, στο Λαγονήσι με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής από 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 1.450 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. από 2.250 ευρώ που είναι σήμερα θα εκτοξευθεί στα 4.350 ευρώ στις αρχές του 2022 (αύξηση φόρου 93%).

Στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%).

Με την αύξηση της τιμής ζώνης δεν αυξάνεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα που συνοδεύουν την αγοραπωλησία ενός ακινήτου, τα οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ακόμα και στις γονικές παροχές που είναι αφορολόγητες αλλά και στην απόκτηση πρώτης κατοικίας όπου ο φόρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενικός λόγω του αφορολόγητου ορίου τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο κ.λπ.) θα φουσκώσουν από το 2022. Οπότε και πάλι ισχύει ο κανόνας:

  • Στις περιοχές στις οποίες αυξάνεται η τιμή ζώνης, συμφέρει τους φορολογουμένους να σπεύσουν για την απόκτηση ακινήτου.
  • Στις περιοχές στις οποίες μειώνεται η τιμή ζώνης, οι αγοραπωλησίες μπορούν να περιμένουν.